NRK Meny
Normal

Sundby til Dæhlie: – Svenskene ville kalt deg en gris

FALUN (NRK): Da Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Bjørn Dæhlie så igjen stafetten fra Falun-VM i 1993, ble konklusjonen at ting har forandret seg - utenfor langrennssporet.

Falun arrangerer ski-VM for femte gang.
Forrige gang var i 1993. Under storhetstiden til Bjørn Dæhlie, tidenes skiløperløper.
Vi samlet Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og Bjørn Dæhlie til å mimre over noen gamle klipp.

Se Bjørn Dæhlie, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug se på Dæhlie-høydepunkter fra forrige VM i Falun.

– Du var helt overlegen, men svenskene ville vel kalt deg en gris i dag, sier Martin Johnsrud Sundby med et smil til Bjørn Dæhlie.

I forbindelse med et tv-opptak for NRK møttes Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Bjørn Dæhlie for å se de smått legendariske videoklippene av Dæhlies seiere da det sist var ski-VM i Falun, nemlig i 1993.

– Lettere å lage skandale i dag

Klippet som får Sundby til å utbryte at Dæhlie ville blitt kalt en gris i dag, er fra stafetten.

Som mange sikkert husker, stanset Dæhlie like før målstreken, snudde seg og jublet mot publikum før han krysset mål. Så stort var nemlig forspranget til Italia som kom på andreplass.

Sundbys uttalelse spiller selvsagt på da SVT-kommentatoren Jonas Karlsson kalte Northug en gris da han skrenset foran målstreken da Norge vant herrestafetten i VM i Holmenkollen for to år siden.

– Du ble ikke kalt det (en gris), men det er lettere å få ting saker ut på nett og lage skandale i dag. Det var mer fokus på det sportslige før. Det er slutt på det nå, sier Petter Northug til Dæhlie.

Se Bjørn Dæhlie stoppe rett før målstreken da Norge tok stafettgull i VM i Falun 1993.

Se klippet hvor Bjørn Dæhlie venter ved målstreken.

– Skulle kanskje delt gullet

Etter å ha sett stafetten, kom turen til den minst like minneverdige jaktstarten - der Dæhlie akkurat fikk slengt foten foran Vladimir Smirnov ved målstreken.

– Jeg må innrømme at jeg gråt da Smirre ikke fikk det gullet. Jeg følte sånn med han, selv om Bjørn var det store forbildet mitt, sier Sundby, som var ni år i 1993, og sier han husker løpet som om det var i går.

Da kommer Dæhlie med en innrømmelse.

– Smirnov tenkte ikke på å trekke frem benet, men han var egentlig foran meg… Kanskje vi skulle delt gullet, sier den tidligere skikongen.

Både Sundby og Northug sier de har sett klippene mange ganger, og bruker dem gjerne som inspirasjon.

– Det er artig å se slike bilder og gå tilbake i tid. Jeg har sett på dem før selv. Jeg ser det var like god stemning i 1993 som det er i dag, sier Northug.

PS! Dæhlie vant også gull på tremila.

Gjenopplev Bjørn Dæhlies spurtseier over Smirnov på 15-kilometeren under VM i Falun i 1993.

Fra arkivet: Bjørn Dæhlie slår Smirnov i 1993.

Siste nytt

 • Márquez økte VM-ledelsen

  Marc Márquez har 33 poeng til nestemann i VM-sammendraget etter å ha kjørt inn til en overlegen seier i Australias Grand Prix i roadracing. Triumfen sørget for at Márquez har ytterligere 22 poeng ned til Andrea Dovizioso i sammendraget, skriver NTB.

  Marquez
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Zekhnini ute av kamptroppen igjen

  Etter å ha returnert til kamptroppen til Fiorentina til forrige serierunde, er Rafik Zekhnini ute av varmen igjen til søndagens Serie A-kamp mot Benevento, melder NTB. Zekhnini og co. står med ti poeng etter tre seirer, én uavgjort og fire tap.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP
 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg