NRK Meny
Normal

Bjørgen etter overlegen stafettseier: – Føler meg god nok for en sisteetappe

ULRICEHAMN/OSLO (NRK) Seieren for de norske langrennsjentene var i realiteten aldri truet da Norge vant stafetten overlegent.

Marit Bjørgen gikk siste etappe på dagens stafett for kvinner. Norge vant overlegent foran Tyskland og Sverige.

OVERLEGEN: Se Marit Bjørgen gå over målstreken i ensom majestet.

Laster innhold, vennligst vent..

For når Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte ut Marit Bjørgen ut på siste etappe med 15 sekunders forsprang, så 36-åringen seg aldri tilbake og kontrollerte inn seieren.

Men hun avslørte at hun ikke var helt klar over hvor nærme nasjonene bak var før hun krysset målstreken.

– Jeg tror det var 15 sekunder ved veksling og jeg økte til 25 sekunder. Da trodde jeg at seieren var ganske trygg, men jeg skjønte da jeg kom i mål at jeg ikke hadde så mye å gå på, sa Bjørgen til NRK.

Hun var klar på at hun ønsket å gå den avgjørende etappen under VM-stafetten i Lahtis om en drøy måned.

– Vi må sette opp det beste laget til VM, men jeg føler meg god nok for en sisteetappe, fortsatte hun.

Norge har vunnet samtlige VM-stafetter siden 2009. Kun Therese Johaug manglet på laget som vant stafetten i Falun for omkring to år siden.

Skaffet avgjørende ledelse

Ingvild Flugstad Østberg satte opp tempoet i front fra starten av stafetten. Hun fikk med seg Ida Ingemarsdotter fra Sverige på bakskiene og de to fikk en liten luke ned til de andre konkurrentene.

– Det var morsomt. Jeg liker førsteetapper og hadde lyst til å klinke til fra start. Det var litt vanskelig å gå ifra i denne løypa, så at jeg klarte å riste av noen lag, det er jeg fornøyd med, sa Østberg til NRK.

Heidi Weng økte bare forspranget på sin klassiskdel og ved veksling hadde Norge 16,8 sekunder ned til en femmergruppe bestående av USA, Sverige, Norge 2, Slovenia og Tyskland.

– Jeg måtte bare gå til fra start og prøve å få en luke. Jeg trodde ikke jeg hadde klart det før jeg snudde meg og så at det ikke var noen der, sa en smilende Weng til NRK.

Bursdagssang for Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter verdenscuprennet 10 km langrenn fri teknikk kvinner i Ulricehamn i Sverige.

FYLLER ÅR: Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir 30 år i dag.

Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

Uhrenholdt Jacobsen, som fyller 30 år i dag, og gikk ut på Norges tredje etappe. Hun holdt avstanden på omtrent 15 sekunder da hun sendte ut Marit Bjørgen på den siste og avgjørende etappen.

– Det var krevende i dag å gå alene. Den løypa er såpass slak at det er vanskelig å holde høy nok fart alene, la Jacobsen til.

Bursdagsbarnet fikk tradisjon tro en bursdagssang fra lagvenninnene, både på seierspallen og under seiersintervjuet med NRK.

Bjørgen økte fra front

Norges ankerkvinne, som vant lørdagens 10-kilometer, fikk oppgaven med å holde unna hjemmehåpet Hanna Falk, som jaktet bak sammen med Jessica Diggins, Sandra Ringwald fra USA og Tyskland.

Bjørgen tråkket til i starten av sin etappe og etter 1,5 kilometer var distansen blitt drøye 25 sekunder.

Mot slutten tok Bjørgen det rolig og i mål var hun 8,8 sekunder foran Tyskland. Sverige tok den siste pallplassen på hjemmebane.

Norges andrelag med søstrene Silje og Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng og Ragnhild Haga ble som nummer fem, 44,8 sekunder bak Bjørgen.

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street