Sundby om Hetlands avgang: – Det har vært krevende

Landslagssjef Vidar Løfshus prøvde å løse konflikten mellom løperne og trener Tor-Arne Hetland. Det viste seg å være umulig.

Hetland og Sundby

MIDLERTIDIG GLEDE: God stemning blant norske trenere og langrennsløpere under OL i Pyeongchang, men under overflata ulmet det.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Samtidig som langrennslandslagene for den forestående sesongen ble presentert mandag, bekreftet landslagssjef Vidar Løfshus at Tor-Arne Hetland ikke får fortsette som trener for allroundlandslaget for herrer.

Det har ligget i kortene siden VG 8. april avslørte at Hetland hadde fått hard medfart i sesongevalueringen.

– Det har vært et gruppeønske å gå en litt annen vei enn det vi har stått i de to siste årene, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK.

– Gjør man ikke jobben, blir man sparket ut

Slik begrunner Sundby standpunktet løperne falt ned på, som gjør at Hetland ikke kan fortsette:

– For hver enkelt utøver her handler alt hver eneste dag om å optimalisere og være best mulig, og hvis man ikke er god nok på jobben sin, blir man sparket ut av landslaget. Idrett handler om å ha de beste på de beste plassene til enhver tid, også i trenerapparatet, og akkurat nå følte gruppa at det kanskje var viktig å gå en litt annen vei enn det vi har stått i.

– Hva er det Hetland har gjort som ikke har vært bra nok for laget?

– Det er en så intern ting at det ønsker jeg ikke å prate med deg om. Men vi har etter min mening hatt en ryddig prosess. Vi har brukt god tid på det og sett på alle muligheter for hvordan ting kan løses på en best mulig måte, sier Sundby.

Landslaget langrenn.

ØNSKET ENDRING: Martin Johnsrud Sundby og resten av allroundlandslaget ønsker ny kurs etter to år med Tor-Arne Hetland.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ingen lystig sak

Han erkjenner samtidig at det ikke har vært noen behagelig prosess.

– Det har vært krevende, mange møter, mye diskusjoner, og belastende for noen innimellom. Sånn sett er det ingen lystig sak å stå i, men jeg tror vi er blitt godt kjent underveis, og vi vet ganske godt nå hvilken vei vi ønsker å ta videre.

– Og hvilken vei er det?

– Vi er i hvert fall en gruppe som vil sterkt tilbake og være den dominerende nasjonen i verden på distanse. I år har vi blitt utfordret på veldig mange områder og av mange utøvere, sier Sundby.

Slik forklarer landslagssjef Vidar Løfshus det som har skjedd:

– Det har vært en viss slitasje over en viss tid, og når vi da over lengre tid har hatt en prosess, så konkluderte vi med at den beste løsningen var at Tor-Arne ikke leder menn allround neste sesong.

– Et stort trenertalent

Tor-Arne Hetland har ikke svart på NRKs gjentatte henvendelser den siste tiden, og har heller ikke snakket med andre medier.

– Hva sier Hetland selv til dette?

– Vi er vel litt overrasket begge to. Det er klart, det er ingen ideell situasjon. Han er etter min mening et stort trenertalent og et stort ledertalent som vi ønsker å ta vare på i systemet, så får vi se hvilke løsninger vi finner for ham, sier Løfshus.

Han er nemlig strålende fornøyd med jobben Hetland har gjort.

– Han er utviklingsorientert, veldig framme i skoa og ikke minst arbeidsom, han bretter opp ermene og tenker hele tiden det beste for laget og utøveren. Men når er vi kommet dit vi er, og da må vi bare ta det til etterretning, sier Løfshus.

– Har du prøvd å sende ballen tilbake til utøverne og si at «her må vi prøve å finne en løsning med Tor-Arne»?

– Ja, vi har hatt veldig gode diskusjoner på det. Vi har prøvd, og vi har løftet de fleste steinene for å finne en løsning der han fortsetter, men konklusjonen ble dessverre ikke sånn.

Vidar Løfshus

OVERRASKET: Landslagssjef Vidar Løfshus er fornøyd med jobben Tor-Arne Hetland har gjort som landslagstrener, og ble overrasket av kritikken fra løperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Drømmeduo

Dermed går laget sannsynligvis inn i treningssesongen, som offisielt starter 1. mai, med uavklart trenerspørsmål.

Som NRK tidligere har fortalt, har enkelte utøver på eget initiativ tatt kontakt med tidligere landslagstrener Trond Nystad for å finne ut om han kan være interessert i jobben.

Martin Johnsrud Sundby bekrefter nå at han er en av dem som har vært i kontakt med Nystad.

– Jeg snakker stort sett med gamlesjefen et par ganger i måneden. Sånn sett har vi et godt kameratskap, og vi har hatt god kontakt siden han sluttet. Så at vi prater om disse tankene er naturlig, og at jeg har luftet tanken for ham er vel ikke hemmelig, sier Sundby.

– Er Trond Nystad og Eirik Myhr Nossum din drømmeduo som trenerteam?

– Sånn personlig ville det vært optimalt.

Vil ha autoritær trener

På mer generelt grunnlag stiller Sundby følgende krav til en ny landslagstrener:

– For min egen del er det viktig å ha en som forstår min situasjon, for mine utfordringer og ser mine særegenheter i hva jeg driver med. Jeg er litt annerledes enn de andre ettersom jeg er tobarnsfar. For gruppas del tror jeg at vi må ha en autoritær leder som er tydelig, ærlig og direkte på det han mener og hvor han vil, at han – eller hun – også er åpen for innspill fra utøverne så vi sammen kan velge hvilken rute vi vil ta.

Vidar Løfshus vil ikke kommentere hvilke kandidater som er aktuelle. I forrige uke, før bekreftelsen om at Hetland er ferdig, bekreftet han imidlertid overfor NRK at Trond Nystad er en mann han allerede har snakket med.

– Er Nystad/Nossum en drømmeduo for deg også?

– Jeg har ikke så mye drømmeløsninger, jeg er på jakt etter den optimale løsningen, den beste løsningen. Trond var en mann som hadde stor suksess i Norge, men han valgte å flytte til Østerrike, først og fremst på grunn av familien. Det er der han er nå, sier Løfshus, uten å avvise Nystads kandidatur

– Når vi nå har kommet til konklusjonene, må vi jobbe videre med mange navn, og han kan jo være en av dem, sier landslagssjefen til NRK.

Siste nytt

 • Hjemmeseier for Blackhawks

  En enkelt scoring var alt Chicago Blackhawks trengte for å slå St. Louis Blues i «the windy city» onsdag. Kampens eneste mål sto hjemmelagets Brent Seabrook for. Norske Andreas Martinsen fikk drøyt elleve minutter på isen denne gangen.

  SPO-HKO-HKN-COLORADO-AVALANCHE-V-CHICAGO-BLACKHAWKS
  Foto: JONATHAN DANIEL / AFP
 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
VM sjakk: Parti 5: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 5
Sport i dag: VM sjakk 2018