Hopp til innhold

Sundby om stjernenes nervepirrende døgn: – Umenneskelig situasjon

SEISER ALM (NRK): En trener og to utøvere er allerede smittet. Frykten for å være nestemann ut er stor blant langrennsløperne, tror Martin Johnsrud Sundby. Nå skal utøverne vente på prøvesvar nesten hver dag. Og det er bare en drøy uke til første OL-øvelser for både kvinner og menn.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

FØLER MED DEM: Martin Johnsrud Sundby mener veteranene Sjur Røthe og Hans Christer Holund bør ta ansvar og holde hodet kaldt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jeg tenker jo at det er en litt umenneskelig situasjon, sier tidligere landslagsveteran Sundby til NRK.

Tidligere landslagssjef og nåværende Viaplay-ekspert Vidar Løfshus er enig.

De fleste har nok tenkt tanken om at det kan skjære seg, pandemi eller ikke pandemi, så kan man faktisk bli syk. Men nå blir det frykt og utøverne kan bli sugd litt inn i det. Alt blir bare svart. Jeg håper de har et støtteapparat som ivaretar dem som ikke er så rustet for dette, sier han.

De har begge vært i pressede og stressede situasjoner før. Både som resultat av sportslig og utenomsportslig støy i jakten på verdenscupseire og mesterskapsmedaljer på egne eller andres vegne.

Verdenscup i Holmenkollen

STØTTER UTØVERNE: Vidar Løfshus mener galgenhumor kan være viktig i situasjonen langrennsløperne har havnet i.

Foto: Tore Meek / NTB

– Mange som er sammen om det

NRK har bedt både Sundby og Løfshus om å sette seg inn i den uvissheten som Johannes HøsflotKlæbo, Therese Johaug og resten av landslagsløperne lever i nå.

For onsdag ble det klart at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå har testet positivt for koronaviruset på det siste høydeoppholdet i italienske Seiser Alm. Det har også sprintlandslagstrener Arild Monsen gjort. Sjansen for at noen av dem rekker lekene i Beijing er svært liten.

Verdenscup Lillehammer

SMITTET: Heidi Weng.

Foto: Geir Olsen / NTB

Samtidig er alle OL-uttatte utøvere definert som nærkontakter og det haster å bli klarert for lekene, med de tester og tidsfrister som gjelder. Onsdag kveld kunne ikke landslagslege på plass i Seiser Alm, Ove Feragen, svare på når de norske utøverne blir testet neste gang.

Det henger sammen med reglene for innreise, sier han, og viser til at den første av to obligatoriske prøver må avlegges 96 timer før avreise. Det betyr trolig torsdag dersom noen utøvere har tenkt å reise med Olympiatoppens siste charterfly kommende mandag.

Tour de Ski 2021/2022 etappe 2

SMITTET: Anne Kjersti Kalvå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Og svarene kan bety positive prøver. Men Sundby mener utøverne har én fordel i krisen.

Fordelen nå er at de er mange som er sammen om det. Hver og en står i sin krise, men foreløpig er det kollektivt, sett bort fra Anne Kjersti og Heidi. Men det er den lille fordelen så langt, at de står sammen om det, og ikke én er i faresonen. Og det er utrolig mye bedre, sier Sundby.

Det er en faktor som gjør at de kommer seg noe lettere gjennom dagene.

– Kjempealvor

Etter at de to nye positive testene ble kjent har de aller fleste løperne byttet hotell. Stemningen var trykket da løperne møtte NRK og TV 2 gjennom onsdagen. Lengst gikk Pål Golberg. Han trodde ikke han kom til å få reise til OL i Kina slik situasjonen var nå.

Det er selvfølgelig kjempealvor, men jeg regner med at det er mye galgenhumor på hotellet nå. De må ha et overlevelsesinstinkt. Det instinktet er at de for det første håper å unngå smitte på egne vegne. Og eneste måte er å holde humøret oppe, sier Sundby.

Ellers blir det destruktivt. Og er de i en situasjon der de ikke tester positivt, har de brukt mye energi på testresultatene. Humør er viktig. Sånn jeg kjenner dem så er de flinke til det. Det er flere som har masse rutine på å holde hodet kaldt og har vært ute en vinternatt før, som Sjur Røthe og Hans Christer Holund. Jeg håper de bidrar nå og tar det ansvaret, rett og slett.

Løfshus kunne ikke vært mer enig og trekker frem enda et moment:

Det er galgenhumoren som blir overlevelsesmekanismen her. Det er viktig med folk som har en god porsjon humor og kan se det hele med et lite skråblikk.

Og så er det lurt å sette ting i perspektiv. Akkurat nå, i slutten av januar, så er idretten det aller viktigste. Men i det lange løp er det viktigere ting også. Kanskje det ikke er OL i Kina som blir de 18 mest minnerike dagene av livet ditt, sier Løfshus.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal