NRK Meny
Normal

Sundby vil bli legendarisk

LILLEHAMMER (NRK.no): For første gang er ikke NM et kvalifiseringsløp for Martin Johnsrud Sundby. Nå vil han slå Oddvar Brå.

martin

Martin Johnsrud Sundby vil slå Oddvar Brås NM-rekord, sier han.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

16 NM-gull. Det er den legendariske rekorden til Oddvar Brå. Riktig nok er den tangert, og torsdag kan den også bli slått, av Marit Bjørgen.

Uansett – Martin Johnsrud Sundby har tatt opp jakten.

– Jeg går for å ta igjen Oddvar Brå. Det er mitt mål i NM-sammenheng. Jeg er et stykke unna, så jeg må gå alt jeg kan, gliser Sundby.

Lave skuldrer

NRK.no møtte den ferske Tour de Ski-vinneren på Telemarkstunet, omtrent midt i NM-løypa, onsdag kveld. Torsdag går han altså for gull på 15 km klassisk. Lørdag gjør han det samme på 30 km fellesstart med skibytte.

Inntil videre står han med sju NM-gull. Med full klaff er han altså «bare» sju gull bak Brå.

Den store forskjellen fra tidligere norgesmesterskap er at 29-åringen fra Røa går helt uten press. Kvalifiseringsjobben er gjort.

Etter sin fantastiske sesong til nå, bestemmer han selv hva han vil gå i OL. Det bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Det er behagelig. Jeg har lave skuldrer, bekrefter Sundby.

OL-trening

Han vet godt hva han skal bruke det nye utgangspunktet til.

– Nå kan jeg ha fokus på å trene på ting fram mot OL. Jeg har arbeidsoppgaver og har begynt å se for meg scenarier i OL, og det skal jeg trene på nå i NM. Jeg håper det blir gode økter, sier han.

– Hva skal du trene på?

– Det kan jo ikke jeg stå her og røpe for alle mine konkurrenter i NM, men scenarier, gliser han.

Så kommer han likevel med en annen innrømmelse som tyder på at han kanskje har en plan om å kvitte seg med rivalene før det drar seg til mot spurt på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte.

Kalte Northug feig

Etter tilsvarende NM-øvelse i fjor ble Sundby stående med skjegget i postkassa etter å ha blitt «snytt» av Petter Northug i spurten. Sundby klinte like gjerne til og kalte Northug «feig».

– Tremila er spennende. Både i forhold til fart, i forhold til rykket og hvor mange som er med inn på den siste kilometeren. Skal jeg avgjøre et OL-løp til min fordel, så må jeg ha en plan, og kanskje jeg prøver ut noe av det nå på lørdag, sier Sundby.

– Hva er ditt utgangspunkt før OL? Hva forventer du?

– Jeg vet at jeg kommer til å være i mitt livs form. 9. februar smeller det. Det er det jeg har trent for i hele år, og Tour de Ski var en del av opptreninga fram mot OL. Likevel presterte jeg bra, det ga masse selvtillit. Hadde jeg høye skuldrer, er de borte nå, sier han.

– Var ikke i nærheten

Samtidig er han tydelig på at alt må bli enda bedre de neste ukene.

– Jeg må ikke tro at det blir som tidligere i sesongen. Nå er hele verdenseliten i toppform. Det som har vært bra til nå, kommer ikke til å være i nærheten i OL, sier Røa-løperen.

Uansett er det en helt annen Martin Johnsrud Sundby som reiser til OL nå, sammenliknet med for fire år siden. Der gjorde han seg mest bemerket ved å omtale mesterskapsløp som «gjennomkjøring» og å love medaljer som aldri lot seg realisere.

– Hvor forskjellig er utgangspunktet sammenlignet med før Vancouver?

– Det er natt og dag. Nå er jeg blant de beste skiløperne i verden. Da var jeg ikke i nærheten. Likevel hadde jeg mål eller drøm om å være der. Nå er jeg selvsikker, da var jeg utrolig usikker.

Siste nytt

 • Curlingparet tilbake i Sør-Korea

  Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien er på plass i Pyeongchang, og er klare for å motta OL-medaljene.

  – Vi har ikke hørt om noen seremoni ennå. Tiden vil vise, sier Skaslien.

  – Vi kunne ikke takke nei da IOC inviterte oss ned, sier Nedregotten.

  Magnus nedregotten og Kristin skaslien
  Foto: HENRIK MYHR NIELSEN / NRK
 • Fourcade mot Bø på tredjeetappen

  Startlisten for herrestafetten i skiskyting er klart, og både Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade går tredje etappe. Emil Hegle Svendsen er Norges ankermann, og skal opp mot blant andre franske Antonin Guigonnat. Lars Helge Birkeland går førsteetappe, mens Tarjei Bø har den andre etappen.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Femte strake tap for Zuccas Rangers

  New York Rangers og Mats Zuccarello gikk på sitt femte strake tap i NHL da Montreal Canadiens ble for sterke og vant 3-1 natt til fredag. Det melder NTB. 30 år gamle Zuccarello noterte seg for to skudd på mål i oppgjøret.

  Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling og ishockey
OL i Pyeongchang: Skøyter 1000 m menn
OL i Pyeongchang: Skiskyting stafett menn og skøyter 1000 m
OL i Pyeongchang: Ishockey, semifinale
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin