NRK Meny
Normal

Sølv-Sundby måtte endre treningen før VM: - Nå er jeg i mitt livs form

VAL DI FIEMME (NRK.no): For ett år siden innså Martin Johnsrud Sundby at han var for ensidig som løper, og bestemte seg for å endre hele treningsopplegget sitt. I dag fikk han VM-sølv i betaling.

SKIING/NORDIC Martin Johnsrud Sundby of Norway celebrates his second place in the men's skiathlon competition at the Nordic World Ski Championships in the northern mountain resort of Tesero in Val di Fiemme

Så glad var Martin Johnsrud Sundby etter å ha tatt sølv på lørdagens skialthlon - hans beste individuelle plassering i et mesterskap noensinne.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Jeg ble nødt å forandre meg. Nå føler jeg meg både fysisk og mentalt bedre enn noen gang. Jeg er i mitt livs form, fastslår Martin Johnsrud Sundby.

På dagens fellesstart med skibytte gikk han inn til en imponerende sølvplass bak Dario Colgona.

Fra før var hans eneste individuelle mesterskapsmedalje VM-bronsen han tok på 15-kilometeren i klassisk stil for to år siden.

– Forsømte det for mye og for lenge

Selv om Johnsrud Sundby har vært i langrennstoppen i en årrekke, har verken fellesstarter eller skøyting vært hans sterkeste sider - før denne sesongen.

Det skyldes en beslutning han tok for omtrent ett år siden. Han var lei av å nesten bare hevde seg i de klassiske intervallstartløpene, og bestemte seg for å endre hele treningsopplegget sitt.

– Det var noen ting jeg innså at jeg måtte jobbe med, som jeg hadde forsømt for mye og for lenge, forteller han.

Inn kom timesvis med skøytetrening, avslutningstrening og taktikktrening. Samtidig kuttet han ned på klassisktreningen, som han allerede mestret i verdensklasse.

– Jeg måtte bli bedre i skøyting, og jeg måtte bli sterk nok til å kunne gå fra tidligere i renn. Jeg innså også at jeg måtte jobbe med å få tøffere avslutninger. Jeg måtte lære meg å gå til siste centimeter, å bite tennene sammen hele veien, sier Johnsrud Sundby.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dario Cologna vant dagens 30 km fellesstart med skibytte for herrer. Dette var ikke hans første gullmedalje, men også hans første VM-medalje. Martin Johnsrud Sundby tar sølvet med knapp margin foran Sjur Røthe. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe spurter om annen- og tredjeplass bak vinner Dario Cologna.

– Fikk betalt i dag

Allerede da var VM i tankene. Favorittdistansen 15-kilometer går i fristil under dette verdensmesterskapet, og Johnsrud Sundby øynet i tillegg mulighetene til å hevde seg på skibyttet om han ble bedre i skøyting.

– I dag fikk jeg betalt. Det føles veldig godt, sier han.

Spesielt på oppløpet fikk han bruk for avslutningstreningen. Johnsrud Sundby prøvde å gå fra de andre tidligere i løpet, men ble til slutt hentet inn igjen.

Han hang seg fast i tetgruppen, og kom til slutt inn på oppløpet side om side med lagkameraten Sjur Røthe.

Den spurten vant Johnsrud Sundby. Petter Northug var sjanseløs til å ta medalje, men gikk inn til fjerdeplass.

– Det var dødskult å komme opp på oppløpet og vite at jeg kjempet om medalje. Jeg er veldig stolt av det jeg viser i dag, sier Johnsrud Sundby og smiler.

Vil ha gull

Det har hele tiden vært onsdagens 15.kilometer i friteknikk som har vært Røa-mannens store mål.

Han legger ikke skjul på at der er drømmen en gullmedalje.

– Nå storgleder jeg meg til femtenkilometeren. Hele laget har fått masse selvtillit nå, og jeg tror vi kommer til å få et stort mesterskap. På stafetten er det i alle fall bare gull som gjelder, konkluderer Johnsrud Sundby.

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. – Endelig skal vi få sitte i riktig båt, sier Olaf Tufte til NRK.

    Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Housten, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld