Mener overivrige foreldre kan skade rekrutteringen

Nesten hvert tredje barn har forlatt langrenn mellom 2011 og 2018. Martin Johnsrud Sundby mener prestasjonsjaget og elitefokuset må dempes.

VM ski 2019. Langrenn menn

VIL DEMPE JAGET: Martin Johnsrud Sundby vil ha mindre prestasjonsjag for unge skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK har fortalt om den voldsomme medlemssvikten i Norges Skiforbund.

Verdensmester Martin Johnsrud Sundby er bekymret for idretten sin.

– På vegne av min egen idrett så er det klart at dette skal vi ta på alvor, finne ut av det. Jeg har lest sakene og hørt rykter om nedgangen, og jeg tenker det er flere grunner til den.

Runar ski, Sandefjord

Snaut 40.000 barn mellom 6–12 år går på langrenn. Det er en nedgang på 30 prosent fra 2011.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Foreldrene har sett for mye Team Ingebrigtsen

Sundby peker på økt profesjonalisering som en viktig årsak.

– Det å dempe profesjonaliseringen så lenge som overhodet mulig, tror jeg er en del av det å få tilbake full rekruttering. Den profesjonaliseringen som foreldre blir litt med på, den funker for mange og er inspirerende for mange. Men så tror jeg også den kan ta livet av noen deler av rekrutteringen.

Det har langrennstrener Jøran Kristensen i IL Try kjent på. Senest onsdag fikk han en utmelding fra en ung skiløper, som følte at hun ikke satset like mye som de andre og sinket gruppen.

– Det er fryktelig leit og synd, sier Kristensen.

– Hos oss opplever jeg hovedproblemet som enkelte overambisiøse foreldre. De har sett for mye Team Ingebrigtsen og driver sine barn som voksne utøvere fra åtte- til tiårsalderen, mener treneren.

775230225

VM-GULL: Delta, eller vinne. Hva er viktigst?

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Kostnadsnivået er skremmende

Med økt profesjonalisering, kommer også økte utgifter. Det er også en del av det samme bildet, mener Sundby.

– Kostnadsnivået er skremmende. Det er et økt krav om utstyr, det er et økt krav om antall ski, økt krav om å reise på snø. I Oslo har man knapt snø. Enten må klubben produsere snø der de er, eller så må man betale penger for å reise et sted hvor det er snø. Det skal være inspirerende, men det skal ikke ta knekken på en familieøkonomi å være med på en langrennssamling i en klubb.

Selv er en av verdens beste skiløpere tydelig på at han ikke har noen ambisjoner når det gjelder idrett på vegne av sine egne barn annet enn at de skal oppleve idrettsglede.

Det tror han er noe flere foreldre bør ta til seg.

– Vi som foreldre kan være med å dempe det prestasjonsjaget og elitefokuset. Jeg kan fremme lek og moro. Jeg kan fremme det å være glad i ski uten at det nødvendigvis skal innebære all verdens konkurranse hele tida.

– Må ta ansvaret

Ingrid Bretten Berg er generalsekretær i Skiforbundet. Hun er også selv langrennsmamma og trener for en gruppe 10-åringer i Kjelsås IL i Oslo.

Nedgang

LANGRENN MED NEDGANG: Langrenn har hatt en nedgang på 30 prosent i alderen 6–12 år siden toppåret 2011. I Skiforbundet ellers, altså om du tar bort langrenn fra statistikken, er det en totalt nedgang på 0,5 prosent.

Foto: Mark Tonkin/Geir Jone Karlsen / NRK

– Jeg tror alle vi som er foreldre med barn i skiidretten må være med og ta det ansvaret her. Det står nok foreldre på sidelinja som håper det skal være en ny Martin Johnsrud Sundby eller Therese Johaug og fokuserer på det. Jeg tror det er et felles ansvar for oss klubber og foreldrene på å si noe om at det er like bra å delta som det er å vinne.

Martin Johnsrud Sundby sitter hjemme ved kjøkkenbordet sammen med kona Marieke og sønnene Max og Markus. På spørsmål om hva han liker best av fotball, langrenn og turn, svarer eldstemann Markus diplomatisk.

– Alt.

Verdensmesterpappaen tar det med et smil. For han er det ikke viktigst at ungene går på ski.

Overordnet for langrennssporten sin del er det viktig, men som småbarnsfar er det viktigste for meg at barna mine er i aktivitet, at de finner kule ting å gjøre.

Les også: Ski-tallene som overrasker Ulvang: – Det er ekstremt

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

TRENGER IKKE FØLGE PAPPA: Martin Johnsrud Sundby mener det er viktigst barna er aktive, uansett idrett.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Lyon overrasket med seier

  Lucas Tousarts nydelige scoring var nok da Lyon slo Juventus 1-0 i mesterligaens åttedelsfinale. Scoringen gir Lyon et godt utgangspunkt foran bortekampen i Torino 17. mars. Juventus og Cristiano Ronaldo slet stort med å komme seg til de store målsjansene i Frankrike.

  Tousart
  Foto: PHILIPPE DESMAZES
 • Ramos så rødt da City snudde kampen

  Isco sendte Real Madrid i føringen mot Manchester City i mesterligaens åttedelsfinale, men to raske scoringer fra Gabriel Jesus og Kevin de Bruyne (straffe) gjorde at gjestene tar med seg et glimrende utgangspunkt før returkampen. Fem minutter før slutt gikk det fra vondt til verre for Real Madrid da kaptein Sergio Ramos ble utvist etter å ha taklet Jesus som bakerste mann.

  Ramos
  Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
 • Trekker voldtektstiltale mot Sarr

  Tiltalen mot den tidligere Molde-spilleren Babacar Sarr er trukket etter en polititabbe. Det skriver VG onsdag kveld.

  Tidligere i februar ble Sarr tiltalt for en voldtekt i Oslo. Politiet har ikke underettet senegaleseren om at etterforskningen mot ham er gjenopptatt, etter å tidligere ha vært henlagt.

  Fristen for å gi beskjed om omgjøring er tre måneder og dette har politiet altså ikke gjort. Derfor besluttet statsadvokat Ingrid Vormeland Salte at tiltalen trekkes onsdag.

  Sarr ble frikjent for en sovevoldtekt i Molde i 2018, men påtalemyndigheten anket frifinnelsen. Ankesaken har blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt i retten og 28-åringen er nå internajsonalt etterlyst.

  Eliteserien fotball 2017: Sandefjord-Molde (3-3)
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal