NRK Meny
Normal

Han er verdens beste tikjemper

MOSKVA/OSLO (NRK.no): Tikamp i friidretts-VM omtales gjerne som den mest krevende konkurransen av alle. Superatletiske Ashton Eaton (25) har gjort øvelsen til sin lekegrind.

Ashton Eaton

Tikjemper Ashton Eaton løper 100-meter nesten like fort som spesialistene. I tillegg hopper han nesten to meter i høyde og kaster 65 meter med spyd.

Foto: NTB Scanpix

Eaton beviste på nytt at han er blant verdens fremste atleter søndag kveld.

I fjor ble han olympisk mester i London. Søndag kveld tok han karrierens første VM-gull.

– Dette føles så bra. Dette var det eneste jeg manglet i premiesamlingen. Det føles godt, sa en glødende Eaton til de ventende journalistene etter at seieren var sikret.

Nesten like rask som Bolt og co.

Ashton Eaton

Ashton Eaton løp i mål på 1500 meter til karrierens første VM-gull.

Foto: David J. Phillip / Ap

Det er spesielt på løpeøvelsene Eaton er et unikum. Den 1,85 meter-høye friidrettsutøveren sprinter nesten like fort som spesialsprinterne.

På friidrettsarenaen i Moskva løp han 100-meter på 10,35 - en tid som hadde holdt til semifinale blant spesialsprinterne.

På 110 meter hekk løp han på 13,72 - suverent best blant tikjemperne.

I tillegg hoppet han 7,73 meter i lengde, kastet 14,39 meter i kulestøt, hoppet 1,93 meter i høyde, løp 400-meter på 46,02, kastet 45 meter med diskos, hoppet 5,20 meter i stavsprang og kastet 64,83 meter med spyd.

Les også: Eaton nesten spiddet av spydkast

Suveren seier

Tikampen ble avsluttet med 1500 meter, der Eaton løp i mål på 4,29,80. Hans nærmeste konkurrent, tyske Michael Schrader hadde måttet slå Eaton med over halvminuttet på 1500-meterøvelsen om han skulle ha mulighet til å innhente amerikaneren.

Det var han ikke i nærheten av å klare.

Schrader slo riktignok Eaton på mellomdistansen, men bare med litt over fire sekunder. Dermed ble det sølv på tyskeren, mens canadiske Damian Warner tok bronsen.

– Det er vanskelig å si hvordan dette føles sammenlignet med OL, men uansett er det kjempestas å konkurrere mot de beste tikjemperne i verden, sier han.

Eaton endte på 8809 poeng totalt, 139 poeng foran Schrader.

Eaton har forøvrig også verdensrekorden i tikamp, satt under det amerikanske uttaksmesterskapet før London-OL i fjor, på 9039 poeng.

Supermannen fra Portland i Oregon har også innendørs-verdensrekorden i sjukamp på 6645 poeng.

Siste nytt

 • Svindal verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad