Hopp til innhold

Slår tilbake mot balljuksbeskyldninger

Påstander om juks med baller har rammet den ene av finalistene i Super Bowl. Natt til tirsdag slo New England Patriots-eier Robert Kraft tilbake.

Tom Brady

BALL-STRID: Tom Brady med en av ballene som kan ha vært manipulert. Bildet er fra den aktuelle kampen mot Indianapolis Colts.

Foto: Charles Krupa / Ap

Skandalen har fått navnet «Deflategate».

Navnet henviser til at Patriots skal ha brukt baller med for lite luft under lagets 45-7-seier over Indianapolis Colts.

 Bill Belichick

BENEKTER: Trener Bill Belichick.

Foto: Steven Senne / Ap

Dette var kampen som sendte Patriots til Super Bowl, finalen i amerikansk fotball. I over en uke har laget vært i hardt vær og måttet svare for beskyldningene.

Natt til tirsdag norsk tid var New England Patriots-eier Robert Kraft tydelig i sin tale på en pressekonferanse.

– Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg tror, uten forbehold, at New England Patriots ikke har gjort noe upassende i denne prosessen, eller i strid med NFL regler, sa han.

Påstander om juks med baller har rammet New England Patriots som er den ene av finalistene i Super Bowl. Se reaksjonen til New England Patriots eier, Robert Kraft her.

SLÅR TILBAKE: Se Robert Kraft snakke på pressekonferansen.

Klubbens profilerte quarterback, Tom Bardy, har også uttalt seg i saken.

– Jeg plukket 24 baller. Hva som skjedde etter at jeg gjorde det og når de målte dem, vet jeg ingenting om, sa han i et intervju med radiostasjonen WEEI i Boston, ifølge New York Post.

En intern gransking hos New England Patriots har konkludert med at klubben ikke gjorde noe galt. Resultatet har hatt liten virkning, for under en uke før Super Bowl er det fremdeles «Deflategate» amerikanske medier er opptatt av.

– Tom (Brady), Bill (Belichick, trener) og jeg har vært sammen i 15 år, de er mine gutter, de er en del av familien min. De har aldri løyet for meg, sa Kraft videre på pressekonferansen.

– Hadde for lite luft første halvdel

Det kan skape en fordel om ballene blir tappet for luft. Det blir blant annet enklere å holde rundt ballen. Ballen vil også oppføre seg annerledes i luften.

NFL gjennomfører nå derfor sin egen gransking for å finne ut hvordan ballene i semifinalen mistet lufttrykk fra de ble kontrollert før avspark og til de ble testet i pausen, og konklusjonen der er ennå ikke klar.

Foreløpig kan det imidlertid se ut som om det ble brukt baller med for lite luft i første halvdel av kampen, mens ballen holdt det lovlige nivået i den andre halvdelen, ifølge NFL.

Det er først og fremst trener Bill Belichick og Tom Brady som har måttet ta støyten fra media. Mange har hevdet at Brady må ha visst om hva som skjedde.

– Det som tjener meg nå er å prøve å forberede meg til kampen, sier Brady.

– Jeg har muligheten til å komme med mine teorier om hva som kan ha skjedd, men dette er ikke tid for det, sier han videre.

Har fått bot før

Patriots-trener Belichick har vært i klammeri med NFL før. I 2007 ble han straffet etter at klubben i strid med NFL-reglene filmet signalene benyttet av en rival.

– Vi filmet signaler som ble gitt foran 80.000 tilskuere, slik mange andre lag gjorde den gang, sier Belichick, som fikk en halv million dollar i bot den gangen.

– Jeg mener 100 prosent at jeg personlig og vi som klubb har fulgt alle regler, så kan jeg forholde meg til det som skjer (i denne saken) senere, sier Belichick.

New England Patriots møter Seattle Seahawks i søndagens Super Bowl.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal