Hopp til innhold

Sundby: – Jeg er verdens beste skiløper nå

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) var suveren på jaktstarten og kronet sin beste sesong med seier i minitouren i Falun.

Martin Johnsrud Sundby avgjorde jaktstarten og mini-touren i Falun i de siste bakkene før mål.

SE VIDEO: Her vinner Martin Johnsrud Sundby minitouren i Falun.

martin

Sundby knuste konkurrente og gikk inn til suveren seier i minitouren i Falun.

Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– 2013/14-sesongen har vært min, sier Martin Johnsrud Sundby.

Han har vunnet Tour de Ski, verdenscupen sammenlagt - og denne helgen avsluttet han med å vinne minitouren i Falun.

Sundby har aldri hatt en bedre sesong, til tross for at det ikke ble noen gullmedalje under OL i Sotsji, hvor nordmennene ble felt av smørebom.

– Er du verdens beste skiløper nå?

– Ja, jeg er det nå. I år har jeg vært det totalt sett, det viser kula jeg fikk for sammenlagtseieren. Jeg har hatt den jevneste sesongen av alle, selv om man kan plukke ut et renn her og der hvor jeg har fått juling. Men totalt sett har jeg vært verdens beste skiløper, sier Sundby og smiler.

Bedre sesong enn forventet

Røa-løperen er våt i håret etter å ha blitt dynket i sjampanje av Therese Johaug, som vant verdenscupen sammenlagt på kvinnesiden. I kveld skal landslaget ha en velfortjent fest i Falun.

Sundby sier han ikke hadde sett for seg at sesongen hans skulle bli fullt så vellykket.

– Før sesongen hadde jeg ikke trodd jeg skulle vinne verdnscupen. Jeg tenkte kanskje topp fem. Jeg ble vel nummer syv i fjor, og følte at jeg var blitt litt bedre og ville heve meg noen plasser. Men så har det gått veldig over forventning. Det har løsnet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKI-NORDIC-WCUP-

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby med pokalene som viser at de er sammenlagtvinnerne av verdenscupen i langrenn.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Sundby trekker frem seieren i Tour de Ski som det største han har opplevd, men legger til at det var nesten like stort å knuse Aleksandr Legkov i de bratte bakkene i Falun på søndagens jaktstart.

Russeren går for å være en av verdens beste bakkeklatrere, men hadde ikke sjans mot Sundby på jaktstarten.

En ørliten revansje for Sundby, ettersom Legkov var den som gikk først i mål på femmila i OL. Selv fikk han den sure fjerdeplassen i Sotsji.

Avgjorde i «mördarbakken»

I minitouren avgjorde 29-åringen i den såkalte «mördarbakken».

– Jeg var gira på å avgjøre før oppløpet. Harvey og Legkov var bra med, og det ble mer morsomt opp siste del av «mørdarbakken», sier Sundby.

Han og Legkov startet begge 26 sekunder bak canadiske Alex Harvey på jaktstarten.

Duoen brukte ikke lang tid på å ta igjen canadieren, og de tre gikk lenge sammen. I mørdarbakken forsøkte Legkov seg på et rykk, men da Sundby ikke viste tegn til vanskeligheter med å følge med sakket russeren ned på farten igjen. Det gjorde ikke nordmannen.

Dermed fikk han en luke ned til Harvey og Legkov, og derfra så de fleste at det gikk mot norsk seier i minitouren sammenlagt.

– Blir sikkert gøy i kveld

Verdenscupen sammenlagt for menn var langt fra like spennende som for kvinnene. Den hadde nemlig Johnsrud Sundby sørget for å avgjøre allerede før søndagens jaktstart.

29-åringen gleder seg nå veldig til VM i samme løype om ett år.

– Dette ble et brukbart prøve-VM, så nå gleder jeg meg veldig til å gå VM her neste år. Falun er et sted med veldig god stemning, så det blir bra med VM her, sier han.

Nå gleder Røa-gutten seg til mer tid med familie og venner.

– Og så blir det sikkert gøy i kveld også, sier han med et smil.

Rønning dropper hjemtur for fest

Eldar Rønning

Eldar Rønning vil ikke gå glipp feiringen av Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseier i verdenscupen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Eldar Rønning – som ble nummer ti i minitouren sammenlagt – hadde egentlig planer om å reise hjem allerede i kveld. Men nå blir han igjen for å feire kamerat og lagkompis Johnsrud Sundby.

– Når Martin vinner verdenscupen sammenlagt så er det greit å bli igjen, sier trønderen, som ikke er overrasket over at lagkameraten avslutter sesongen med å vinne minitouren i Falun.

– Nei, han har vært verdens beste skiløper i hele år. Selv om han var litt uheldig i OL, så viser han at han er den beste. Jeg setter veldig pris på ham og at jeg har ham å diskutere med og lære av, sier Rønning.

Røthe nummer 8

Sjur Røthe avsluttet sesongen med å bli nummer åtte i minitouren. Han gikk lenge i sammen gruppe som Rønning på 10. plass.

De øvrige norske var Pål Golberg (15), Anders Gløersen (16), Didrik Tønseth (25), Eirik Brandsdal (30), Finn Haagen Krogh (32) og Ola Vigen Hattestad (35).

Siste nytt

 • The Guardian: United-beilere høyner budene

  Både sir Jim Ratcliffe og sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani skal ha høynet budene sine i håp om å ta over Manchester United. Det melder den engelske storavisa The Guardian.

  Foreløpig er det de to partenes bud som er kjent, men budene ganske så ulike. Mens Al Thani visstnok ønsker seg hele kaka av klubben, skal det være aktuelt med 69 prosent av klubben for Ratcliffes del.

  69 prosent er eierandelen til Glazer-familien.

  Fristen for å legge inn nytt bud var 22.00 onsdag kveld.

  Ineos chairman Jim Ratcliffe is pictured at Old Trafford
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Oilers med ny seier mot Sparta

  Regjerende NM-vinner Stavanger har koblet grepet mot en ny finale. Sparta ble slått 2-1 i den tredje semifinalen. Dermed kan Oilers avgjøre duellen fredag.

  Onsdagens oppgjør ble jevnere enn de to foregående, men nok en gang kunne Oilers juble for seieren.

  Sparta måtte for enhver pris unngå undertall. I det første undertall var Nick Dineen nådeløs og da han løftet 1-0 opp i nettaket etter snaue ni minutters spill.

  Drøye to minutter ut i midtperioden kunne Robin Soudsky og Sparta-spillerne juble for sitt første mål i semifinalespillet. Soudsky fikk pirket inn pucken bak Henrik Holm etter møljespill foran mål.

  Sparta klarte å løfte seg og var mer solide inne i angrepssonen, enn tilfellet har vært i de sju andre periodene som er spilt.

  Gjestene fikk derimot et lite skudd for baugen da Bryce Gervais sendte Oilers i ledelsen med 2-1 tidlig i tredjeperioden.

  Hockey 1 semifinale: Stavanger Oilers - Sparta
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Marerittstart for Hovland

  Viktor Hovland kom tre slag under etter tre spilte hull mot amerikaneren Matt Kuchar i matchplayturneringen i Austin.

  Viktor Hovland fikk en svært dårlig start. Han tapte det første hullet med fem slag mot motstanderens fire på par-fire-hullet. På det neste hullet var spillerne nærmest identiske med utspillene sine, men nordmannen var rundt 15 meter lenger oppe på fairwayen. På greenen derimot brukte Kuchar bare ett slag, mens Hovland brukte to.

  På det tredje hullet havnet Hovland ute i roufen på utslaget sitt og havnet i en sandbunker på innslaget. Dermed ga han opp hullet ettersom motstanderen trengte to slag på å vinne hullet.

  Torsdag møter Hovland sørkoreaneren Kim Si-woon, mens amerikanske Chris Kirk er motstander fredag. (NTB)

  Players Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste