Hopp til innhold

Sundby vil bli legendarisk

LILLEHAMMER (NRK.no): For første gang er ikke NM et kvalifiseringsløp for Martin Johnsrud Sundby. Nå vil han slå Oddvar Brå.

martin

Martin Johnsrud Sundby vil slå Oddvar Brås NM-rekord, sier han.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

16 NM-gull. Det er den legendariske rekorden til Oddvar Brå. Riktig nok er den tangert, og torsdag kan den også bli slått, av Marit Bjørgen.

Uansett – Martin Johnsrud Sundby har tatt opp jakten.

– Jeg går for å ta igjen Oddvar Brå. Det er mitt mål i NM-sammenheng. Jeg er et stykke unna, så jeg må gå alt jeg kan, gliser Sundby.

Lave skuldrer

NRK.no møtte den ferske Tour de Ski-vinneren på Telemarkstunet, omtrent midt i NM-løypa, onsdag kveld. Torsdag går han altså for gull på 15 km klassisk. Lørdag gjør han det samme på 30 km fellesstart med skibytte.

Inntil videre står han med sju NM-gull. Med full klaff er han altså «bare» sju gull bak Brå.

Den store forskjellen fra tidligere norgesmesterskap er at 29-åringen fra Røa går helt uten press. Kvalifiseringsjobben er gjort.

Etter sin fantastiske sesong til nå, bestemmer han selv hva han vil gå i OL. Det bekrefter landslagssjef Vidar Løfshus overfor NRK.no.

– Det er behagelig. Jeg har lave skuldrer, bekrefter Sundby.

OL-trening

Han vet godt hva han skal bruke det nye utgangspunktet til.

– Nå kan jeg ha fokus på å trene på ting fram mot OL. Jeg har arbeidsoppgaver og har begynt å se for meg scenarier i OL, og det skal jeg trene på nå i NM. Jeg håper det blir gode økter, sier han.

– Hva skal du trene på?

– Det kan jo ikke jeg stå her og røpe for alle mine konkurrenter i NM, men scenarier, gliser han.

Så kommer han likevel med en annen innrømmelse som tyder på at han kanskje har en plan om å kvitte seg med rivalene før det drar seg til mot spurt på lørdagens 30 km fellesstart med skibytte.

Kalte Northug feig

Etter tilsvarende NM-øvelse i fjor ble Sundby stående med skjegget i postkassa etter å ha blitt «snytt» av Petter Northug i spurten. Sundby klinte like gjerne til og kalte Northug «feig».

– Tremila er spennende. Både i forhold til fart, i forhold til rykket og hvor mange som er med inn på den siste kilometeren. Skal jeg avgjøre et OL-løp til min fordel, så må jeg ha en plan, og kanskje jeg prøver ut noe av det nå på lørdag, sier Sundby.

– Hva er ditt utgangspunkt før OL? Hva forventer du?

– Jeg vet at jeg kommer til å være i mitt livs form. 9. februar smeller det. Det er det jeg har trent for i hele år, og Tour de Ski var en del av opptreninga fram mot OL. Likevel presterte jeg bra, det ga masse selvtillit. Hadde jeg høye skuldrer, er de borte nå, sier han.

– Var ikke i nærheten

Samtidig er han tydelig på at alt må bli enda bedre de neste ukene.

– Jeg må ikke tro at det blir som tidligere i sesongen. Nå er hele verdenseliten i toppform. Det som har vært bra til nå, kommer ikke til å være i nærheten i OL, sier Røa-løperen.

Uansett er det en helt annen Martin Johnsrud Sundby som reiser til OL nå, sammenliknet med for fire år siden. Der gjorde han seg mest bemerket ved å omtale mesterskapsløp som «gjennomkjøring» og å love medaljer som aldri lot seg realisere.

– Hvor forskjellig er utgangspunktet sammenlignet med før Vancouver?

– Det er natt og dag. Nå er jeg blant de beste skiløperne i verden. Da var jeg ikke i nærheten. Likevel hadde jeg mål eller drøm om å være der. Nå er jeg selvsikker, da var jeg utrolig usikker.

Siste nytt

  • Berg sikret skytterne nok en OL-plass

    16-åringen Synnøve Berg imponerte med 3.-plass i finalen i OL-kvalifiseringen i 10 meter luftrifle og sikret dermed Norge kvoteplass i Paris-lekene i sommer.

    Berg var blant fire finalister i kvalifiseringen i Rio de Janeiro som kunne sikre en av to kvoteplasser, ettersom de øvrige fire finalistene – blant dem Jeanette Hegg Duestad – allerede hadde kvoteplass i boks.

    Det ble en spennende finale der Berg slo Duestad og gikk videre til runden som ville sikre henne minst 3.-plass. Hun sto da igjen mot den franske duoen Oceanne Müller og Manon Herbulot.

    Berg ble slått ut før siste runde, men 3.-plassen holdt ettersom Müller også hadde sikret kvoteplass tidligere. Müller vant foran Herbulot med 250,4 mot 249,4 poeng. Duestad ble nummer fire. (NTB)

    vIZOGv1o5NQ
    Foto: NTB
  • Foss fortsatt i ledelsen i Tour of the Alps

    Tobias Foss kom inn sammen med hovedfeltet på den andre etappen i Tour of the Alps tirsdag.

    Nordmannen vant åpningsetappen i rittet mandag og beholder ledelsen i sammendraget etter tirsdagens etappe.

    Den italienske veteranen Alessandro De Marchi vant etappen solo, mens også Patrick Gamper og Simon Pellaud kom inn før feltet.

    Foss ble nummer 13 på etappen, med Torstein Træen like bak på 23. plass.

    Rittet avsluttes fredag.

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X

Sendeplan

Kl. Program Kanal