NRK Meny
Normal

Skandale i amerikansk fotball - Super Bowl-vinneren tatt for juks

New England Patriots får én million dollar i bot for å ha tappet luft ut av baller. Lagets quarterback Tom Brady utestenges i fire kamper uten lønn.

Tom Bradey

Det var i denne kampen, semifinalen mot Indianapolis Colts, New England Patriots og lagets quarterback Tom Brady (nr. 12) skal ha tappet luft ut av ballene.

Foto: Charles Krupa / Ap

Ikke nok med det: Klubben får ikke lenger stå først i køen når nye spillere skal velges - siden de nå mister førstevalget i draften i 2016 og fjerdevalget i 2017.

Den knallharde straffen kommer fordi den amerikanske proffligaen, National Football League (NFL), mener laget jukset i sluttspillkampen mot Indianapolis Colts ved å tappe ut luft av ballene.

Dette var kampen som sendte Patriots til Super Bowl, finalen i amerikansk fotball.

– Denne straffen overgår mine villeste fantasier, sier Patriots-eier Robert Kraft, ifølge nfl.com.

– Den er kun basert på antagelser fremfor håndfaste bevis, legger han til.

Brady anker

Tom Brady

New England Patriots' quarterback, Tom Brady, med Super Bowl-trofeet.

Foto: Mark Humphrey / Ap

NFL mener lagets quarterback, superstjernen Tom Brady, var klar over jukset og har derfor utestengt stjernen i fire kamper uten lønn.

Størrelsen på straffen ble ifølge NFL påvirket av at Brady ikke har villet samarbeid i etterforskningen.

– Du har nektet å legge frem relevante bevis som e-poster, tekstmeldinger og lignende, står det blant annet i en beskjed fra NFL til Brady.

Brady har hele tiden nektet for å ha noe kjennskap til det jukset og ifølge advokaten hans anker NFL-stjernen straffen.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Gratulert av president Obama

Kampen mellom Patriots og Colts ble spilt 1. februar. Etter kampen, som Patriots vant 45 - 7, ble det kjent at lufttrykket i ballene var lavere enn reglene foreskriver. Dette kan gi fordeler i form av at ballen blant annet blir enklere å ta i mot og at den oppførere seg annerledes i luften.

Det oppsto raskt mistanke om at Patriots hadde gjort det med vilje for å skaffe seg en fordel, og skandalen, som amerikanske medier døpte «Deflategate», overskygget oppkjøringen til Super Bowl.

Patriots fikk likevel spille Super Bowl - som de i tillegg vant (28 - 24 mot Seattle Seahawks).

Men samtidig som Patriots møtte president Barack Obama og ble gratulert for Super Bowl-bragden, jobbet NFL på spreng for å komme til bunns i saken.

Til slutt kom etterforskerne fram til at flere i Patriots-systemet mest sannsynlig hadde gått sammen for å ta ut luft av baller foran semifinalen. Klubben fikk derfor blant annet én millioner dollar i bot, omlag 7,5 millioner norske kroner.

Saken har fått mye oppmerksomhet i det amerikanske fotballmiljøet.

– Dette er en seriøs beskjed om at man ikke skal tulle med sportens integritet - uavhengig av hvor liten eller stor saken er, sa New York Giants quarterback Eli Manning da han kommenterte straffen natt til tirsdag norsk tid.

PATRIOTS OG BARACK OBAMA

President Barack Obama møtte og gratulerte Super Bowl-vinner New England Patriots etter seieren i februar. Til høyre for presidenten står Patriots-eier Robert Kraft.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal