Hopp til innhold

Sundby: – Jeg er verdens beste skiløper nå

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) var suveren på jaktstarten og kronet sin beste sesong med seier i minitouren i Falun.

Martin Johnsrud Sundby avgjorde jaktstarten og mini-touren i Falun i de siste bakkene før mål.

SE VIDEO: Her vinner Martin Johnsrud Sundby minitouren i Falun.

martin

Sundby knuste konkurrente og gikk inn til suveren seier i minitouren i Falun.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– 2013/14-sesongen har vært min, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han har vunnet Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt - og denne helgen avsluttet han med å vinne minitouren i Falun.

Sundby har aldri hatt en bedre sesong, til tross for at det ikke ble noen gullmedalje under OL i Sotsji, hvor nordmennene ble felt av smørebom.

– Er du verdens beste skiløper nå?

– Ja, jeg er det nå. I år har jeg vært det totalt sett, det viser kula jeg fikk for sammenlagtseieren. Jeg har hatt den jevneste sesongen av alle, selv om man kan plukke ut et renn her og der hvor jeg har fått juling. Men totalt sett har jeg vært verdens beste skiløper, sier Sundby og smiler.

Bedre sesong enn forventet

Røa-løperen er våt i håret etter å ha blitt dynket i sjampanje av Therese Johaug, som vant verdenscupen sammenlagt på kvinnesiden. I kveld skal landslaget ha en velfortjent fest i Falun.

Sundby sier han ikke hadde sett for seg at sesongen hans skulle bli fullt så vellykket.

– Før sesongen hadde jeg ikke trodd jeg skulle vinne verdnscupen. Jeg tenkte kanskje topp fem. Jeg ble vel nummer syv i fjor, og følte at jeg var blitt litt bedre og ville heve meg noen plasser. Men så har det gått veldig over forventning. Det har løsnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-NORDIC-WCUP-

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby med pokalene som viser at de er sammenlagtvinnerne av verdenscupen i langrenn.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby trekker frem seieren i Tour de Ski som det største han har opplevd, men legger til at det var nesten like stort å knuse Aleksandr Legkov i de bratte bakkene i Falun på søndagens jaktstart.

Russeren går for å være en av verdens beste bakkeklatrere, men hadde ikke sjans mot Sundby på jaktstarten.

En ørliten revansje for Sundby, ettersom Legkov var den som gikk først i mål på femmila i OL. Selv fikk han den sure fjerdeplassen i Sotsji.

Avgjorde i «mördarbakken»

I minitouren avgjorde 29-åringen i den såkalte «mördarbakken».

– Jeg var gira på å avgjøre før oppløpet. Harvey og Legkov var bra med, og det ble mer morsomt opp siste del av «mørdarbakken», sier Sundby.

Han og Legkov startet begge 26 sekunder bak canadiske Alex Harvey på jaktstarten.

Duoen brukte ikke lang tid på å ta igjen canadieren, og de tre gikk lenge sammen. I mørdarbakken forsøkte Legkov seg på et rykk, men da Sundby ikke viste tegn til vanskeligheter med å følge med sakket russeren ned på farten igjen. Det gjorde ikke nordmannen.

Dermed fikk han en luke ned til Harvey og Legkov, og derfra så de fleste at det gikk mot norsk seier i minitouren sammenlagt.

– Blir sikkert gøy i kveld

Verdenscupen sammenlagt for menn var langt fra like spennende som for kvinnene. Den hadde nemlig Johnsrud Sundby sørget for å avgjøre allerede før søndagens jaktstart.

29-åringen gleder seg nå veldig til VM i samme løype om ett år.

– Dette ble et brukbart prøve-VM, så nå gleder jeg meg veldig til å gå VM her neste år. Falun er et sted med veldig god stemning, så det blir bra med VM her, sier han.

Nå gleder Røa-gutten seg til mer tid med familie og venner.

– Og så blir det sikkert gøy i kveld også, sier han med et smil.

Rønning dropper hjemtur for fest

Eldar Rønning

Eldar Rønning vil ikke gå glipp feiringen av Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseier i verdenscupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Eldar Rønning – som ble nummer ti i minitouren sammenlagt – hadde egentlig planer om å reise hjem allerede i kveld. Men nå blir han igjen for å feire kamerat og lagkompis Johnsrud Sundby.

