Hopp til innhold

Han er verdens beste tikjemper

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Tikamp i friidretts-VM omtales gjerne som den mest krevende konkurransen av alle. Superatletiske Ashton Eaton (25) har gjort øvelsen til sin lekegrind.

Ashton Eaton

Tikjemper Ashton Eaton løper 100-meter nesten like fort som spesialistene. I tillegg hopper han nesten to meter i høyde og kaster 65 meter med spyd.

Foto: NTB Scanpix

Eaton beviste på nytt at han er blant verdens fremste atleter søndag kveld.

I fjor ble han olympisk mester i London. Søndag kveld tok han karrierens første VM-gull.

– Dette føles så bra. Dette var det eneste jeg manglet i premiesamlingen. Det føles godt, sa en glødende Eaton til de ventende journalistene etter at seieren var sikret.

Nesten like rask som Bolt og co.

Ashton Eaton

Ashton Eaton løp i mål på 1500 meter til karrierens første VM-gull.

Foto: David J. Phillip / Ap

Det er spesielt på løpeøvelsene Eaton er et unikum. Den 1,85 meter-høye friidrettsutøveren sprinter nesten like fort som spesialsprinterne.

På friidrettsarenaen i Moskva løp han 100-meter på 10,35 - en tid som hadde holdt til semifinale blant spesialsprinterne.

På 110 meter hekk løp han på 13,72 - suverent best blant tikjemperne.

I tillegg hoppet han 7,73 meter i lengde, kastet 14,39 meter i kulestøt, hoppet 1,93 meter i høyde, løp 400-meter på 46,02, kastet 45 meter med diskos, hoppet 5,20 meter i stavsprang og kastet 64,83 meter med spyd.

Les også: Eaton nesten spiddet av spydkast

Suveren seier

Tikampen ble avsluttet med 1500 meter, der Eaton løp i mål på 4,29,80. Hans nærmeste konkurrent, tyske Michael Schrader hadde måttet slå Eaton med over halvminuttet på 1500-meterøvelsen om han skulle ha mulighet til å innhente amerikaneren.

Det var han ikke i nærheten av å klare.

Schrader slo riktignok Eaton på mellomdistansen, men bare med litt over fire sekunder. Dermed ble det sølv på tyskeren, mens canadiske Damian Warner tok bronsen.

– Det er vanskelig å si hvordan dette føles sammenlignet med OL, men uansett er det kjempestas å konkurrere mot de beste tikjemperne i verden, sier han.

Eaton endte på 8809 poeng totalt, 139 poeng foran Schrader.

Eaton har forøvrig også verdensrekorden i tikamp, satt under det amerikanske uttaksmesterskapet før London-OL i fjor, på 9039 poeng.

Supermannen fra Portland i Oregon har også innendørs-verdensrekorden i sjukamp på 6645 poeng.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal