Sundby til Dæhlie: – Svenskene ville kalt deg en gris

FALUN (NRK): Da Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Bjørn Dæhlie så igjen stafetten fra Falun-VM i 1993, ble konklusjonen at ting har forandret seg - utenfor langrennssporet.

Falun arrangerer ski-VM for femte gang.
Forrige gang var i 1993. Under storhetstiden til Bjørn Dæhlie, tidenes skiløperløper.
Vi samlet Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Bjørn Dæhlie til å mimre over noen gamle klipp.

Se Bjørn Dæhlie, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug se på Dæhlie-høydepunkter fra forrige VM i Falun.

– Du var helt overlegen, men svenskene ville vel kalt deg en gris i dag, sier Martin Johnsrud Sundby med et smil til Bjørn Dæhlie.

I forbindelse med et tv-opptak for NRK møttes Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Bjørn Dæhlie for å se de smått legendariske videoklippene av Dæhlies seiere da det sist var ski-VM i Falun, nemlig i 1993.

– Lettere å lage skandale i dag

Klippet som får Sundby til å utbryte at Dæhlie ville blitt kalt en gris i dag, er fra stafetten.

Som mange sikkert husker, stanset Dæhlie like før målstreken, snudde seg og jublet mot publikum før han krysset mål. Så stort var nemlig forspranget til Italia som kom på andreplass.

Sundbys uttalelse spiller selvsagt på da SVT-kommentatoren Jonas Karlsson kalte Northug en gris da han skrenset foran målstreken da Norge vant herrestafetten i VM i Holmenkollen for to år siden.

– Du ble ikke kalt det (en gris), men det er lettere å få ting saker ut på nett og lage skandale i dag. Det var mer fokus på det sportslige før. Det er slutt på det nå, sier Petter Northug til Dæhlie.

Se Bjørn Dæhlie stoppe rett før målstreken da Norge tok stafettgull i VM i Falun 1993.

Se klippet hvor Bjørn Dæhlie venter ved målstreken.

– Skulle kanskje delt gullet

Etter å ha sett stafetten, kom turen til den minst like minneverdige jaktstarten - der Dæhlie akkurat fikk slengt foten foran Vladimir Smirnov ved målstreken.

– Jeg må innrømme at jeg gråt da Smirre ikke fikk det gullet. Jeg følte sånn med han, selv om Bjørn var det store forbildet mitt, sier Sundby, som var ni år i 1993, og sier han husker løpet som om det var i går.

Da kommer Dæhlie med en innrømmelse.

– Smirnov tenkte ikke på å trekke frem benet, men han var egentlig foran meg… Kanskje vi skulle delt gullet, sier den tidligere skikongen.

Både Sundby og Northug sier de har sett klippene mange ganger, og bruker dem gjerne som inspirasjon.

– Det er artig å se slike bilder og gå tilbake i tid. Jeg har sett på dem før selv. Jeg ser det var like god stemning i 1993 som det er i dag, sier Northug.

PS! Dæhlie vant også gull på tremila.

Gjenopplev Bjørn Dæhlies spurtseier over Smirnov på 15-kilometeren under VM i Falun i 1993.

Fra arkivet: Bjørn Dæhlie slår Smirnov i 1993.

Siste nytt

 • Mol kåret til verdens beste

  Anders Mol er kåret til årets sandvolleyballspiller av Det internasjonale sandvolleyballforbundet (FIVB) for andre året på rad.

  22-åringen fikk flest stemmer av spillere og trenere under prisutdelingen i Lausanne i Sveits tirsdag. Dermed fikk han det gjeve beviset på at han var bestemann i verdensserien sist sesong, melder NTB.

  Anders Mol
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Nederland vant i håndball-VM

  Nederland utklasset Sør-Korea i håndball-VM og vant 40-33. Det betyr at Norge ikke kan komme til semifinalen med tap mot Tyskland onsdag. Nederlenderne var helt overlegne mot Sør-Korea. Kampene senere onsdag avgjør om nederlenderne går til cupspillet eller ikke.

  Russland imponerte stort og kjørte over Spania med 36-26 i den andre gruppen i hovedrunden. Vinner Norge sin pulje, venter russerne først tidligst i en finale eller bronsekamp.

  Sverige har sjansen til å nå semifinalen, men må vinne over Montenegro for klare det.

  For Norge gjelder disse forutsetningene før Tyskland-kampen:

  To poeng (seier) betyr norsk gruppeseier og semifinale mot lag nummer to i den andre puljen.

  Uavgjort gir også norsk gruppeseier og semifinale mot den andre puljetoeren.

  Tap for Norge medfører at Tyskland vinner gruppen og at det norske laget ikke kommer til semifinalen. (NTB)

  Nederland, håndball-VM
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Minnesota Wild tapte på straffeslag

  Mats Zuccarellos Minnesota Wild ble først fullstendig overkjørt av gjestene Anaheim Ducks, men reiste seg på slutten. Likevel tapte de kampen 2-3 på straffe. Mats Zuccarello var 20 minutter og 23 sekunder på isen.

  Mats Zuccarello
  Foto: Tom Olmscheid / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal