NRK Meny
Normal

Sundby om Kollen-forbannelsen: – Har prøvd alt jeg har kunnet

HOLMENKOLLEN (NRK): På pallen fire ganger på rad. Er det endelig Martin Johnsrud Sundbys tur?

Martin Johnsrud Sundby

KONGEDUELL: Petter Northug (t.h.) har vunnet Kollen-femmila to ganger. Martin Johnsrud Sundby har vært på pallen fire ganger, men aldri vunnet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Storfavoritt. Det er hva Martin Johnsrud Sundby må finne seg i å være i årets utgave av Kollen-femmila.

Han har vært helt rå denne vinteren. Likevel nøler han med å ta på seg favorittstempelet alene.

– Nå sitter verdensmesteren på distansen ved siden av meg, så jeg håper vi kan dele på favorittstempelet. Det blir et tøft løp, det er mye som kan skje, det blir mye vær og det er bytte av ski. Du må ha en god strategi for å vinne. Jeg tror man skal gå fryktelig hardt for å gå alene til mål, sa Sundby på pressekonferansen fredag ettermiddag, med ham selv og Petter Northug.

Og det er kanskje ikke så rart at favoritten ikke innkasserer seieren på forhånd. For det har tatt tid for Martin Johnsrud Sundby å beherske Holmenkollens 50-kilometer.

– Har ikke lyktes

Ni ganger har han stil til start. Debuten i 2005 måtte han bryte. Året etter gikk han inn til 32.-plass, før han igjen brøt på de to neste forsøkene. Å ha brutt Kollen-femmila tre ganger, er ikke noe en langrennsløper setter høyt på lista.

Først da Petter Northug vant for andre gang på rad, under VM i 2011, klarte Sundby å gå seg inn blant de 30 beste. Han ble nummer 24.

Etterpå kan man trygt si at det meste har gått meget bedre. Fire år på rad har Sundby vært på pallen, med to andre- og to tredjeplasser.

Men seieren har latt vente på seg.

– Jeg har prøvd alt jeg har kunnet. Men jeg har ikke lyktes, så det hadde vært veldig gøy å klare det, sier Sundby om det som har sett ut som en aldri så liten Kollen-forbannelse.

– Aldri vært bedre

Slik forklarer NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn at Sundby ikke har lyktes – til nå:

– Han har manglet litt i spurten de årene han har vært på pallen. Men han har også brukt vel mye krefter underveis.

Bjørn er ikke i tvil om at verdens beste langrennsløper de siste årene står bedre rustet denne gangen

– Han har enda bedre kapasitet og utholdenhet, og har aldri vært bedre på distanse. Samtidig har han også blitt en enda bedre staker og spurter, påpeker eksperten, som likevel anbefaler følgende oppskrift:

– Den tryggeste måten, er å gå så fort at han er alene på oppløpet.

Siste nytt

 • Ødegaard tilbake for Heerenveen

  Martin Ødegaard var tilbake fra sin bruddskade da Heerenveen spilte 1-1 borte mot Vitesse i den nederlandske æresdivisjonen lørdag.

  Martin Ødegaard
  Foto: NRK
 • Tredjeplass til Skarstein

  Paralympics-håpet Birgit Skarstein fikk en sterk tredjeplass i lørdagens verdenscuprenn i langrenn i Tyskland, skriver NTB.

  Birgit Skarstein
  Foto: Anne Ragnhild Kroken / Norges Skiforbund
 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal