Sundbys VM-drøm knust på oppløpet: – Hviler en forbannelse over norsk herrelangrenn

LAHTI/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby ble nummer fem på femmila da kanadiske Alex Harvey ble verdensmester.

Medaljen glipper på oppløpet

NUMMER FEM: Pallen glapp for Martin Johnsrud Sundby på femmila.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg er kjempeskuffet og lei meg over at jeg ikke klarte å nå opp i dag. Målet var et individuelt gull, så ... «close but no sigar», sier Martin Johnsrud Sundby til NRK etter 5.-plassen på femmila.

– Det hviler en forbannelse over norsk herrelangrenn, sa NRKs ekspert Torgeir Bjørn fra kommentatorboksen etter målgang.

For første gang på 47 år står Norge uten individuelt VM-gull på herresiden i langrenn, alpint, kombinert, skiskyting eller hopp.

Martin Johnsrud Sundbys drøm om et individuelt VM-gull ble knust på oppløpet da Alex Harvey vant femmila i Lahti - den raskeste femmila noen gang.

Alex Harvey

VERDENSMESTER: Kanadiske Alex Harvey feirer VM-gullet på femmila.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Jeg hadde veldig gode ski og visste at hvis jeg var nummer to inn i svingen hadde jeg en god sjanse, så kom jeg meg foran Martin og alt var bra etter det. 50 kilometer er et ekte mann-løp. Jeg er så glad, det er utrolig, sier verdensmester Harvey.

Russiske Sergej Ustjugov tok sølvet, mens hjemmehåpet Matti Heikkinen vant spurten om bronsemedaljen.

– Jeg har brukt noen minutter i bua for å se på hvordan jeg kunne løst det annerledes, men jeg synes jeg gjorde et ærlig forsøk. Jeg gikk all in, men jeg klarte det ikke og det er dødskjipt nå, sier Sundby.

– Han sprinter mot noen av de beste i verden. Vi må si oss fornøyd med VM, men det er ergerlig at det ikke ble medalje i dag, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland til NRK.

Skuffet Sundby etter 50km

SKUFFET: Martin Johnsrud Sundby etter femteplassen på femmila.

– Bikkjeslagsmål

– Dette kan bli et bikkjeslagsmål av et løp, sa NRKs kommentator Jann Post da startskuddet for femmila gikk i Lahti.

Og det kunne det ha blitt, men det ble ikke like dramatisk som på kvinnenes tremil hvor blant annet Charlotte Kalla brakk staven og Astrid Uhrenholdt Jacobsen skadet seg i et fall.

Men noe dramatikk ble det underveis.

Russiske Petr Sedov falt allerede i første utforkjøring og dro med seg en amerikaner, mens Petter Northug måtte få en ny stav etter ti kilometer.

Northug gikk fra front til midten av feltet når staven brekker. Han får heldigvis ny stav før bakkene starter ut fra stadion, og han går nå med staver i to forskjellige farger. Om noen skulle lure.

NY STAV: Petter Northug brakk staven etter ti kilometer.

Gløersen-rykk

Etter bare 15 minutter av VM-femmila prøvde Anders Gløersen seg på et rykk. Han fikk på det meste en ledelse på 20 sekunder ned til forfølgerne, og gikk alene i tet over en lang periode.

Anders Gløersen

RYKK: Anders Gløersen rykket fra feltet etter bare 15 minutter.

Foto: Pierre Teyssot / Afp

Etter to mil fikk russerne nok. Sergej Ustjugov og Aleksej Tsjervotkin satt fart i feltet og brukte ikke lang tid på å spise opp forspranget.

– Jeg hadde ingen forventninger om at det skulle holde til mål, men de andre fikk spart seg litt. Jeg er fornøyd med hvordan jeg løste det. Beina lystret ikke da det skulle avgjøres, jeg hadde ikke krefter igjen, sier Anders Gløersen om rykket etter målgang.

– Hva gikk galt for Norge?

– Jeg tror egentlig det bare er føret. Martin prøvde noen ganger, men bakkene er såpass korte og man får sånn fart at det lønner seg å ligge bak. Da er det vanskelig å komme seg av sted, mener han.

Dramatisk avslutning

Det var et samlet felt lenge, men da det gjensto 1,8 kilometer satt Sundby inn et siste rykk.

Harvey, Ustjugov, Heikkinen, Røthe og Andrew Musgrave klarte å henge med på fartsøkningen, og femmila ble avgjort med en spurt.

Den vant Alex Harvey som ble verdensmester foran Ustjugov og Heikkinen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Hovland henger med

  Viktor Hovland henger fortsatt med i tetsjiktet i den første finaleturneringen på PGAs B-tour. Etter lørdagens runde er han på delt 6.-plass. Han spilte den 3. runden på 69 slag, som er to under banens par. Runden inneholdt tre birdier og to bogeyer.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Two
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Carlsen startet med remis

  Magnus Carlsen spilte remis mot Anish Giri i første parti i Grand Chess Tour-turneringen Sinquefield Cup i St. Louis lørdag. Jeg kunne kanskje vært litt mer ambisiøs i spillet, men så ikke noe jeg trodde på, sa Carlsen etter tre timer ved brettet.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Uavgjort i Ødegaard-debut

  Ti minutter på overtid sikret Mikel Oyarzabal ett poeng for Real Sociedad fra straffemerket. Kévin Gameiro sendte Valencia i ledelsen, og franskmannen kunne blitt tomålsscorer fem minutter på overtid, men bommet på straffe. Ødegaard spilte hele kampen.

  Martin Ødegaard

Sendeplan

Kl. Program Kanal