– Når Martin vinner verdenscupen sammenlagt så er det greit å bli igjen, sier trønderen, som ikke er overrasket over at lagkameraten avslutter sesongen med å vinne minitouren i Falun.

– Nei, han har vært verdens beste skiløper i hele år. Selv om han var litt uheldig i OL, så viser han at han er den beste. Jeg setter veldig pris på ham og at jeg har ham å diskutere med og lære av, sier Rønning.

Røthe nummer 8

Sjur Røthe avsluttet sesongen med å bli nummer åtte i minitouren. Han gikk lenge i sammen gruppe som Rønning på 10. plass.

De øvrige norske var Pål Golberg (15), Anders Gløersen (16), Didrik Tønseth (25), Eirik Brandsdal (30), Finn Haagen Krogh (32) og Ola Vigen Hattestad (35).

Siste nytt

 • Ruud vil snakke ut med Rune

  Munnhoggeriet mellom Holger Rune og Casper Ruud blei igjen tema på pressemøtet framfor Wimbledon.

  Dansken raste mot Ruud etter å ha tapt mot nordmannen i kvartfinalen i Roland-Garros i mai. Rune uttalte då at Ruud hadde ropt «JAAA» opp i ansiktet på han då dei to var på veg inn i garderoben, ein påstand Ruud bestemt har avvist.

  – Det er feil, det han påstår. Det er verkeleg ikkje det som skjedde. Ei stor løgn, og det er skuffande å bli loge om, sa den norske tennisstjerna til Discovery.

  På spørsmål frå ein dansk journalist før storturneringa i England svarar Ruud at han ønskjer å rydde opp med det danske talentet.

  – Eg har ikkje sett Holger sidan kampen i Paris, så eg har ikkje hatt sjanse til å snakke med han. Han fortalde løgner til media, og eg var ganske tydeleg på at det ikkje skjedde. Eg respekterer Holger som ein ung, god og fryktlaus spelar, seier Ruud og held fram:

  – Som eg sa etter kampen, oppfører han seg litt vilt, og det har vi alle sett på TV. Eg vil ikkje seie så mykje meir, men eg håpar eg kan snakke med han her eller i Båstad, så vi kan kome oss vidare frå dette.

  Holger Rune og Casper Ruud
  Foto: Christophe Archimbault/Anne-Christine Poujoulat / AFP
 • Glimt tar seieren i slitekamp

  Bodø/Glimt måtte jobbe for poengene hjemme mot Aalesund og ble reddet av to fantastiske mål av Amahl Pellegrino og Brice Wembangomo.Etter første omgangen hadde kampen gått i sjansesløseri og stillingen var 0-0.

  I andre omgang løsnet det for Glimt. Brice Wembangomo setter kampens andre og siste mål da han driblet seg forbi tre-fire spillere og bredsidet ballen i mål.

  – Det er alltid kult å score, og på den måten her også. Jeg er veldig fornøyd, sier Wembangomo til Discovery.

  De regjerende seriemesterne har ikke fått den starten de ønsket på sesongen, med 19 poeng på sine 11 første kamper. Det holder kun til 5.-plass på tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Bodø/Glimt-Aalesund
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Sandefjord med etterlengtet hjemmepoeng – seieren glapp på tampen

  Tromsø slo tilbake etter å ha kommet under to ganger og berget 2-2 borte mot Sandefjord i Eliteserien. Det var Sandefjords første poeng på hjemmebane i år.

  2-2-resultatet kom i en kamp som var svært sjansefattig før pause, men som åpnet seg fullstendig opp etter sidebytte. William Kurtovic hadde gitt Sandefjord 1-0 kort før hvilen, men ledelsen skulle ikke holde lenge.

  – Det er en kamp som går opp og ned. Tromsø er bra med ballen, og det blir en tøff annenomgang. Det er ett poeng, og det tar vi med oss, sa Kurtovic til Discovery etter kampen. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: Sandefjord - Tromsø (1-1)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste