NRK Meny
Normal

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag

LAHTI (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

Martin Johnsrud Sundby gikk i mål 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson og vant dagens 15-kilometer i Lahti. Se innspurten her.

VIDEO: Se Martin Johnsrud Sundbys råe avslutning på 15-kilometeren i Lahti.

– Det var én mann jeg skulle knuse i dag, og han heter Aleksandr Legkov. Det var det eneste jeg gikk å tenke på ute i løypa – å banke han russeren. Det er jeg veldig fornøyd med at jeg klarte, sier Sundby til NRK.no.

Sundby i Sotsji

IKKE HELT FORNØYD: Martin Johnsrud Sundby fikk det ikke helt til i Sotsji. I Lahti søndag var alt så mye bedre.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby reiste hjem fra Sotsji-OL med «bare» en bronsemedalje i kofferten. Spesielt på femmila, der han ble spurtet fra av tre russere og endte på 4.-plass, var en stor skuffelse.

Søndag fikk han en skikkelig oppreisning ved å knuse resten av verdenseliten på intervallstarten i Lahti.

– Jeg følte at ting gikk litt stang ut i OL. Men samtidig har jeg denne gule trøya og den skal jeg kjempe for til «the bitter ned», sier Sundby til NRK.no.

Avgjorde på slutten

Ved halvgått løp hadde Sundby en ørliten ledelse på 2,2 sekunder på russiske Aleksandr Legkov, men utover i løpet satte Oslo-gutten opp farten.

Ved passering 13,4 kilometer var Sundbys ledelse til Legkov økt til 10 sekunder, og kampen om seieren var i realiteten avgjort.

Sundby suste i mål til klar seier, 10,7 sekunder foran svenske Daniel Richardsson som passerte Legkov mot slutten.

Aleksandr Legkov

FEMMILSVINNER: Aleksandr Legkov vant OL-gullet Johnsrud Sundby ønsket seg aller mest.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Legkov måtte ta til takke med 3.-plass 11,2 sekunder bak Sundby.

– Det er viktig for meg å slå han. Han ble olympisk mester for en uke siden i en øvelse jeg hadde utrolig lyst til å vinne. Ting gikk ikke helt etter planen i Sotsji - jeg følte jeg var i god form og trodde jeg var god nok til OL-gull. Da er det deilig å revansjere seg i dag, forklarer Sundby.

Stor norsk dag

Også de øvrige landslagsløperne beviste at innsatsen i Sotsji-OL var unormalt svak. Norge endte med fire løpere blant de seks beste.

Anders Gløersen endte på 4.-plass, Finn Haagen Krogh ble nummer fem mens Sjur Røthe gikk inn til 6.-plass.

Dermed festet Norges OL-bronsevinner et sterkt grep om krystallkula i verdenscupen sammenlagt. Han leder nå med 388 poeng på Chris Jespersen som er nummer to.

Full oversikt: Se hele verdenscuplista her!

– Martin har blitt en bedre avslutter. Han har jobbet mye med å øke kapasiteten sin og samtidig bli råere i slutten. Det er ikke smågutter han slår i dag altså. Det er rått, roser NRKs langrennsekspert Morten Djupvik.

Petter Northug skulle egentlig ha gått søndagens 15-kilometer, men trakk seg fra startlistene før start. Trønderen reiser i stedet hjem til Norge for å hvile.

Skulle Johnsrud Sundby vinne verdenscupen sammenlagt, blir han del av en meget celeber liste. Kun fire norske herreløpere har vunnet krystallkula tidligere: Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og Petter Northug.

Topp 10 på 15 km i Lahti:

 1. Martin Johnsrud Sundby, Norge 33.05,5
 2. Daniel Richardsson, Sverige +10,7 sek.
 3. Aleksandr Legkov, Russland +11,2
 4. Anders Gløersen, Norge +45,3
 5. Finn Haagen Krogh, Norge +49,5
 6. Sjur Røthe, Norge +50,7
 7. Florian Notz, Tyskland +53,3
 8. Alex Harvey, Canada +55,0
 9. Jean Marc Gaillard, Frankrike +56,6
 10. Matti Heikkinen, Finland +57,6

VIDEO: Se intervju med Sundby etter dagens seier

Martin Johnsrud Sundby (29) beviste at OL-nedturen i Sotsji var et blaff ved å vinne søndagens 15-kilometer i Lahti. Røa-løperen var aller mest fornøyd med å sette Aleksandr Legkov på plass.

VIDEO: Sundby etter 15-kilometeren i Lahti. Reporter: Jørn Lien.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang