Normal

Sundby slått av «Messi»: – Var sjanseløs

KUUSAMO/OSLO (NRK.no): Iivo Niskanen henviste Martin Johnsrud Sundby til andreplass – og jublet hemningsløst foran hjemmefansen.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

VIDEO: Slik jubler man for sin første verdenscupseier på hjemmebane.

Iivo Niskanen

Slik ser han ut, mannen Magnar Dalen mener er langrennssportens Messi.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / Afp

«Se opp for den gutten der. Han er langrennssportens Messi!»

Det var budskapet fra den daværende finske landslagssjefen, Magnar Dalen, til norske journalister under OL i Sotsji.

Han snakket om den da helt ukjente Iivo Niskanen, som ble nummer fire på den klassiske 15-kilometeren i OL. Senere tok Niskanen OL-gull i lagsprint sammen med Sami Jauhojärvi.

Søndag viste Niskanen virkelig hva Dalen snakket om. 22-åringen sikret seg karrierens første verdenscupseier da han vant 15 km klassisk på hjemmebane i Kuusamo.

Fra før hadde Iivo Niskanen en fjerdeplass som beste resultat i verdenscupen, fra femmila i Holmenkollen sist vinter.

LKLAP20140220194715BFMF

Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen sørget for finsk OL-gull i lagsprint i Sotsji.

Foto: Antti Aimo-Koivisto / NTB Scanpix

– Måtte være smart

Niskanen vant 10,3 sekunder foran Martin Johnsrud Sundby.

– Det var en fantastisk dag. Jeg måtte være smart. Jeg har gått mange renn her, og visste at jeg måtte skru ned tempoet to hakk i bakkene og ta det igjen i staking på flatene, sier Niskanen i seiersintervjuet.

– Det er imponerende. Niskanen ser ut som han har hevet seg veldig, sier Petter Northug til NRK.no etter selv å ha gått inn til en 23.-plass.

– Niskanen gjorde et kjempeløp. Vi trodde han skulle få det på slutten, men han holdt unna. Når han hamler opp med en mann som Sundby, har han nok kommet på toppen for å være med og kjempe ved senere anledninger også, sier NRKs ekspertkommentator Morten Aa Djupvik.

– Jeg var i bunn og grunn sjanseløs mot Iivo. Han var kjempesterk, erkjenner Martin Johnsrud Sundby.

– Ligger brukbart an

Selv er han fornøyd med å stå på pallen.

– Det er kjempedeilig. Jeg skulle gå pent ut og ha litt å gå med på slutten. Men det er en spesiell løype her. Det er korte og bratte bakker, du blir sliten, sier Sundby.

Han føler han fikk den sesongstarten han hadde håpet på, og håper å være enda sterkere allerede i minitouren på Lillehammer neste helg.

– Jeg føler jeg ligger ganske brukbart an. Jeg går bedre klassisk enn på denne tida i fjor, jeg kommer bedre over skia og står bedre i stakinga. Kroppen kjennes ikke vilt bra ut, men det er jeg litt glad for også, sier Sundby – som ikke skal være i toppform ennå.

Opptur for Dyrhaug

Finske Sami Jauhojärvi ble nummer tre. Deretter fulgte Niklas Dyrhaug, som dermed er tilbake i toppen av internasjonalt herrelangrenn etter to vanskelige sesonger. Dyrhaug var ett tidels sekund fra sin første pallplassering.

Også Simen Østensen viste at han er på vei tilbake mot verdenseliten. Han ble nummer åtte, mens Pål Golberg fulgte på niendeplass.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med å være tilbake i toppen. Det har vært to tøffe år, så det er godt å kjenne at kroppen fungerer igjen, sier Niklas Dyrhaug.

Se intervjuer med Niklas Dyrhaug og Petter Northug her!

Intervju med Niklas Dyrhaug.

VIDEO: Niklas Dyrhaug er fornøyd med å være tilbake i verdenstoppen.

Petter Northug er ikke helt fornøyd etter dagens 15 kilometer, men ser likevel tilbake på to gode løp i Kuusamo. Reporter: Ida Rasch.

VIDEO: Petter Northug er fornøyd med den første verdenscuphelga.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby går inn til andreplass.

Siste nytt

 • Hegerberg-hattrick i ny Lyon-seier

  Ada Hegerberg scoret tre av målene da Lyon slo Paris FC 5-0 lørdag. Lyon har innledet serien forrykende og har vunnet sine fire første kamper. Torsdag tar laget imot Avaldsnes til returkamp i mesterligaens 16-delsfinale.

  16-delsfinalen i Champions League fotball kvinner: Avaldsnes - Lyon
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Alex Ferguson tilbake på tribunen

  Sir Alex Ferguson kommer i dag til å være tilbake på Old Trafford for første gang, etter at han ble operert for hjerneblødning tidligere i år. United-legenden skal bli hedret i forbindelse med kampen mot Wolverhampton senere i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • Zlatan åpner for Malmö-comeback

  Zlatan Ibrahimovic har gjort stor suksess i LA Galaxy siden han kom dit i vår. 36-åringen sier i et intervju med Calle Schulmann at det er ett trofé han savner, og at han har fått et tilbud fra Malmö.

  – De vil ha meg hjem, og vil at jeg skal avslutte karrieren der.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
E-sport: Counter-Strike GO
Team Ingebrigtsen