– Ikke det største talentet, men sjukt sta

KUUSAMO (NRK.no): Han har fått noen slag i trynet. Søndag viste Martin Johnsrud Sundby igjen hvordan man kan reise seg til nye høyder med steinhard jobbing.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby kan juble for seier i verdenscupåpninga for andre år på rad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Martin har blitt sterkere i avslutninger, og det fikk han betalt for i dag. Men jeg hadde kanskje ikke satt penger på at han skulle slå Maxim Vylegzjanin i en spurt, sier Petter Northug til NRK.no.

Northug forlater Kuusamo med en oppløftende 13.-plass sammenlagt i minitouren. Skikongens prestasjon kom likevel fullstendig i skyggen denne gangen.

For da Norges normalt sterkeste kort ikke hadde grunnlag til å vinne, sto Martin Johnsrud Sundby fram og spurtet i senk Maxim Vylegzjanin – den eneste som har slått Petter Northug i en fristilspurt.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har lagt ned 60-70 timer spurttrening før OL-sesongen. Det betalte seg i første forsøk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har satset – og lyktes

Det har vært snakket mye om Johnsrud Sundbys steinharde jobbing med nettopp avslutninger i sommer og høst. Men det er så mye det snakkes om før en skisesong. Den og den har tatt de og de stegene.

Ofte viser det seg bare å være snakk. Men for andre år på rad viste det seg at ryktene om Martin Johnsrud Sundbys framgang var en sann historie.

Før forrige vinter jobbet han knallhardt med skøyteteknikken – og gikk rett til topps på 15 km fristil under verdenscupåpninga i Gällivare.

Denne sommeren og høsten har han trent rykk og spurt for å kunne avgjøre fellesstarter – og det ble altså seier i aller første forsøk.

– Blod, svette og tårer

– Jeg er sjukt sta og gir meg ikke. Det er mine sterkeste egenskaper, svarer 29-åringen fra Røa på NRKs spørsmål om hvorfor han har lyktes.

– Jeg er ikke det største talentet på ski og har ikke de fysiologiske forutsetningene, egentlig. Men når jeg bestemmer meg for å prøve å få til noe, så er det blod, svette og tårer for å få det til. Det er min styrke, at jeg ikke gir meg. Og det er fantastisk godt å lykkes med noe man har trent så hardt på, smiler han.

Martin Johnsrud Sundby har lyktes til tross for mye motgang på veien. Det har gått fem år og én dag siden han vant sitt første verdenscuprenn – også det i Kuusamo (15 km klassisk) – og tiden imellom har bydd på like mange nedturer som oppturer:

** Under VM i 2009 fikk Martin Johnsrud Sundby store astmaplager på 15-kilometeren. Det ødela ikke bare løpet, men også muligheten til å få gå stafetten for Norge.

** OL i Vancouver i 2010 ble en gedigen sportslig skuffelse, etter at han på forhånd snakket om edelt metall. Det ble et skarve sølv i stafetten etter at Odd-Bjørn Hjelmeset smurte seg bort.

SKIING/ Norway's Martin Johnsrud Sundby reacts after winning men's 15 km classical skiing World Cup event at the Ruka Nordic Opening event in Kuusamo

Slik så det ut da Martin Johnsrud Sundby tok sin første verdenscupseier i Kuusamo, fem år og én dag før søndagens triumf.

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Fryktet karrieren var over

** Høsten 2011 trodde han karrieren var over etter at han ble rammet av hjerterytmeforstyrrelser på trening.

** I VM i 2013 dokumenterte han superform med sølvet på 30 km fellesstart med skibytte. Så ble han syk og gikk glipp av de to viktigste løpene: 15 km fristil og stafetten.

OL-sesongen 2014 startet altså med en gedigen opptur. Det vil være en mager trøst hvis det ender med en ny OL-skuffelse.

Men alt tyder på at Martin Johnsrud Sundby har det som skal til for å lykkes – fordi han har fått så mange brikker på plass i puslespillet at han har skaffet seg minst fire gullmuligheter hvis han treffer med formen.

Flere OL-muligheter

– Det er godt å vite at jeg har muligheter på flere distanser. Både tre- og femmila avsluttes i skøyting i samme type terreng som her i Kuusamo. Og så har vi en klassisk 15 kilometer. Og stafetten ...

Samtidig er Johnsrud Sundby helt tydelig på at jobben ennå ikke er ferdig. Han vet at det vil bli enda tøffere å vinne en spurt i OL.

– Jeg tør ikke spå hvordan det hadde gått i dag hvis løpet hadde vært ti meter til. Og hadde Petter Northug og Dario Cologna vært her i toppform, kan det hende jeg hadde fått bank, understreker han.

Martin Johnsrud Sundby fikk ikke bank. Han fikk seieren. Det betyr at han stiller til start i gul verdenscupledertrøye på hjemmebane på Lillehammer neste helg.

Siste nytt

 • Bayern trener får tre nye år

  Hansi Flick får fornyet tillit og har signert en ny kontrakt som hovedtrener i den tyske klubben Bayern München- fram til sommeren 2023.

  Flick ble Bayern München-trener som en mellomløsning da Niko Kovac fikk sparken i november.

  Bundesliga - Bayern Munich v FC Augsburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Ugyldig hyttetillatelse

  Nils Jakob Hoff og kjæresten Therese Johaug har ifølge VG oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet fra myndighetene kom på plass.

  Hoff skriver i en e-post til VG at han for tiden er i en turnustjeneste på et legekontor i Lillehammer, og at han hadde søkt om tillatelse til at han og Johaug kunne bo på hytta som befinner seg på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

  Hytta på Sjusjøen ligger ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker kommune. Dermed er tillatelsen ugyldig.

  Hytteforbudet tillater ikke kommunene å gi dispensasjon til å bo på hyttene sine.

  – Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune

  – Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad, sier Hoff til VG

  Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff i 2016.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Premier League utsatt igjen

  Den øverste divisjonen i England er utsatt på ubestemt tid. Det bekreftes i en pressemelding fra Premier League.

  Premier League vil starte opp igjen når det er trygt å spille fotball igjen forteller dem i pressemeldingen.

  Kampene ble i første omgang utsatt til 4. april. Det tok imidlertid ikke lang tid før man ble enige om å vedta en ytterligere pause til 30. april. Nå er den som nevnt utsatt igjen på ubestemt tid.

  Mesut Özil
  Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal