Hopp til innhold

Sundby om stjernenes nervepirrende døgn: – Umenneskelig situasjon

SEISER ALM (NRK): En trener og to utøvere er allerede smittet. Frykten for å være nestemann ut er stor blant langrennsløperne, tror Martin Johnsrud Sundby. Nå skal utøverne vente på prøvesvar nesten hver dag. Og det er bare en drøy uke til første OL-øvelser for både kvinner og menn.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

FØLER MED DEM: Martin Johnsrud Sundby mener veteranene Sjur Røthe og Hans Christer Holund bør ta ansvar og holde hodet kaldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jeg tenker jo at det er en litt umenneskelig situasjon, sier tidligere landslagsveteran Sundby til NRK.

Tidligere landslagssjef og nåværende Viaplay-ekspert Vidar Løfshus er enig.

De fleste har nok tenkt tanken om at det kan skjære seg, pandemi eller ikke pandemi, så kan man faktisk bli syk. Men nå blir det frykt og utøverne kan bli sugd litt inn i det. Alt blir bare svart. Jeg håper de har et støtteapparat som ivaretar dem som ikke er så rustet for dette, sier han.

De har begge vært i pressede og stressede situasjoner før. Både som resultat av sportslig og utenomsportslig støy i jakten på verdenscupseire og mesterskapsmedaljer på egne eller andres vegne.

Verdenscup i Holmenkollen

STØTTER UTØVERNE: Vidar Løfshus mener galgenhumor kan være viktig i situasjonen langrennsløperne har havnet i.

Foto: Tore Meek / NTB

– Mange som er sammen om det

NRK har bedt både Sundby og Løfshus om å sette seg inn i den uvissheten som Johannes HøsflotKlæbo, Therese Johaug og resten av landslagsløperne lever i nå.

For onsdag ble det klart at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har testet positivt for koronaviruset på det siste høydeoppholdet i italienske Seiser Alm. Det har også sprintlandslagstrener Arild Monsen gjort. Sjansen for at noen av dem rekker lekene i Beijing er svært liten.

Verdenscup Lillehammer

SMITTET: Heidi Weng.

Foto: Geir Olsen / NTB

Samtidig er alle OL-uttatte utøvere definert som nærkontakter og det haster å bli klarert for lekene, med de tester og tidsfrister som gjelder. Onsdag kveld kunne ikke landslagslege på plass i Seiser Alm, Ove Feragen, svare på når de norske utøverne blir testet neste gang.

Det henger sammen med reglene for innreise, sier han, og viser til at den første av to obligatoriske prøver må avlegges 96 timer før avreise. Det betyr trolig torsdag dersom noen utøvere har tenkt å reise med Olympiatoppens siste charterfly kommende mandag.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 2

SMITTET: Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og svarene kan bety positive prøver. Men Sundby mener utøverne har én fordel i krisen.

Fordelen nå er at de er mange som er sammen om det. Hver og en står i sin krise, men foreløpig er det kollektivt, sett bort fra Anne Kjersti og Heidi. Men det er den lille fordelen så langt, at de står sammen om det, og ikke én er i faresonen. Og det er utrolig mye bedre, sier Sundby.

Det er en faktor som gjør at de kommer seg noe lettere gjennom dagene.

– Kjempealvor

Etter at de to nye positive testene ble kjent har de aller fleste løperne byttet hotell. Stemningen var trykket da løperne møtte NRK og TV 2 gjennom onsdagen. Lengst gikk Pål Golberg. Han trodde ikke han kom til å få reise til OL i Kina slik situasjonen var nå.

Det er selvfølgelig kjempealvor, men jeg regner med at det er mye galgenhumor på hotellet nå. De må ha et overlevelsesinstinkt. Det instinktet er at de for det første håper å unngå smitte på egne vegne. Og eneste måte er å holde humøret oppe, sier Sundby.

Ellers blir det destruktivt. Og er de i en situasjon der de ikke tester positivt, har de brukt mye energi på testresultatene. Humør er viktig. Sånn jeg kjenner dem så er de flinke til det. Det er flere som har masse rutine på å holde hodet kaldt og har vært ute en vinternatt før, som Sjur Røthe og Hans Christer Holund. Jeg håper de bidrar nå og tar det ansvaret, rett og slett.

Løfshus kunne ikke vært mer enig og trekker frem enda et moment:

Det er galgenhumoren som blir overlevelsesmekanismen her. Det er viktig med folk som har en god porsjon humor og kan se det hele med et lite skråblikk.

Og så er det lurt å sette ting i perspektiv. Akkurat nå, i slutten av januar, så er idretten det aller viktigste. Men i det lange løp er det viktigere ting også. Kanskje det ikke er OL i Kina som blir de 18 mest minnerike dagene av livet ditt, sier Løfshus.

Siste nytt

 • Chelsea-sal kan bli godkjent tysdag

  Dei siste og avgjerande godkjenningane rundt salet av den engelske fotballklubben Chelsea kan kome på plass allereie tysdag, ifølge fleire britiske medium.

  Både Daily Mail og BBC melder måndag kveld at den britiske regjeringa kan godkjenne oppkjøpet i løpet av 24 timar.

  Det blir sagt vidare at portugisiske styresmakter også har måtta godkjenne handelen, all den tid Chelsea-eigar Roman Abramovitsj også har portugisisk pass. Det skal ha bidratt til at prosessen har trekt ut i tid.

  Det er eit konsortium leidd av amerikanske Todd Boehly som blir London-klubbens nye eigarar. Avtalen som er inngått skal vere verdt 4 milliardar pund – tett oppunder 50 milliardar kroner – har The Telegraph og andre medium tidlegare meldt.

  Chelsea
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Carlsen til semifinale

  Magnus Carlsen avgjorde kvartfinalen mot David Anton i Champions Chess-turneringen og er klar for tirsdagens semifinale.

  Carlsen vant kampen 2,5-0,5 etter at han vant begge sin partier med hvite brikker. I det siste partiet med svarte brikker endte det med remis mellom nordmannen og spanjolen.

  I semifinalen venter kineseren Ding Liren. Han slo Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan i sin kvartfinale med 2,5-1,5.

  – På papiret blir en semifinale mot Ding det absolutte tøffeste jeg kunne få i denne turneringen, sa Carlsen til TV 2.

  Aryan Tari var i en kvartfinale i en turnering av dette formatet for første gang etter godt spill i gruppespillet gjennom helgen.

  Men i kvartfinalen stoppet det opp for den unge nordmannen, og det ble tap 0,5-2,5 mot nederlenderen Anish Giri. Giri er ranket klart bedre enn nordmannen, og seieren var ventet.

  Det er semifinaler tirsdag, mens finalen avvikles over to dager onsdag og torsdag.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian KRÅKENES / NRK
 • Hertha slapp unna nedrykk

  Hertha Berlin skal halde fram i Bundesliga også neste sesong. Det er klart etter 2-0 borte mot Hamburg måndag, og 2-1 samanlagt.

  Hertha stilte med eit dårleg utgangspunkt til kampen i Hamburg etter 0-1 heime i første kamp.

  Men det utlikna Didryck Boyata etter berre fire minutt. Marvin Plattenhardt dobla etter 63 minutt, og heimelaget heldt unna.

  Fredrik Bjørkan fekk 15 minutt for Hertha på slutten. Laget fekk også Lucas Tousart utvist seks minutt på overtid, men det bryr dei seg neppe om i kveld.

  Rune Almenning Jarstein pelar også i Hertha, men er enno ikkje kampklar etter sjukdom og skade.

  Oliver Christensen, Hertha
  Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste