Hopp til innhold

Mener overivrige foreldre kan skade rekrutteringen

Nesten hvert tredje barn har forlatt langrenn mellom 2011 og 2018. Martin Johnsrud Sundby mener prestasjonsjaget og elitefokuset må dempes.

VM ski 2019. Langrenn menn

VIL DEMPE JAGET: Martin Johnsrud Sundby vil ha mindre prestasjonsjag for unge skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK har fortalt om den voldsomme medlemssvikten i Norges Skiforbund.

Verdensmester Martin Johnsrud Sundby er bekymret for idretten sin.

– På vegne av min egen idrett så er det klart at dette skal vi ta på alvor, finne ut av det. Jeg har lest sakene og hørt rykter om nedgangen, og jeg tenker det er flere grunner til den.

Runar ski, Sandefjord

Snaut 40.000 barn mellom 6–12 år går på langrenn. Det er en nedgang på 30 prosent fra 2011.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Foreldrene har sett for mye Team Ingebrigtsen

Sundby peker på økt profesjonalisering som en viktig årsak.

– Det å dempe profesjonaliseringen så lenge som overhodet mulig, tror jeg er en del av det å få tilbake full rekruttering. Den profesjonaliseringen som foreldre blir litt med på, den funker for mange og er inspirerende for mange. Men så tror jeg også den kan ta livet av noen deler av rekrutteringen.

Det har langrennstrener Jøran Kristensen i IL Try kjent på. Senest onsdag fikk han en utmelding fra en ung skiløper, som følte at hun ikke satset like mye som de andre og sinket gruppen.

– Det er fryktelig leit og synd, sier Kristensen.

– Hos oss opplever jeg hovedproblemet som enkelte overambisiøse foreldre. De har sett for mye Team Ingebrigtsen og driver sine barn som voksne utøvere fra åtte- til tiårsalderen, mener treneren.

775230225

VM-GULL: Delta, eller vinne. Hva er viktigst?

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Kostnadsnivået er skremmende

Med økt profesjonalisering, kommer også økte utgifter. Det er også en del av det samme bildet, mener Sundby.

– Kostnadsnivået er skremmende. Det er et økt krav om utstyr, det er et økt krav om antall ski, økt krav om å reise på snø. I Oslo har man knapt snø. Enten må klubben produsere snø der de er, eller så må man betale penger for å reise et sted hvor det er snø. Det skal være inspirerende, men det skal ikke ta knekken på en familieøkonomi å være med på en langrennssamling i en klubb.

Selv er en av verdens beste skiløpere tydelig på at han ikke har noen ambisjoner når det gjelder idrett på vegne av sine egne barn annet enn at de skal oppleve idrettsglede.

Det tror han er noe flere foreldre bør ta til seg.

– Vi som foreldre kan være med å dempe det prestasjonsjaget og elitefokuset. Jeg kan fremme lek og moro. Jeg kan fremme det å være glad i ski uten at det nødvendigvis skal innebære all verdens konkurranse hele tida.

– Må ta ansvaret

Ingrid Bretten Berg er generalsekretær i Skiforbundet. Hun er også selv langrennsmamma og trener for en gruppe 10-åringer i Kjelsås IL i Oslo.

Nedgang

LANGRENN MED NEDGANG: Langrenn har hatt en nedgang på 30 prosent i alderen 6–12 år siden toppåret 2011. I Skiforbundet ellers, altså om du tar bort langrenn fra statistikken, er det en totalt nedgang på 0,5 prosent.

Grafikk: Mark Tonkin/Geir Jone Karlsen / NRK

– Jeg tror alle vi som er foreldre med barn i skiidretten må være med og ta det ansvaret her. Det står nok foreldre på sidelinja som håper det skal være en ny Martin Johnsrud Sundby eller Therese Johaug og fokuserer på det. Jeg tror det er et felles ansvar for oss klubber og foreldrene på å si noe om at det er like bra å delta som det er å vinne.

Martin Johnsrud Sundby sitter hjemme ved kjøkkenbordet sammen med kona Marieke og sønnene Max og Markus. På spørsmål om hva han liker best av fotball, langrenn og turn, svarer eldstemann Markus diplomatisk.

– Alt.

Verdensmesterpappaen tar det med et smil. For han er det ikke viktigst at ungene går på ski.

Overordnet for langrennssporten sin del er det viktig, men som småbarnsfar er det viktigste for meg at barna mine er i aktivitet, at de finner kule ting å gjøre.

Les også: Ski-tallene som overrasker Ulvang: – Det er ekstremt

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

TRENGER IKKE FØLGE PAPPA: Martin Johnsrud Sundby mener det er viktigst barna er aktive, uansett idrett.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste