Hopp til innhold

Sundby om stjernenes nervepirrende døgn: – Umenneskelig situasjon

SEISER ALM (NRK): En trener og to utøvere er allerede smittet. Frykten for å være nestemann ut er stor blant langrennsløperne, tror Martin Johnsrud Sundby. Nå skal utøverne vente på prøvesvar nesten hver dag. Og det er bare en drøy uke til første OL-øvelser for både kvinner og menn.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

FØLER MED DEM: Martin Johnsrud Sundby mener veteranene Sjur Røthe og Hans Christer Holund bør ta ansvar og holde hodet kaldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jeg tenker jo at det er en litt umenneskelig situasjon, sier tidligere landslagsveteran Sundby til NRK.

Tidligere landslagssjef og nåværende Viaplay-ekspert Vidar Løfshus er enig.

De fleste har nok tenkt tanken om at det kan skjære seg, pandemi eller ikke pandemi, så kan man faktisk bli syk. Men nå blir det frykt og utøverne kan bli sugd litt inn i det. Alt blir bare svart. Jeg håper de har et støtteapparat som ivaretar dem som ikke er så rustet for dette, sier han.

De har begge vært i pressede og stressede situasjoner før. Både som resultat av sportslig og utenomsportslig støy i jakten på verdenscupseire og mesterskapsmedaljer på egne eller andres vegne.

Verdenscup i Holmenkollen

STØTTER UTØVERNE: Vidar Løfshus mener galgenhumor kan være viktig i situasjonen langrennsløperne har havnet i.

Foto: Tore Meek / NTB

– Mange som er sammen om det

NRK har bedt både Sundby og Løfshus om å sette seg inn i den uvissheten som Johannes HøsflotKlæbo, Therese Johaug og resten av landslagsløperne lever i nå.

For onsdag ble det klart at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har testet positivt for koronaviruset på det siste høydeoppholdet i italienske Seiser Alm. Det har også sprintlandslagstrener Arild Monsen gjort. Sjansen for at noen av dem rekker lekene i Beijing er svært liten.

Verdenscup Lillehammer

SMITTET: Heidi Weng.

Foto: Geir Olsen / NTB

Samtidig er alle OL-uttatte utøvere definert som nærkontakter og det haster å bli klarert for lekene, med de tester og tidsfrister som gjelder. Onsdag kveld kunne ikke landslagslege på plass i Seiser Alm, Ove Feragen, svare på når de norske utøverne blir testet neste gang.

Det henger sammen med reglene for innreise, sier han, og viser til at den første av to obligatoriske prøver må avlegges 96 timer før avreise. Det betyr trolig torsdag dersom noen utøvere har tenkt å reise med Olympiatoppens siste charterfly kommende mandag.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 2

SMITTET: Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og svarene kan bety positive prøver. Men Sundby mener utøverne har én fordel i krisen.

Fordelen nå er at de er mange som er sammen om det. Hver og en står i sin krise, men foreløpig er det kollektivt, sett bort fra Anne Kjersti og Heidi. Men det er den lille fordelen så langt, at de står sammen om det, og ikke én er i faresonen. Og det er utrolig mye bedre, sier Sundby.

Det er en faktor som gjør at de kommer seg noe lettere gjennom dagene.

– Kjempealvor

Etter at de to nye positive testene ble kjent har de aller fleste løperne byttet hotell. Stemningen var trykket da løperne møtte NRK og TV 2 gjennom onsdagen. Lengst gikk Pål Golberg. Han trodde ikke han kom til å få reise til OL i Kina slik situasjonen var nå.

Det er selvfølgelig kjempealvor, men jeg regner med at det er mye galgenhumor på hotellet nå. De må ha et overlevelsesinstinkt. Det instinktet er at de for det første håper å unngå smitte på egne vegne. Og eneste måte er å holde humøret oppe, sier Sundby.

Ellers blir det destruktivt. Og er de i en situasjon der de ikke tester positivt, har de brukt mye energi på testresultatene. Humør er viktig. Sånn jeg kjenner dem så er de flinke til det. Det er flere som har masse rutine på å holde hodet kaldt og har vært ute en vinternatt før, som Sjur Røthe og Hans Christer Holund. Jeg håper de bidrar nå og tar det ansvaret, rett og slett.

Løfshus kunne ikke vært mer enig og trekker frem enda et moment:

Det er galgenhumoren som blir overlevelsesmekanismen her. Det er viktig med folk som har en god porsjon humor og kan se det hele med et lite skråblikk.

Og så er det lurt å sette ting i perspektiv. Akkurat nå, i slutten av januar, så er idretten det aller viktigste. Men i det lange løp er det viktigere ting også. Kanskje det ikke er OL i Kina som blir de 18 mest minnerike dagene av livet ditt, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Román Haug pådro seg to brudd i ansiktet mot Portugal: – Har det etter forholdene bra

  Skadene Sophie Román Haug pådro seg i landskampen mot Portugal gjør at hun skal følges opp av spesialist i Liverpool. Hun ble rammet av to brudd i ansiktet.

  – Jeg har det etter forholdene bra, og har fått god oppfølging av det medisinske teamet og på sykehuset her i Portugal. I selve situasjonen hadde jeg kun fokus på ballen, så jeg fikk derfor ikke helt med meg hva som egentlig skjedde, men har fått sett bildene i ettertid, sier Haug i en uttalelse sendt til NRK.

  – Nå skal jeg tilbake til Liverpool, der jeg blir jeg fulgt opp av spesialister i klubben, så krysser jeg fingrene for at jeg er tilbake på banen ganske snart.

  Det var tidlig i tirsdagens kamp Haug kolliderte med Portugals keeper. Begge spillerne fikk behandling på banen før de måtte byttes ut.

  – Skaden til Sophie var litt mer omfattende enn først antatt. Hun har i tillegg til brudd i nesen også brudd i ansiktet. Hun er nå til videre vurdering hos spesialist i Porto, sa landslagslege Magnus Myntevik til NTB via kommunikasjonsansvarlig Halvor Lea onsdag formiddag.

  Fotball, National League: Portugal - Norge (3-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Polens president: Søker om å få arrangere sommer-OL i 2036

  President Andrzej Duda opplyste onsdag at Polen kommer til å søke om å få arrangere sommer-OL i 2036.

  Det er nyhetsbyrået Reuters som melder om Dudas uttalelse. Det er ikke opplyst hvilken eller hvilke byer i Polen lekene er tenkt lagt til.

  Den polske søknaden blir den fjerde som kommer på banen foran lekene om 13 år. Fra før har Mexico, Indonesia og Tyrkia varslet at de akter å søke om å få være arrangør.

  Mexico vil arrangere OL i byene Guadalajara, Mexico City, Monterrey og Tijuana. Den indonesiske regjeringen har på sin side varslet at den planlegger å legge arrangementet til den nye hovedstaden Nusantara.

  Den tyrkiske regjeringen ser for seg å legge arrangementet til storbyen Istanbul.

  Det neste sommer-OL skal arrangere i Paris kommende sommer. Deretter blir Los Angeles arrangør i 2028, mens Brisbane har ansvaret i 2032. (NTB)

  75-årsjubileet for frigjøring av den nazityske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz og Birkenau.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Mannsverk med langtidsskade i Ajax

  Dårlige nyheter for både Sivert Mannsverk, Ajax og det norske U21-landslaget: Den norske midtbanespilleren har pådratt seg en skade som setter ham ut av spill i lang tid.

  – Ajax kan ikke bruke Sivert Mannsverk i den kommende perioden. Nordmannen har en skade i foten, og undersøkelser på sykehuset viser at han vil bli på sidelinjen i minst seks uker. God bedring, Sivert, skriver Ajax i en pressemelding onsdag.

  Sivert Mannsverk har dermed ikke fått den starten på Ajax-karrieren han hadde håpet på.

  Midtbanespilleren, som ble kjøpt fra Molde for over 70 millioner i august, har bare fått én kamp for den nederlandske storklubben siden overgangen. Da ble han byttet ut til pause.

  Mannsverk
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste