Hopp til innhold

– Jeg har opplevd en side av idretten som jeg ikke visste var der

Martin Johnsrud Sundby sier til NRK at han ennå ikke har anket, men at han vil gjøre det om det finnes en mulighet til å føre saken videre.

Martin Johnsrud Sundby forteller om hvordan tiden har vært siden han ble dømt for ulovlig bruk av astmamedisin.

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby stilte mandag for første gang til intervju etter utestengelsen i juli.

– Jeg føler at behandlingen i saken og dommen er så urettferdig at jeg ikke har noe valg, sier Sundby til NRK.

Det var TV 2 som først meldte at Martin Johnsrud Sundby nektet å godta dommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) og at han ville bringe saken inn for høyesterett i Sveits.

I et intervju med NRK sier imidlertid Sundby at han ennå ikke har bestemt seg for å gjøre dette, men at han trolig vil prøve saken på nytt i det sveitsiske rettssystemet.

Martin Johnsrud Sundby

VURDERER Å ANKE: Martin Johsnrud Sundby har foreløpig ikke anket dommen, men sier han kommer til å gjøre det hvis det viser seg å være mulig.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Vi har ikke mottatt den endelige dommen ennå. I det juridiske systemet er det slik at jeg har 30 dager på å anke etter at jeg har mottatt dommen, sier han til NRK.

– Det kan tenkes at det er et bittelite vindu i det sveitsiske rettssystemet. Hvis det viser seg at vi kan gjøre det, har jeg ikke noe valg. Det som er vanskelig for meg å godta er at jeg ikke er dømt for å ta for mye medisin, og her håper jeg at det finnes et vindu.

Tøff periode

Sundby legger ikke skjul på at tiden etter at utestengelsen ble kjent i juli, har vært tøff.

– Hadde jeg fått muligheten til å snakke med alle i Norge om dette og fortelle mennesker om hvordan ting henger sammen, for det er det umulig å skjønne gjennom media, så hadde jeg gjort det.

– Men det er jo ikke bare bare å reise til alle Norges hjem og fortelle om dette, det er ikke sikkert alle bryr seg heller, sier han til NRK.

Har du vurdert å legge opp i denne perioden?

– Jeg har ikke tenkt den tanken, men jeg har opplevd en side av idretten som jeg ikke visste var der. Tidvis har jeg mistet gleden ved idretten. Nå jakter jeg utvikling og glede igjen, forteller Sundby.

Les også: Slik kan Sundby frikjennes

I utlandet Sundby bli omtalt som en dopingtatt utøver. Slik har han tenkt å takle det.

VIDEO: Sundby forteller om hvordan han har forberedt seg på å møte dopingspørsmålene fra internasjonal presse.

Dømt for brudd på WADA-regler

Sundby ble dømt for brudd på dopingreglene og fratatt to verdenscupseirer fra sesongen 2014/15.

Nordmannen ble dømt for brudd på WADAs regler for bruk av astmamedisin. Langrennsstjernen hadde spor av stoffet salbutamol i to prøver tatt desember 2014 og januar 2015.

Sundby mistet også sammenlagtseieren i Tour de Ski fra samme sesong. I tillegg ble han utestengt i to måneder.

– Jeg føler at dette er så urettferdig og så galt i forhold til de premissene jeg er dømt på at hvis det finnes en mulighet til å ta det videre, så vil jeg gjøre det, sier Sundby i intervjuet.

– Det er flere grunner til det. Det er forferdelig å ha dette på deg. Men det viktigste for meg er at jeg i denne saken ikke er dømt for å ha fått i meg for mye medisin, forteller langrennsløperen.

Vanskelig å omgjøre en CAS-dom

Det kan imidlertid bli vanskelig å få saken opp på nytt.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner uttalte nylig til NRK at det skal svært mye til for å få en CAS-dom omgjort.

Siden 2012 er det skjedd bare unntaksvis at en dom er blitt omgjort og da nesten utelukkende på grunn av saksbehandlingsfeil.

Les også: Sundby får trene med landslaget før utestengelsen er over

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal