NRK Meny
Normal

Sundby: – Jeg har ikke vært ålreit å bo med siste uka

Storfavoritt Martin Johnsrud Sundby (31) tok sin første femmilsseier i Holmenkollen.

Martin Johnsrud Sundby vinner i Holmenkollen. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

– Det er nesten rørende vet du. Det er sprøtt. Det tok fem år med gode løp og nesten-seire. Jeg har ikke vært ålreit å bo med siste uka, for det har vært fryktelig mye nerver, så jeg må nesten beklage til kona på lufta, sier en tydelig rørt Martin Johnsrud Sundby til NRK.

Sundby kjørte på kjørte på i tett tåke fra start til mål. Da han også til slutt klarte å riste av seg en hardt kjempende Niklas Dyrhaug, med åtte kilometer igjen, var det ingen tvil.

Inne på stadion vinket han til publikum, før han kysset bakken inne i målområdet.

– Alt var helt rått og jeg hadde en utrolig god kropp jeg måtte utnytte. Jeg må innrømme at jeg gikk livet av meg på de to siste rundene, forklarer Sundby.

Northug tre minutter bak

I fjor ble han nummer tre. De to årene før, ble det en andreplass. Men den suverene verdenscuplederen innfridde årets store forventninger.

Laster innhold, vennligst vent..

Dyrhaug gikk i mål 18,8 sekunder bak Sundby, mens russiske Maksim Vylegzjanin tok tredjeplassen - 1.05 bak.

– Det var så brutalt som det kan bli. Martin satte en fart som var ubehagelig for alle, sier Dyrhaug.

Den andre forhåndsfavoritten, Petter Northug, var sjanseløs, men spurtet til slutt inn til sjetteplass. Hele tre minutter bak Sundby.

Tidlig luke

​– Sundby gjør denne femmila til et mareritt for mange av de andre.

Northug femmila

MÅTTE SLIPPE: Petter Northug klarte ikke å holde tempoet til Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det var NRK-kommentator Jann Post sitt utsagn, relativt tidlig på dagens 50 kilometer i Holmenkollen.

Etter 10 kilometer hadde Sundby allerede skaffet seg en luke, men han fikk ikke gå helt alene. Det til tross for flere perioder med nærmest intervaller i Oslos skoger. Tønseth, Dyrhaug og Vylegzjanin hang godt med - lenge.

Med et høyt tempo i front, falt flere av etter relativt kort tid. En gruppe på rundt 15 menn forsøkte å ta opp jakten på Sundby og co. Deriblant Northug, som så ofte la seg på halen i feltet.

Cologna brøt

Men det var langt fra en enkel jobb, og etter halvgått løp var de omlag 50 sekunder bak. Dario Cologna så lenge bra ut, men sveitseren måtte til slutt bryte.

Sundby forsøkte flere ganger å riste av seg konkurrentene, men da Tøsenth og Vylgzjanin til slutt måtte gi tapt, med 15 kilometer igjen - ga fortsatt ikke Dyrhaug opp.

Han holdt bakskiene til Sundby til det gjensto mindre åtte kilometer. Men så handlet alt om mannen som aldri slutter å imponere.

Røa-løperen fikk stadig flere sekunder mot slutten, og gikk i mål i ensom majestet.

Sundby vant Kollen-femmila for første gang.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal