NRK Meny
Normal

Familieidyll er Sundbys nye gulloppskrift

TJØME (NRK.no): Sola skinner, samboer Marieke er blid, lille Markus er fornøyd og ved båten hopper en sprell levende delfin. Bli med Martin Johnsrud Sundby på en ganske vanlig dag på jobben.

Martin Johnsrud Sundby på Tjøme

Familieidyll og hardtrening går hånd i hånd for Martin Johnsrud Sundby i sommeridyllen på Tjøme. Her er han sammen med sønnen Markus, samboer Marieke og bror Sondre.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Martin Johnsrud Sundby og Sondre Sundby

Det er tungt å bli verdens beste langrennsløper. Martin Johnsrud Sundby pushes av lillebror Sondre.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kom igjen nå! Fullt trykk! Siste!

Martin Johnsrud Sundby stønner idet han plasserer den 120 kilo tunge vektstanga tilbake i stativet.

Stanga skal få hvile i noen minutter. Det skal ikke verdens beste skiløper. De fire knebøyrepetisjonene skal nemlig etterfølges av fem spensthopp – opp på en stabel vektskiver.

– Jeg tror det er høyden, sier Sondre Sundby etter at de fem hoppene er unnagjort.

Sondre er Martins lillebror – og styrketrener.

– Vi må jo utfordre, svarer Martin.

– 101. Progresjon, påpeker Sondre. Han står med et målebånd og snakker fortsatt om høyden på stabelen.

– Vi har mer inne, sier Martin.

– Ja, men vi gir oss her i dag, sier Sondre.

Det er en fredag i juli. En helt vanlig fredag i juli. Det er fortsatt sju måneder til VM i Falun. Men jakten på små framskritt som skal gjøre det mulig å forsere VM-løypene enda raskere, er i full gang.

Martin Johnsrud Sundby

Kast en tung ball hardt i gulvet ti ganger i raskt tempo. Du vil bli overrasket over hvor tungt det er.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mindre reising, mer trening

Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sist vinter. Og Tour de Ski. Og de to minitourene i Kuusamo og nettopp Falun. Men det ble ingen gull under OL i Sotsji. Nå tør han ikke annet enn «å trene livet av seg», som han selv beskriver det.

For at alt skal bli så optimalt som mulig, har han – som det så fint heter – tatt grep. Han skal trene mer.

– Sist sesong trente jeg 975 timer. Denne sesongen håper jeg å nærme meg 1050, forteller han.

Samtidig skal han være mer sammen med familien. Det kan høres ut som en vanskelig kombinasjon, nærmest som en ren motsetning, men det har en nokså enkel forklaring. Han skal nemlig reise mindre – og trene mindre i høyden.

– Jeg har i hvert fall droppet 40 døgn før oktober sammenlignet med fjor. Vi har ikke helt lagt den endelige planen for hvordan det blir inn mot vinteren. I fjor hadde jeg 110-120 døgn i høyden. I år blir det vel ikke i nærheten av halvparten, sier 29-åringen.

Den nye hverdagen

Denne fredagen, der NRK.no møter Sundby på treningsstudio i Tønsberg, representerer nettopp dette; den nye hverdagen.

Styrkeøkta – eller mer presist; styrkedelen av treningsøkta – begynner klokka halv ni. Da har familiefaren allerede gjort unna halvannen time på rulleski.

Etter halvannen time i styrkerommet venter enda en time på rulleski, langs vestsida av Nøtterøy og over den 465 meter lange og 27 meter høye Vrengenbrua som binder Nøtterøy sammen med Tjøme.

Der venter familien – samboer Marieke Heggeland og sønnen Markus på halvannet år – med lunsjen klar. Klokka har ikke passert tolv, og Martin er i praksis ferdig med arbeidsdagen allerede, selv om han må ut på en liten restitusjonsøkt i kveldinga for å vekke muskulaturen han har «drept» på morgenøkta.

Les videre under videoen.

Får styrkehjelp av lillebror Sondre. 
Reporter: Anders Skjerdingstad, foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, redigerer: Roy Kenneth S. Jacobsen

VIDEO: Her er noen av øvelsene som skal gjøre Martin Johnsrud Sundby enda mer eksplosiv.

– Deilig å være hjemme

At hverdagen allerede er blitt annerledes etter en OL-sesongen med omfattende forberedelser i høyden, inkludert julefeiring i Davos, har Marieke allerede fått merke.

– I fjor var vi veldig mye med, vi var på tre høydesamlinger. Så jeg synes det har vært veldig deilig å være hjemme nå, og å få litt hjelp hjemme. Det er måte på hvor spennende det er å være i Livigno i tre uker, erkjenner hun ved lunsjbordet i den varme solveggen.

– Er du flink til å bidra hjemme, Martin? Hva er dine arbeidsoppgaver?

Martin smiler. Det samme gjør Marieke, lett knisende, tydelig spent på svaret.

– Det er bare å være til stede med sitt blide åsyn, er det ikke det man sier? Jeg har en utrolig snill samboer som er veldig flink til å legge til rette for ting og tang. Men jeg tror vi er brukbare til å dele på ting. Hun vil kanskje si hun er hakket flinkere til å vaske klær, sier Martin, og ser spørrende bort på forloveden.

Hun ler.

– Men jeg lager mat og er mye sammen med han tassen her. Å få avlastning med en liten gutt på halvannet år, tror jeg er ganske ålreit for en som er mye alene, sier Martin.

Satser til 2018

Marieke smiler fortsatt – og kommer med en betraktning om den foregående uttalelsen, den om å vaske klær.

– Det er veldig rart, for den treningsbagen til Martin, den kommer gjerne et par dager senere enn han hjem fra samling. Når Martin kommer hjem, begynner han ikke å vaske før et par dager senere.

Martin Johnsrud Sundby

Like greit å ha bagen strategisk plassert utenfor hytteveggen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

På Tjøme står for øvrig treningsbagen på en benk utenfor annekset.

Til tross for at likestillingen i en moderne forstand kanskje ikke er hundre prosent hjemme hos samboerbaret Sundby/Heggeland, er de enige om at den nye tilværelsen gjør at herren i heimen fortsatt skal kunne satse hundre prosent på å beholde posisjonen som verdens beste langrennsløper helt fram til OL i Pyeongchang i 2018.

Markus har fått plass i barnehage, og Marieke – som fullførte fysioterapiutdannelsen omtrent samtidig som hun ble gravid – har fått seg jobb.

Les videre under videoen.

Martin Johnsrud Sundby elsker hav, fart og spenning. Reporter: Anders Skjerdingstad, foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, redigering: Hilda Klaveness

VIDEO: Vannskuterkjøring har vært sommerens avkobling for Martin.

– Jobben min, ikke mer

Det fungerer fint for den lille familien, som også får hjelp av storfamilien.

– Jeg er sulten, jeg, sier Martin mens han dytter innpå en ny munnfull av den friske sommersalaten som likevel ikke kan mette sulten han snakker om, sulten på gull.

Akkurat nå føler han at det å være far gjør ham til en bedre skiløper, hvilket resultatene i den første «pappasesongen» i hvert fall ikke taler imot. Den nye rollen gjør at han ser på idretten med helt andre øyne.

– Jeg tror jeg har blitt tryggere på meg selv etter at jeg ble far. Jeg har blitt litt flinkere til å sette ting i perspektiv, jeg har fått mer avslappa forhold til det jeg driver med. Det er jobben min og mitt yrke, men ikke mer enn det. Idrett er utrolig gøy og spennende og fascinerende på alle måter, men det er ikke verdens undergang om det går dårlig, hevder han.

Martin har også blitt mindre opptatt av sine egne småskader og problemer, som det har vært noen av gjennom en etter hvert ganske lang karriere.

– Min egen sykdomshypokondri har nå flyttet seg over på min sønn, og det er ikke noe særlig gøy.

– Er du oftere redd etter at du ble pappa?

– Herregud, ja!

Gleder seg til «livet etter»

Samtidig erkjenner han at han kommer til å bli en om ikke bedre, så i hvert fall veldig annerledes pappa når han bestemmer at Martin Johnsrud Sundbys karriere er et avsluttet kapittel i norsk skihistorie.

– Jeg håper det, da.

For selv om toppidrettslivet har sine fordeler, har det også sine ulemper for en familiemann.

– Jeg kan aldri stikke av en helg eller en uke eller to på ferie, og si at nå skal jeg ikke trene på et par uker og være hundre prosent til stede hver time av døgnet. Det gleder jeg meg til å kunne gjøre en gang i framtiden. Det å kunne stikke ut og spille fotball med Markus i tre timer på kvelden og bare ha det gøy med han, uten å tenke på at jeg selv blir sliten eller skal trene senere. Det blir en god følelse. Det er en del aspekter jeg gleder meg til etter at karrieren er over, bekrefter Martin.

Etter lunsjen venter avkobling. Ikke på rygg i en seng eller sofa, men på «bøljan blå» – med familien. Selv om langrenn er en utpreget landlig aktivitet, har Martin Johnsrud Sundby alltid vært en havets mann. Sønnen Markus skal også tidlig krøkes.

– Ektefølt glede

I sommer har Martin også lånt seg et lite fartsmonster i form av en vannskuter.

– Glede! Ektefølt glede!

Slik svarer Martin på det klassiske «hva føler du nå»-spørsmålet etter å ha kjørt en oppvisningsrunde.

– Jeg er veldig glad i sjø, båt og båtliv. Dette er toppen av det man får innen fart og spenning. Så når ambisjonen for vinteren er å bli enda litt raskere, så er dette en god inspirasjonskilde, smiler han.

Men om vannskuterkjøring overhodet har noen relevans til langrenn, er han likevel en smule usikker på.

– Det må vel være det at det er litt adrenalinkick som kan sprite opp hverdagen, det er utrolig gøy.

Les videre under bildet.

Martin Johnsrud Sundby

Martin, Markus og Marieke trives i båt.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hoppende delfin

På vei inn til land igjen denne deilige julidagen får også Martine, Marieke og Markus en maritim opplevelse utenom det vanlige.
Hele familien blir over middels gira når det viser seg at en ansamling av båter inne i Vrengensundet har samlet seg rundt en hoppende delfin.

- Visste du ikke at dette var sånn delfin-eldorado, Skjerdingstad? Det er jo opptil flere ganger om dagen, svarer Martin på spørsmål om hvor ofte han har sett delfin utenfor hytta.

Det er åpenbart en fleip.

– Det er sjelden kost, altså. Vi skjønte ikke helt hva som skjedde her nå, men jaggu hopper det delfiner i Vrengensundet! Jeg må vel påstå at det må være en slags global oppvarmingskonsekvens, sier han entusiastisk.

– Hva vet du om det lokale artsmangfoldet her?

– Jeg trodde det var makrell og torsk, sier den glade laksen.

Har man sett delfin i Vrengendundet, bør det ikke være helt umulig å kunne kare til seg et VM-gull heller. Sannsynligheten er kanskje enda litt mindre – men til gjengjeld kan man i større grad påvirke det selv.

Det er altså Martin Johnsrud Sundby i full gang med å gjøre – ved å sette sammen en lengst mulig rekke av mest mulig perfekte hverdager.

Delfinen hoppet rett utenfor sommerhytta. 
Reporter: Anders Skjerdingstad, foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, redigerer: Roy Kenneth S. Jacobsen

VIDEO: Dette synet er ikke hverdagskost i norske farvann.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street