Hopp til innhold

– Naturlig at folk har meg som favoritt nå

LENZERHEIDE (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby synes det er uvant å gå med favorittstempel i Tour de Ski, men har bare tenkt å nyte det. I dag gjør han seg ferdig med «akilleshælen» i konkurransen.

martin

Etter tre dager med regn og tåke i Oberhof syntes Martin Johnsrud Sundby og de norske løperne det var godt å få se sola da de ankom sveitsiske Lenzerheide, hvor de to neste etappene i Tour de Ski arrangeres.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

  • Følg Tour de Ski-sprinten direkte her på NRK.no eller NRK1 fra 14.35!

– Det er en ny situasjon for meg i Tour de Ski, medgir Martin Johnsrud Sundby.

Han går nemlig nyttårsaftens sprintetappe som den nye storfavoritten i touren.

Lederen tror Sundby vinner

Etter å ha gjort det nesten overraskende skarpt på de to første etappene i touren mener de fleste at den 28 år gamle nordmannen har alle tiders mulighet til å kapre den gjeve sammenlagtseieren.

– Det er naturlig at mange har meg som favoritt nå. Jeg har hatt en fin sesong og er bra i slag, så det er ikke rart at mange forventer at jeg skal kjempe i teten i touren, sier han selv.

– Hvordan skal du takle å ha favorittstempelet?

– Jeg vet det høres klisjé ut, men jeg kan ikke gjøre annet enn å bare tenke på løpene mine. Jeg skal bare gjøre jobben. Og jeg tenker bare å nyte det, egentlig, sier Johnsrud Sundby med et smil.

Germany Cross Country Tour de Ski Alex Harvey

Alex Harvey leder foreløpig Tour de Ski, men holder en knapp på Martin Johnsrud Sundby som sammenlagtvinner.

Foto: Jens Meyer / Ap

Alex Harvey fra Canada leder Tour de Ski sammenlagt etter to etapper, men har selv ingen ambisjoner om å kapre seieren til slutt.

Han er nemlig best i sprint, og regner med å miste ledelsen sin fort – og antar Johnsrud Sundby blir den som overtar den til slutt.

– Martin er veldig sterk nå. Jeg er imponert over ham. Han brukte å være en typisk klassiskløper, men nå er han plutselig god i alt, både skøyting og sprint. Han er favoritt til å vinne, roser han.

Må sanke sekunder på sprinten

Selv synes Johnsrud Sundby det er litt for tidlig å dele ut noe favorittstempel.

– Det er som å gå skiskyting og ha truffet på de tre første blinkene. Det er noen blinker igjen før man skal cruise inn til seieren, sier han metaforisk.

Et mulig hinder på veien er dagens sprint, som Johnsrud Sundby kaller «sin akilleshæl» i konkurransen. Korte distanser fortsatt er hans svakeste side som skiløper, selv om han har blitt mye hurtigere de siste sesongene.

Røa-løperen leverte imidlertid sitt livs sprint på tourens andre dag, da han med litt flaks på veien tok en imponerende tredjeplass.

– Jeg tror ikke man skal håpe at jeg klarer en reprise av forrige sprint, det blir å sikte for høyt. Målet er å ta så mange sekunder som mulig. Jeg antar jeg kommer til å være tett på lederen av touren også etter etappen i dag. Etter dagens etappe kommer det gode distanser for meg, sier han.

Petter Northug ligger også bra an i sammendraget, og ville normalt være et stort norsk håp i touren. Han har imidlertid varslet at han trolig ikke fullfører hele Tour de Ski, og at han kanskje gir seg allerede om to etapper.

– Vi gir oss eventuelt når Petter er utkjørt, men det er en avgjørelse vi tar fra dag til dag. Det er viktigere at han kommer i god form til OL, sier Eirik Myhr Nossum, Northugs trener.

Tror Legkov vil gå «styggfort»

Johnsrud Sundby kommer derimot til å gå alle etappene, og har allerede planen klar for hvordan han skal sikre seieren.

– Jeg har sagt hele tiden at etappen fra Cortina til Toblach blir veldig avgjørende. Feltet kommer til å være samlet, og jeg håper å gå ut maksimalt 45 sekunder bak lederen på det langløpet. Den nest siste etappen blir nøkkeletappen min, da må jeg være helt i toppen, sier Johnsrud Sundby.

Han antar russiske Aleksandr Legkov, som vant sammenlagt i fjor, blir mannen han må slå opp den beryktede «Monsterbakken» som avslutter Tour de Ski. Den som kommer først opp bakken vinner touren, og Legkov har bakkeklatring som sin spesialitet.

– Jeg har hørt rykter om at det fortsatt er brukbar stigning opp den bakken, så det er ikke akkurat noen ulempe å ha noen sekunder på ham opp der. Jeg vet Legkov har for vane å gå styggfort opp den bakken, fastslår Johnsrud Sundby.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • NFF fikk gjennom forslag hos Uefa

    Norges Fotballforbund (NFF) fikk gjennomslag hos Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for å kunne registrere flere spillere til europacuper.

    I fjor sendte NFF et innspill til Uefa om at klubber som deltar i europeiske turneringer, og har sesonger som starter og slutter samme kalenderår, burde kunne registrere inn flere spillere foran cupspillet på våren. Det har forbundet nå fått gjennomslag for.

    «Uefa har sett den spesielle utfordringen med at mange spillere forsvinner etter slutt på nasjonal sesong, og vedtatt følgende», skriver NFF og lister opp de to regelendringene:

    * Hvis en klubb mister seks spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+1 spillere.

    * Hvis en klubb mister åtte spillere eller mer fra A-listen før utslagsrundene starter, får de mulighet til å registrere 3+2 spillere.

    Fra før kunne klubbene kun registrere tre nye spillere foran cupspillet hvert år. Det skapte problemer for blant andre Bodø/Glimt, som måtte utelate spillere som Kasper Høgh og Omar Elabdellaoui før møtet med Ajax i conferenceligaen.

    Ulrik Saltnes jubler men målet ble annullert
    Foto: Mats Torbergsen / NTB
  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal