NRK Meny
Normal

Bjørgen etter overlegen stafettseier: – Føler meg god nok for en sisteetappe

ULRICEHAMN/OSLO (NRK) Seieren for de norske langrennsjentene var i realiteten aldri truet da Norge vant stafetten overlegent.

Marit Bjørgen gikk siste etappe på dagens stafett for kvinner. Norge vant overlegent foran Tyskland og Sverige.

OVERLEGEN: Se Marit Bjørgen gå over målstreken i ensom majestet.

Laster innhold, vennligst vent..

For når Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte ut Marit Bjørgen ut på siste etappe med 15 sekunders forsprang, så 36-åringen seg aldri tilbake og kontrollerte inn seieren.

Men hun avslørte at hun ikke var helt klar over hvor nærme nasjonene bak var før hun krysset målstreken.

– Jeg tror det var 15 sekunder ved veksling og jeg økte til 25 sekunder. Da trodde jeg at seieren var ganske trygg, men jeg skjønte da jeg kom i mål at jeg ikke hadde så mye å gå på, sa Bjørgen til NRK.

Hun var klar på at hun ønsket å gå den avgjørende etappen under VM-stafetten i Lahtis om en drøy måned.

– Vi må sette opp det beste laget til VM, men jeg føler meg god nok for en sisteetappe, fortsatte hun.

Norge har vunnet samtlige VM-stafetter siden 2009. Kun Therese Johaug manglet på laget som vant stafetten i Falun for omkring to år siden.

Skaffet avgjørende ledelse

Ingvild Flugstad Østberg satte opp tempoet i front fra starten av stafetten. Hun fikk med seg Ida Ingemarsdotter fra Sverige på bakskiene og de to fikk en liten luke ned til de andre konkurrentene.

– Det var morsomt. Jeg liker førsteetapper og hadde lyst til å klinke til fra start. Det var litt vanskelig å gå ifra i denne løypa, så at jeg klarte å riste av noen lag, det er jeg fornøyd med, sa Østberg til NRK.

Heidi Weng økte bare forspranget på sin klassiskdel og ved veksling hadde Norge 16,8 sekunder ned til en femmergruppe bestående av USA, Sverige, Norge 2, Slovenia og Tyskland.

– Jeg måtte bare gå til fra start og prøve å få en luke. Jeg trodde ikke jeg hadde klart det før jeg snudde meg og så at det ikke var noen der, sa en smilende Weng til NRK.

Bursdagssang for Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter verdenscuprennet 10 km langrenn fri teknikk kvinner i Ulricehamn i Sverige.

FYLLER ÅR: Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir 30 år i dag.

Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

Uhrenholdt Jacobsen, som fyller 30 år i dag, og gikk ut på Norges tredje etappe. Hun holdt avstanden på omtrent 15 sekunder da hun sendte ut Marit Bjørgen på den siste og avgjørende etappen.

– Det var krevende i dag å gå alene. Den løypa er såpass slak at det er vanskelig å holde høy nok fart alene, la Jacobsen til.

Bursdagsbarnet fikk tradisjon tro en bursdagssang fra lagvenninnene, både på seierspallen og under seiersintervjuet med NRK.

Bjørgen økte fra front

Norges ankerkvinne, som vant lørdagens 10-kilometer, fikk oppgaven med å holde unna hjemmehåpet Hanna Falk, som jaktet bak sammen med Jessica Diggins, Sandra Ringwald fra USA og Tyskland.

Bjørgen tråkket til i starten av sin etappe og etter 1,5 kilometer var distansen blitt drøye 25 sekunder.

Mot slutten tok Bjørgen det rolig og i mål var hun 8,8 sekunder foran Tyskland. Sverige tok den siste pallplassen på hjemmebane.

Norges andrelag med søstrene Silje og Kari Øyre Slind, Lotta Udnes Weng og Ragnhild Haga ble som nummer fem, 44,8 sekunder bak Bjørgen.

Siste nytt

 • Frisk-protest avvist

  Frisk Askers protest etter det annullerte målet mot Storhamar i NM-semifinalen i går, er avvist. 3-2 og finaleplass til Storhamar blir dermed ståande.

  Frisk meinte dei hadde scora i sudden death, men dommarane annullerte etter å ha sett video av hendinga.

 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Krutsterk norsk fotballsiger

  Etter 1-6 for Nederland onsdag slo Norges G19-landslag knallhardt tilbake med 5-2 over sjølvaste Tyskland i Arnsberg. Erling Braut Håland (2), Leo Skiri Østigård, Hugo Vetlesen og Simen Bolkan Nordli scora for Norge.

  Norge møter Skottland i siste kamp tysdag, men berre gruppevinnaren går til EM-sluttspelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal