Hopp til innhold

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag

LAHTI (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

Martin Johnsrud Sundby gikk i mål 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson og vant dagens 15-kilometer i Lahti. Se innspurten her.

VIDEO: Se Martin Johnsrud Sundbys råe avslutning på 15-kilometeren i Lahti.

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag, og han heter Aleksandr Legkov. Det var det eneste jeg gikk å tenke på ute i løypa – å banke han russeren. Det er jeg veldig fornøyd med at jeg klarte, sier Sundby til NRK.no.

Sundby i Sotsji

IKKE HELT FORNØYD: Martin Johnsrud Sundby fikk det ikke helt til i Sotsji. I Lahti søndag var alt så mye bedre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby reiste hjem fra Sotsji-OL med «bare» en bronsemedalje i kofferten. Spesielt på femmila, der han ble spurtet fra av tre russere og endte på 4.-plass, var en stor skuffelse.

Søndag fikk han en skikkelig oppreisning ved å knuse resten av verdenseliten på intervallstarten i Lahti.

– Jeg følte at ting gikk litt stang ut i OL. Men samtidig har jeg denne gule trøya og den skal jeg kjempe for til «the bitter ned», sier Sundby til NRK.no.

Avgjorde på slutten

Ved halvgått løp hadde Sundby en ørliten ledelse på 2,2 sekunder på russiske Aleksandr Legkov, men utover i løpet satte Oslo-gutten opp farten.

Ved passering 13,4 kilometer var Sundbys ledelse til Legkov økt til 10 sekunder, og kampen om seieren var i realiteten avgjort.

Sundby suste i mål til klar seier, 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson som passerte Legkov mot slutten.

Aleksandr Legkov

FEMMILSVINNER: Aleksandr Legkov vant OL-gullet Johnsrud Sundby ønsket seg aller mest.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Legkov måtte ta til takke med 3.-plass 11,2 sekunder bak Sundby.

– Det er viktig for meg å slå han. Han ble olympisk mester for en uke siden i en øvelse jeg hadde utrolig lyst til å vinne. Ting gikk ikke helt etter planen i Sotsji - jeg følte jeg var i god form og trodde jeg var god nok til OL-gull. Da er det deilig å revansjere seg i dag, forklarer Sundby.

Stor norsk dag

Også de øvrige landslagsløperne beviste at innsatsen i Sotsji-OL var unormalt svak. Norge endte med fire løpere blant de seks beste.

Anders Gløersen endte på 4.-plass, Finn Haagen Krogh ble nummer fem mens Sjur Røthe gikk inn til 6.-plass.

Dermed festet Norges OL-bronsevinner et sterkt grep om krystallkula i verdenscupen sammenlagt. Han leder nå med 388 poeng på Chris Jespersen som er nummer to.

Full oversikt: Se hele verdenscuplista her!

– Martin har blitt en bedre avslutter. Han har jobbet mye med å øke kapasiteten sin og samtidig bli råere i slutten. Det er ikke smågutter han slår i dag altså. Det er rått, roser NRKs langrennsekspert Morten Djupvik.

Petter Northug skulle egentlig ha gått søndagens 15-kilometer, men trakk seg fra startlistene før start. Trønderen reiser i stedet hjem til Norge for å hvile.

Skulle Johnsrud Sundby vinne verdenscupen sammenlagt, blir han del av en meget celeber liste. Kun fire norske herreløpere har vunnet krystallkula tidligere: Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Petter Northug.

Topp 10 på 15 km i Lahti:

  1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 33.05,5
  2. Daniel Richardsson, Sverige +10,7 sek.
  3. Aleksandr Legkov, Russland +11,2
  4. Anders Gløersen, Norge +45,3
  5. Finn Haagen Krogh, Norge +49,5
  6. Sjur Røthe, Norge +50,7
  7. Florian Notz, Tyskland +53,3
  8. Alex Harvey, Canada +55,0
  9. Jean Marc Gaillard, Frankrike +56,6
  10. Matti Heikkinen, Finland +57,6

VIDEO: Se intervju med Sundby etter dagens seier

Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

VIDEO: Sundby etter 15-kilometeren i Lahti. Reporter: Jørn Lien.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal