Hopp til innhold

Ekspert om Sundbys høydeutspill: – Altfor tidlig å si

BEITOSTØLEN (NRK): Allroundlandslaget vartet opp med en historisk sterk langrennsåpning i helgen. Martin Johnsrud Sundby mener han har svaret på hvorfor.

Sundby
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har droppet høydetrening vet du, sier Sundby – og forstår at han blir nødt til å utdype akkurat dét.

For er dét grunnen til at allroundlandslaget har imponert stort under de to distanserennene på norsk grunn i helgen?

– Jeg sier ikke dét. Men jeg sier at problemet med høydetrening er at man legger igjen like mange lik i høyden som man kommer hjem med vinnere. Og dropper man det så fjerner man en usikkerhets- og risikofaktor. Se på hvordan helgen har vært da! sier Sundby.

At allroundlandslaget droppet høydetrening i år ble møtt med kritiske røster. Det har på mange måter vært en del av norsk langrenns suksessfaktor.

Men denne sesongen har det vært trening i lavlandet som gjelder. Kun Niklas Dyrhaug er av skadeårsaker satt på sidelinjen. Resten har åpnet sesongen råsterkt.

– Lagt igjen færre lik

På hjemmebane på Beitostølen havnet de seks startende allrounderne på de åtte øverste plassene under 15 kilometer klassisk fredag. På den 15 kilometer lange fristilsøvelsen søndag ble det minst like bra. De fire som stilte til start havnet på første- til fjerdeplass.

– Laget har prestert historisk bra. Vi har lagt igjen hakket færre lik i høyden enn før. Jeg mener det er en faktor til at vi er mer stabile. Så har vi kanskje fjernet én prosent eller to «på toppen» av en eller to løpere. Men det vet vi ikke.

– Jeg mener resultatene viser at vi har gjort en sterk jobb internt, har en fantastisk sterk treningsgruppe og kjørt tryggere inn i sesongen, konkluderer Sundby.

Røthe

SEIER: Sjur Røthe, en del av langrennslandslaget, vant på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Altfor tidlig å si

NRK-ekspert Torgeir Bjørn har lang erfaring med høydetrening som trener for Ole Einar Bjørndalen og han har fulgt norsk langrenn svært tett i en årrekke. Han innleder med å si at det ikke er noen tvil om at allroundlandslaget under trener Eirik Myhr Nossum har trent bra.

Tour de ski 2017-2018

FOR TIDLIG: NRKs ekspert Torgeir Bjørn mener det er for tidlig å konkludere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han legger til at han liker at allroundgutta utfordrer høydemodellen som har gitt norsk suksess før.

– De så sterke ut på Beitostølen uten internasjonal motstand. De er i balanse, så jeg støtter Martin der. Men de må vente med å konkludere at det de har gjort er bedre enn høydetrening, det er altfor tidlig å si, sier Bjørn.

Gjennom mange tiår mener NRKs ekspert at høydetrening har sin del av æren for en enorm gullfangst. Bjørn mener at man vet at høydetrening fungerer for å ta gull. Han mener årets valg må sees i lengre perspektiv.

Passer for Sundby

For NRK-eksperten understreker følgende: Det er stor forskjell på høydetrening i kombinasjon med gode prestasjoner i lavlandet og høydetrening for å prestere i høyden.

Han er svært opptatt av at landslaget har i bakhodet at Beijing-OL i 2022 går i høyden. Derfor mener han en konklusjon rundt denne tematikken må komme etter denne sesongen og enda noen år frem i tid.

For Bjørn hadde gjerne sett at trening i lavlandet fortsatt ble kombinert med høydetrening.

– Men for Martin, i hans livssituasjon nå, med småbarnsfamilie, så er årets opplegg perfekt. Det er viktig at unge løpere med ambisjoner om å delta i neste OL skaffer seg høydeerfaring allerede fra neste år, sier Bjørn.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal