NRK Meny
Normal

Sundby vurderer å gamble – vil kutte 100 høydedøgn for familien

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby har levert et forslag til landslagsledelsen om å kutte 100 reisedøgn neste sesong. Han åpner for å droppe nesten all høydetrening, noe som har vært suksessoppskriften hans før.

World Cup Holmenkollen 2014. Martin Johnsrud Sundby ble nummer to i 50km langrenn klassisk stil i Holmenkollen lørdag, og vant dermed verdenscupen sammenlagt. Her kysser han den gule ledertrøya etter blomsterseremonien.

Martin Johnsrud Sunbdy og Eldar Rønning vil ha flere samlinger hjemme neste sesong. De vil heller trene i lavlandet fremfor å dra på høydesamlinger i utlandet.

– Jeg vet ikke om det er så bra for familien min om jeg blir like mye borte et år til. Jeg har lykkes veldig med opplegget mitt i år, men jeg tror det går an å få suksess på andre måter også, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no.

De norske langrennsøperne har brukt den avsluttende verdenscuphelgen i Falun blant annet til evaluering av denne sesongen og diskusjon om det som skal skje når oppkjøringen starter igjen til sommeren.

I den anledning har de to småbarnsforeldrene Sundby og Eldar Rønning sammen levert et forslag til hvordan de vil trene neste sesong.

– Ikke nødvendig med så mange høydedøgn

eldar

Eldar Rønning vil være mer hjemme med familien i Trondheim.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forslaget innebærer relativt store endringer spesielt for Sundby. Han ønsker å kutte hele 100 reisedøgn sammelignet med planen han har fulgt til nå. Denne sesongen har han hatt 270 dager på reisefot.

Det meste han ønsker å kutte er det som normalt ville vært høydesamlinger.

– Før OL var jeg 110 døgn i høyden. Jeg har hatt 150 døgn i høyden til sammen, og jeg tror ikke det er nødvendig. Det er flere måter å komme i form på, sier Sundby, som i forslaget sitt kun har lagt inn én høydesamling.

Han har hatt sin beste sesong noensinne, kronet av sammenlagtseier i verdenscupen. I tillegg vant han Tour de Ski og gikk inn til bronsemedalje på tremila med skibytte i OL.

Det tøffe høyderegimet er ofte blitt trukket frem for å forklare Sundbys suksess.

Åpen for å endre tilbake igjen

Han medgir at han kanskje gambler når nå åpner for å gjøre helt om på treningen.

– Det er to veldig forskjellige måter å gjøre det på, men jeg tror begge kan fungere. Jeg merker det fort dersom kroppen ikke responderer som den skal, og da kommer jeg til å endre planene med en gang og kanskje ta noen intensive uker i høyden, for eksempel rett før VM, sier Sundby.

Han tror uansett det blir mindre viktig med høydetrening foran neste års VM, ettersom Falun ligger i lavlandet. Sotsji, hvor OL ble avholdt, lå i høyden.

– I høyden får man heller ikke trent så intensivt. Kanskje har jeg like mye igjen for å være i lavlandet, hvor jeg kan trene hardere. Det er vanskelig å vite med trening. Kanskje er grunnen til at jeg har fått suksess nå først og fremst at jeg har trent drithardt i ti år, ikke at jeg har vært i høyden, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under bildet.

--

Småbarnsfedrene Rønning, Sundby og Tord Asle Gjerdalen trente mest i lavlandet før VM i Holmenkollen i 2011. Det endte med at de alle fikk medaljer, som her da de sikret stafettgull for Norge sammen med Petter Northug.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Fungerte før VM i Holmenkollen

Rønning har allerede litt færre reisedøgn enn mange av de andre på landslaget. Han har hatt rundt 200 denne sesongen, og håper å kutte ytterligere 50 neste sesong.

– Jeg har ei hjemme som må ta seg av alt i hverdagen når jeg er ute og reiser. Nå er det VM i lavlandet, så da vil jeg kutte ut all høydetrening for å få være mer hjemme, forklarer Rønning.

31-åringen understreker at han fortsatt ønsker å være en del av landslaget – og bidra slik det forventes av løperne som får en plass der.

– Jeg er veldig bevisst på det. Men man trenger ikke være bortreist 200 dager for å gjøre det, kanskje 150 er nok. De 50 dagene vil bety mye for meg. Jeg tror ikke det komme til å ødelegge så mye om vi deler oss opp litt på samlingene. Det kan også gjøre at noen yngre på rekruttlaget får bli med og få prøve seg mot de aller beste, sier Rønning.

Han ser for seg et opplegg med flere samlinger i Norge, hvor samlingene også er noe kortere enn tidligere. Rønning, Sundby og Tord Asle Gjerdalen fulgte en lignende plan før VM i Holmenkollen for tre år siden.

De er de tre som er fedre på landslaget, og i det påfølgende verdensmesterskapet gjorde alle det skarpt. Det gjør det lettere å velge samme løsning igjen.

– For meg har det fungert best de årene jeg har ladet opp hjemme, noe resultatene i Kollen viste. I høyden må man gå langsomt og rolig, men for meg fungerer det bedre når jeg kan trene med mer intensitet, sier Rønning, som tok sølvmedalje på 15-kilometeren og var med på å sikre gull på stafetten i Holmenkollen.

Har ikke helt bestemt seg

Rønning har allerede diskutert forslaget med herretrener Trond Nystad.

– Han er veldig forståelsesfull og ønsker å hjelpe oss til å legge det til rette på best mulig måte. Vi skal diskutere det her i Falun, så ser vi hva vi kommer frem til, sier Rønning.

Sundby understreker at han ikke har spikret noen plan for neste sesong, og at han er åpen for innspill fra trenerne.

– Det viktigste er at alle blir fornøyde. Om jeg må svelge en kamel og bli med på en ekstra høydetrening, da gjør jeg det. Samtidig er det nok sånn at jeg går best på ski når jeg trives og har det bra, så får vi diskutere hvordan vi skal få det til best mulig, sier han.

Siste nytt

 • Kirkevold forlenget målrekorden

  Pål Alexander Kirkevold bøtter inn mål i den danske superligaen. Søndag scoret Hobro-spissen i sin tiende kamp på rad i 4-0-seieren over Nordsjælland, skriver NTB. Den forrige rekorden var mål i åtte kamper på rad.

  Kirkevold
  Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark / NTB scanpix
 • Bjørgen måtte utsette høydeopphold

  Marit Bjørgen har vært smittet av streptokokker og måtte utsette avreisen til landslagets høydesamling i Val Senales, skriver Adresseavisen. 37-åringen skulle egentlig slutte seg til landslaget i Italia onsdag, men ankommer først søndag, skriver avisen.

  Bjørgen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg