NRK Meny
Normal

– Det er en merkelig følelse. Jeg har tatt OL-medalje, men er dritskuffa

SOTSJI (NRK.no): I 29,5 kilometer var Martin Johnsrud Sundby (29) sikker på at han skulle ta OL-gull, men i løpet av ti vonde sekunder ble OL-drømmen smadret. Nå vurderer han å endre taktikk før femmila.

Sundby

Martin Johnsrud Sundby klarte ikke skjule skuffelsen over å ikke ha vunnet lørdagens tremil.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg følte meg sterk underveis og visste at avslutningen min er bedre enn noen gang, men så kom «slegga» som et prosjektil i den siste bakken og da hadde jeg ikke mer å gå på, sier Johnsrud Sundby etter OL-bronsen på tremila.

Med «slegga» mener han melkesyra som plutselig hogg tak i musklene, og sendte nordmannen rett i veggen.

Trodde han spurtet mot seks andre

Det er under en time siden han sjanglet inn til sin første individuelle OL-medalje. 29-åringen var så sliten på oppløpet at han trodde det var sju mann som kjempet om gullet.

De var i realiteten bare fire.

På de siste meterne vinglet han seg over i spurtkorridoren til russiske Maxim Vylegzhjanin – uten å merke det, ifølge han selv.

– Jeg var så i ørska at jeg ikke klarte å holde balansen, sier nordmannen.

– Skal ta gull

Han virker sliten og smiler ikke.

I stedet for gulljubel ble det jurymøte. Johnsrud Sundby slapp unna med en advarsel for manøveren og beholder bronsen, men det hjelper ikke på humøret. Sundby ser på bronsemedaljen som et tap.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sundby

Martin Johnsrud Sundby dro stoler deler av lørdagens tremil. Her er han foran sølvvinner Marcus Hellner fra Sverige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er en merkelig følelse. Jeg har tatt OL-medalje, men er dritskuffa. I dag var jeg sikker på at jeg skulle vinne i 29,5 kilometer, sier han og legger bestemt til:

– Jeg skal hjem med et individuelt OL-gull.

Vurderer taktikkbytte

Han dro feltet i store deler av tremila, men vurderer å bytte taktikk utover i OL for å gå helt til topps.

– Jeg må gjøre noen nye vurderinger til neste renn med fellesstart som er femmila. Det går på om jeg skal holde meg fullstendig i ro i stedet for å styre feltet.

– Samtidig er jeg glad det bare var 14 mann og ikke 30 med i tetgruppa på sisterunden i dag, og det kan være fordi jeg satte farten underveis.

Spist av melkesyre

Han gjentar flere ganger at han gikk et godt løp og klarer ikke skjule skuffelsen over at han ikke holdt helt inn. Det var kun én motbakke igjen da det sa stopp i løypene som ligger på 1 500 meter.

På pressekonferansen blir han spurt om å forklare følelsen av å «bli truffet av slegga».

– Det er veldig spesielt i høyden, begynner han.

– Forskjellen mellom å ha full kontroll og ikke, er så ektremt liten. Spesielt når farten økes mot slutten. På ti sekunder kan kroppen være stappfull av melkesyre og du klarer ikke bevege verken armer eller bein.

– Det skjedde med meg i dag. Jeg forsto ikke hvordan jeg skulle klare den siste svingen, sier han.

Nordmannen måtte ta flere støttetak i svingen og tapte verdifulle metere til gullvinner Dario Cologna og sølvvinner Marcus Hellner.

– I dag blir jeg rett og slett slått av to som er bedre enn meg. Jeg er skuffet over at jeg ikke leverer, sier han.

Neste gullsjanse for Johnsrud Sundby er på 15-kilometeren til fredag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 30 km med skibytte, menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Ønsker å trene med Johaug

  Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

  Lagvenninnene støtter Johaug
 • Mørkøv til Quick-Step

  Michael Mørkøv blir ikke med Alexander Kristoff til det arabiske laget UAE, ifølge procycling.no. Mørkøv var en av Kristoffs viktigste opptrekkere i Katjusja. Nå gar han til belgiske Quick-Step. Der blir han hjelperytter for Fernando Gaviria, årets spurtkongen i Giro d'Italia. Kilde: procycling.no

  Michael Mørkøv
  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting