Hopp til innhold
Kommentar

Superagenten

Han ble elsket, hatet, lovprist og slaktet. Døden til Mino Raiola, Erling Braut Haalands agent, etterlater et enormt hull i toppfotballen.

Haaland Raiola

STJERNEAGENT: I tillegg til Haaland representerte Raiola spillere som Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba. Han har også hatt Marco Verratti, Gianluigi Donnarumma og Matthijs de Ligt på sin liste.

Foto: Montasje / Bildbyrån

Selv nå, bare dager senere, er det vanskelig å tro.

Den italiensk agenten Mino Raiola ble kun 54 år. De fleste fotballprofiler som forlater oss, var store navn for lenge siden.

Raiola var en gigant den dagen han døde. Han var en av få såkalte «superagenter». I 20 år har han dominert bransjen, ofte til storklubbers fortvilelse.

Få agenter har kjempet så hardt for sine klienter, som inkluderte Erling Braut Haaland, Paul Pogba og Zlatan Ibrahimović. Så lenge de elsket ham, kunne resten av verden si hva de ville.

– Den beste, skrev Haaland på Instagram lørdag.

Et godt argument for det er karrieren til Haaland selv.

Ingen feller

Den 21-årige spissen er et prakteksempel på hva Raiola gjorde, hvorfor han var så stor, og hvorfor så mange stjerner ville jobbe med ham.

Med en annen rådgiver kunne Haaland stagnert. Raiola planla karrieren til perfeksjon.

Erling Braut Haaland og Mino Raiola

Erling Braut Haalands agent Mino Raiola er gått bort. I et innlegg på Instagram beskriver nordmannen fotballprofilen som «den beste».

Foto: Skjermdump: @erling.haaland / Instagram

Da Haaland ble solgt av Molde i 2018, var store lag som Juventus og Leverkusen på banen. Haaland valgte til Salzburg, en østerriksk talentfabrikk med en spillestil som passet ham, og med et lag som trengte en spiss.

Så dro han til Dortmund, atter en klubb med en ideell stil og ledig plass på topp. Siden det har fremgangen vært konstant. Med Raiola ved sin side har han unngått alle fellene.

Underveis har Haaland hele tiden bestemt over sin egen skjebne. Det er ingen selvfølge.

Mino bestemmer

Da Raiola selv slo gjennom som agent tidlig på 90-tallet ved å ta nederlandske spillere til Italia, var det klubbene som styrte showet.

Om en spiller var under kontrakt, kunne han ikke dra. Selv når kontrakten var over, måtte han selges videre. Men i 1995 gjorde bosman-dommen at de uten kontrakt kunne dra gratis.

Deretter ble det mer vanlig for spillere å ha utkjøpsklausuler i sine avtaler.

Disse to verktøyene brukte Raiola ofte. Mange stjerner skriver under lange avtaler som gir all makt til klubben. Et eksempel var da Harry Kane ville bort fra Tottenham i fjor, men satt fast.

Raiola nektet å akseptere dette. Da Haaland dro til Salzburg og Dortmund, la han inn klausuler som gjorde at spilleren kunne dra for et bestemt beløp i en viss periode. Om noen la inn et bud på dette beløpet, kunne ikke klubbene si nei.

P8tCjxDg5Xs

Raiola ble Haalands agent i 2019 og sto bak nordmannens overgang fra Salzburg til Borussia Dortmund. Da sa Haaland at «han er den beste i gamet».

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Derfor vil Haaland forlate Dortmund i sommer for rundt 75 millioner euro. Siden mange lag har råd til det, kan han i praksis velge klubb fritt.

Den «lave» summen betyr at Haaland kan presse opp andre kostnader, som lønn og honorarer.

Fra klientens perspektiv kunne Raiola knapt gjort en bedre jobb.

Ønsket fiender

Slike utfall var alltid målet til Raiola. Han kalte seg en «kapitalistisk kommunist», fordi han ville at alle som var del av avtalen skulle bli rike.

Men det har ofte vært tapere. Klubber har mistet stjerner fordi Raiola har krevd for mye lønn til sine klienter. Et eksempel er Pogba, som Raiola tok ut av Manchester United i 2012 fordi de ikke betalte ham nok.

United fikk ikke en krone. Treneren, Sir Alex Ferguson, mislikte Raiola sterkt.

Raiola tok det som et kompliment.

– Om du ikke har fiender, så betyr det at du ikke gjør jobben din skikkelig, sa han.

lmiT72KlkNc

Paul Pogba fikk et nært forhold til Raiola.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Snart herjet Pogba i Juventus. I 2016 kjøpte United ham tilbake for 90 millioner pund, som var verdensrekord. Ifølge flere rapporter fikk Raiola selv 40 millioner pund.

Men Pogba har mistrivdes i United. Han har aldri fornyet kontrakten, og i sommer forventes han å si adjø for andre gang. Igjen får ikke United noen ting.

Raiola var aldri en populær mann på Old Trafford.

Hawaii-shortsen

Men Raiola hadde alltid svar på kritikken. Da folk sa at han tok penger ut av fotballen, svarte han at han aldri hadde stjålet noe fra noen. Klientene kunne si adjø når de ville. Klubbene kunne si nei til overgangene.

Andre klagde på at overgangssummene var blitt så store. Raiola svarte at prisen var hva enn «markedet» betalte.

Ikke at han brydde seg uansett. Alt han var opptatt av, var sine klienter, som han anså som familie. Han tok alltid telefonene selv. Gikk du imot en av hans spillere, gikk du imot ham.

Spør bare Pep Guardiola, som benket Ibrahimović i Barcelona, og som Raiola kalte en «feiging» og en «hund».

FazDYCR9NA0

Zlatan og Pep Guardiola sender neppe julekort til hverandre.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Raiola var alltid sin egen herre. Der hvor andre agenter tok på seg dress, gikk han rundt i joggebukse fordi han mente det fikk folk til å undervurdere ham.

En gang valset han inn på kontoret til Luciano Moggi, da den mektige sjefen i Juventus, gjennomvåt av svette og iført t-skjorte og hawaii-shorts.

Raiola vs. FIFA

Raiola jobbet alltid steinhardt, noe han lærte av sin italienske far, som tilbrakte 18 timer om dagen i familiens pizzarestaurant i Haarlem, i Nederland. Da Ibrahimović møtte Raiola, ble han fortalt at han måtte jobbe tre ganger så hardt.

Raiola var aldri redd for noen. Han ville ta ned hele FIFA, fordi han mente de prøvde å regulere agenter på ulovlig vis.

Om en spiller ville ha noe, tok han støyten ved å gi upopulære intervjuer som la press på klubbene. Han kunne fint spille rollen som skurk – det var uansett ikke utseende som ga ham suksess.

Han sa at når han sto foran speilet, så han en fyr som selv ikke han ville valgt som agent.

Så hvorfor valgte spillerne ham? Fordi han var god, var Raiolas logikk. Han hadde studert juss, og i forhandlinger skulle han alltid vite mer enn personen på andre siden av bordet.

På kontoret i Monaco hadde han en stor mappe kun om Haaland.

Raiola

Zlatan og Raiola hadde et godt forhold.

Foto: Skjermdump 02.05.2022 / Instagram

Vil bli savnet

Nå etterlater Raiola et gedigent hull i bransjen. Både Haaland og Pogba forventes å bytte klubb i sommer, mens Ibrahimović er i forhandlinger med Milan om ny kontrakt. Alle tre – og mange flere spillere – har mistet sin agent og sin venn.

Hvordan Raiolas død vil påvirke disse diskusjonene, er vanskelig å si.

Men at spillerne vil savne ham, er garantert. Følelsesladde meldinger har strømmet inn de siste to dagene. Den som sto ham nærmest var kanskje Ibrahimović: De var begge outsidere, aggressive og ambisiøse. De ville erobre verden og klarte det.

Da Ibrahimović vurderte å legge opp i 2016, hevdet Raiola at han kom til å låse ham inne helt til han ombestemte seg.

– Det vil være som at noen stjeler Mona Lisa, sa han.

Raiola visste at den dagen ville komme. Det er fryktelig trist at han aldri fikk se den.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal