Mener overivrige foreldre kan skade rekrutteringen

Nesten hvert tredje barn har forlatt langrenn mellom 2011 og 2018. Martin Johnsrud Sundby mener prestasjonsjaget og elitefokuset må dempes.

VM ski 2019. Langrenn menn

VIL DEMPE JAGET: Martin Johnsrud Sundby vil ha mindre prestasjonsjag for unge skiløpere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK har fortalt om den voldsomme medlemssvikten i Norges Skiforbund.

Verdensmester Martin Johnsrud Sundby er bekymret for idretten sin.

– På vegne av min egen idrett så er det klart at dette skal vi ta på alvor, finne ut av det. Jeg har lest sakene og hørt rykter om nedgangen, og jeg tenker det er flere grunner til den.

Runar ski, Sandefjord

Snaut 40.000 barn mellom 6–12 år går på langrenn. Det er en nedgang på 30 prosent fra 2011.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Foreldrene har sett for mye Team Ingebrigtsen

Sundby peker på økt profesjonalisering som en viktig årsak.

– Det å dempe profesjonaliseringen så lenge som overhodet mulig, tror jeg er en del av det å få tilbake full rekruttering. Den profesjonaliseringen som foreldre blir litt med på, den funker for mange og er inspirerende for mange. Men så tror jeg også den kan ta livet av noen deler av rekrutteringen.

Det har langrennstrener Jøran Kristensen i IL Try kjent på. Senest onsdag fikk han en utmelding fra en ung skiløper, som følte at hun ikke satset like mye som de andre og sinket gruppen.

– Det er fryktelig leit og synd, sier Kristensen.

– Hos oss opplever jeg hovedproblemet som enkelte overambisiøse foreldre. De har sett for mye Team Ingebrigtsen og driver sine barn som voksne utøvere fra åtte- til tiårsalderen, mener treneren.

775230225

VM-GULL: Delta, eller vinne. Hva er viktigst?

Foto: Georg Hochmuth / AFP

– Kostnadsnivået er skremmende

Med økt profesjonalisering, kommer også økte utgifter. Det er også en del av det samme bildet, mener Sundby.

– Kostnadsnivået er skremmende. Det er et økt krav om utstyr, det er et økt krav om antall ski, økt krav om å reise på snø. I Oslo har man knapt snø. Enten må klubben produsere snø der de er, eller så må man betale penger for å reise et sted hvor det er snø. Det skal være inspirerende, men det skal ikke ta knekken på en familieøkonomi å være med på en langrennssamling i en klubb.

Selv er en av verdens beste skiløpere tydelig på at han ikke har noen ambisjoner når det gjelder idrett på vegne av sine egne barn annet enn at de skal oppleve idrettsglede.

Det tror han er noe flere foreldre bør ta til seg.

– Vi som foreldre kan være med å dempe det prestasjonsjaget og elitefokuset. Jeg kan fremme lek og moro. Jeg kan fremme det å være glad i ski uten at det nødvendigvis skal innebære all verdens konkurranse hele tida.

– Må ta ansvaret

Ingrid Bretten Berg er generalsekretær i Skiforbundet. Hun er også selv langrennsmamma og trener for en gruppe 10-åringer i Kjelsås IL i Oslo.

Nedgang

LANGRENN MED NEDGANG: Langrenn har hatt en nedgang på 30 prosent i alderen 6–12 år siden toppåret 2011. I Skiforbundet ellers, altså om du tar bort langrenn fra statistikken, er det en totalt nedgang på 0,5 prosent.

Foto: Mark Tonkin/Geir Jone Karlsen / NRK

– Jeg tror alle vi som er foreldre med barn i skiidretten må være med og ta det ansvaret her. Det står nok foreldre på sidelinja som håper det skal være en ny Martin Johnsrud Sundby eller Therese Johaug og fokuserer på det. Jeg tror det er et felles ansvar for oss klubber og foreldrene på å si noe om at det er like bra å delta som det er å vinne.

Martin Johnsrud Sundby sitter hjemme ved kjøkkenbordet sammen med kona Marieke og sønnene Max og Markus. På spørsmål om hva han liker best av fotball, langrenn og turn, svarer eldstemann Markus diplomatisk.

– Alt.

Verdensmesterpappaen tar det med et smil. For han er det ikke viktigst at ungene går på ski.

Overordnet for langrennssporten sin del er det viktig, men som småbarnsfar er det viktigste for meg at barna mine er i aktivitet, at de finner kule ting å gjøre.

Les også: Ski-tallene som overrasker Ulvang: – Det er ekstremt

VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil

TRENGER IKKE FØLGE PAPPA: Martin Johnsrud Sundby mener det er viktigst barna er aktive, uansett idrett.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Vant verdenscupen etter ett renn

  Tara Geraghty-Moats har vunnet verdenscupen sammenlagt i kombinert for kvinner denne sesongen. Det har hun gjort ved å vinne det eneste verdenscuprennet som har blitt gjennomført i år.

  Rennet ble avholdt i østerrikske Ramsau 18. desember.

  FIS har bestemt seg for å avlyse resten av kombinertsesongen for kvinnene på grunn av usikkerheten rundt koronaviruset.

  Hun fikk glasskula som bevis på bragden under VM i Oberstdorf.

  Gyda Westvold Hansen havnet på andreplass i verdenscupen, mens Anju Nakamura fra Japan tok tredjeplassen.

  Tara Geraghty-Moats
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Guttormsen melder forfall

  Sondre Guttormsen fra Vidar har meldt forfall til ukas innendørs-EM i friidrett i polske Torun.

  Stavhopperen sliter litt med den ene hamstring-muskelen – noe som gjør at det i en OL-sesong blir for stor risiko knyttet til å forsøke å stille til start.

  – Han fikk en kjenning for en måned siden, og den har ikke blitt helt bra, sier trener og pappa Atle Guttormsen.

  Guttormsen
  Foto: Lise Åserud
 • Svahn får ny VM-sjanse

  Linn Svahn ble vraket fra lagsprinten der Sverige tok VM-gull, men får en ny sjanse på tirsdagens 10 kilometer, ifølge Aftonbladet.

  Avisen skriver at Svahn mandag gjennomførte en siste test for å se om formen er som den skal være. Hun trente angivelig sammen med Ebba Andersson, Charlotte Kalla og Frida Karlsson, som trolig utgjør resten av laget på tirsdagens VM-øvelse.

  – Linn vil at det skal føles bra. Hun har jo ikke kjørt hardt siden torsdag, sa landslagssjef Anders Bystrøm søndag.

  Linn Svahn
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal