NRK Meny
Normal

Sundby etter spurten: – Fader, er jeg så langt bak?

FALUN (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby (29) ble lang i maska da han fikk høre hvor mye han har å ta inn på Alex Harvey (25) i søndagens avsluttende jaktstart i Falun-minitouren.

Martin Johnsrud Sundby måtte se seg slått i spurten av canadiske Alex Harvey i Falun

VIDEO: Se innspurten av lørdagens 30-kilometer i Falun!

– Er jeg så langt bak? Det visste jeg ikke, det var litt kjedelig. Da har jeg en jobb å gjøre. Jeg trodde det muligens var litt mindre, sier Sundby om avstanden frem til Harvey i sammendraget av minitouren i Falun.

Lørdag spurtet inn Sundby inn til 2.-plass på 30-kilometer med skibytte i Falun. Nordmannen måtte gi tapt for kanadiske Alex Harvey, som slo ham med 0,4 sekunder i spurten.

Går ut likt med Legkov

Men på grunn av bonussekundordningen i mini-touren og Sundbys svake sprintresultat på fredag, er avstanden frem til den kanadiske minitour-lederen i realiteten langt større.

Sundby ligger på 2.-plass i sammendraget, men har så mye som 26 sekunder å ta inn på Harvey på søndagens 15 kilometer jaktstart (se flere tider lenger ned i artikkelen).

Martin Sundby i Falun

NUMMER TO: Martin Johnsrud Sundby har allerede avgjort verdenscupen sammenlagt, men hevder seg likevel i teten av mini-touren i Falun.

Foto: Anders Wiklund / Ap

– Fader, da må jeg... Fader, jeg får bare komme meg ned på senga. Det var litt mye. Jeg må bare gå hardt, sier Sundby om søndagen.

Sundby får følge av Aleksandr Legkov, som med lørdagens 3.-plass også ligger på 3.-plass i Falun-sammendraget. Russeren går ut 0,1 sekunder bak Sundby søndag.

Kapitulerte på oppløpet

Norges beste langrennsløper på heresiden og kanadiske Alex Harvey kom likt inn på det lange oppløpet i Falun lørdag, og lå helt likt da det gjenstod 40 meter.

På de aller siste meterne kom Harvey seg en liten meter foran 29-åringen fra Røa, og vant rennet.

Legkov brakk staven rundt 300 meter før mål og ble hektet av i kampen om seieren. Russeren måtte ta til takke med 3.-plassen i mål.

– Det var en grei duell. Jeg prøvde å få den inngangen inn på oppløpet som jeg ville, og det var «close race», sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.no.

– Det var et av mine beste løp noensinne. Det gikk veldig fort for meg, men jeg klarte å henge med. Jeg hadde knallski. Inn på oppløpet var jeg sikker på å vinne, sier vinner Alex Harvey etter løpet.

Tidlig brudd

Sundby satte sammen med Aleksandr Legkov, Alex Harvey og Daniel Richardsson tidlig fart på den klassiske delen av 30-kilometeren . Den sterke kvartetten gikk rett ifra resten av feltet på den klassiske biten, og opparbeidet seg et forsprang på mer enn 30 sekunder før skibyttet.

– Det gikk ikke «dødsfort», men det var tydelig at flere slet med å holde farten vår, sier Sundby om bruddet som gikk tidlig.

Ut på skøytedelen økte forspranget ytterligere.

Etter hvert ble svenske Richardsson hektet av, så med én kilometer igjen til mål var det tre løpere som kjempet om seieren: Martin Johnsrud Sundby, Aleksandr Legkov og Alex Harvey.

I den aller siste kneika inn på oppløpet ødela Legkov den ene staven sin, og måtte godta tredjeplassen. Russeren var illsint da han krysset mållinjen.

Rønning med kanonløp

Eldar Rønning har nærmest lagt opp som fristilsløper, men på dagens skiathlon var klassiskspesialisten overraskende pigg med skøyteski på beina.

31-åringen byttet ski på 5.-plass, og holdt følge med resten av forfølgerne ut på skøytedelen. Flere ganger var han til og med fremme og dro på sterke fristilsløpere som Matti Heikkinen, Sergej Ustjugov og Jean-Marc Gaillard.

– Jeg går faktisk et av mine beste skøyterenn noensinne. Det er bare synd jeg ikke tør å dra til på klassiskdelen. Jeg har vært litt usikker på hvordan formen er nå etter OL, men jeg kunne nok gått på enda litt mer, sier Rønning til NRK.

Rønning endte til slutt på 6.-plass, mens Sjur Røthe ble nummer sju.

Martin Johnsrud Sundby har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt før helgens verdenscupavslutning i Falun.

Topp ti, 30 km med skibytte i Falun:

 1. Alex Harvey, Canada 1.18.07,6
 2. Martin Johnsrud Sundby, Norge +0,4 sek.
 3. Sergej Ustjugov, Russland +5,9
 4. Daniel Richardsson, Sverige +24,7
 5. Maxim Vylegsjanin, Russland +53,9
 6. Eldar Rønning, Norge +54,7
 7. Sjur Røthe, Norge +56,0
 8. Jean Marc Gaillard, Frankrike +59,9
 9. Matti Heikkinen, Finland +1.07,3
 10. Lukas Bauer, Tsjekkia +1.07,9

Øvrige norske:

13. Pål Golberg, 16. Anders Gløersen, 24. Didrik Tønseth, 30. Eirik Brandsdal, 36. Finn Hågen Krogh, 37. Ola Vigen Hattestad,

Topp ti, sammenlagt Falun-minitouren:

 1. Alex Harvey, Canada 1.19.47,4
 2. Martin Johnsrud Sundby, Norge +26,0 sek.
 3. Aleksandr Legkov, Russland +26,1 sek.
 4. Daniel Richardsson, Sverige +1.02,9
 5. Eldar Rønning, Norge +1.58,5
 6. Maxim Vylegsjanin, Russland +2.05,8
 7. Jean Marc Gaillard, Frankrike +2.08,1
 8. Sjur Røthe, Norge +2.22,8
 9. Matti Heikkinen, Finland +2.26,2
 10. Marcus Hellner, Sverige +2.28,7

Se hele sammenlagtlista her!

Siste nytt

 • Rosenborg enkelt videre

  Rosenborg hadde 2-0 å gå på fra den første kampen mot irske Cork i kvalifiseringen til europaligaen og gjorde jobben i den andre. Mål fra Besim Serbecic, Alexander Søderlung og Anders Trondsen sørget for 3-0 seier for trønderne og 5-0 sammenlagt.

  Europa League kvalifisering Cork City - Rosenborg
  Foto: Ryan Byrne / INPHO / NTB scanpix
 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld