Sundby hardt ut mot langrennssjefen i Klæbo-konflikten: – Umulig dobbeltrolle

LILLEHAMMER (NRK): Langrennssjefen skal både tilrettelegge best mulig for Johannes Høsflot Klæbos sportslige opplegg, og samtidig løse en energitappende markedskonflikt. Det er problematisk, mener Martin Johnsrud Sundby.

Sundby

INN I DEBATTEN: Martin Johnsrud Sundby har klare synspunkter på hvordan konflikten mellom Johannes Høsflot Klæbo og langrennssjef Espen Bjervig burde vært løst.

Foto: NTB

Medaljegrossisten og den tidligere landslagsveteranen understreker at han kun har fulgt den pågående konflikten mellom forbundet og Klæbo på avstand.

Men han vet ganske mye om hvordan det er å være profilert landslagsløper som også utfordrer Norges Skiforbunds markedsregler.

– Umulig dobbeltrolle

Martin Johnsrud Sundby

GITT SEG MED TRADISJONELL LANGRENN: Martin Johnsrud Sundby, her under VM i Oberstdorf sist vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Slik situasjonen har vært med Klæbo den siste uken. Denne helgen har 25-åringen gått sprint og 15 kilometer fristil med et toppresultatet og en 12. plass. Søndag er han ankermann på stafetten på Lillehammer.

– Er det sånn at det er Espen Bjervig som er ansvarlig for å løse floken med Johannes direkte og samtidig er ansvarlig for å få ham til å gå fort på ski på Lillehammer, så tror jeg vi kan etablere at det er en rolleblanding som er umulig.

– Så kan vi bruke Johannes' ansiktsuttrykk og kroppsspråk på pressekonferansen torsdag som en bekreftelse på at det er en umulig dobbeltrolle, sier Sundby.

– Ikke-fungerende situasjon

37-åringen viser til Klæbos pressekonferanse i forkant av rennene på Lillehammer denne helgen. Skistjernen nektet å svare på 17 spørsmål om konflikten mellom ham og forbundet.

Han var lei etter en uke med konflikt der stridens kjerne er at Klæbo har nektet å klistre på en forbundssponsor på konkurransedressen fordi det strider mot hans verdisyn.

fVgH6U9LOOE

TYDELIG PREGET: Johannes Høsflot Klæbo, her etter pressekonferansen på Lillehammer torsdag.

Foto: Geir Olsen / NTB

Det store spørsmålet er hvor mye en sånn konflikt har kostet av energi.

– Hvor mange prosenter redusert Johannes kommer til å være, er vanskelig å si. Jeg har selv vært i konflikter og uenigheter med forbundet og vet hvor mye tid, krefter og energi det kan stjele fra en utøver. Det ville nesten vært unaturlig om Johannes gjør en god helg basert på den siste ukes konflikt.

– Jeg vet ikke godt nok hvem som er konfliktansvarlig, men Espen Bjervig er til syvende og sist ansvarlig for prestasjoner og skal samtidig stå i denne typen opphetede grunnleggende debatter med en utøver. Det er en ikke-fungerende situasjon, sier Sundby.

– Har mer enn nok ansatte

Når NRK spør om det bør bli en debatt om langrennssjefens rolle etter hvert, kanskje etter sesongen, svarer Sundby at dét ikke er noen løsning i hans hode.

– Jeg tenker at Norges Skiforbund har mer enn nok ansatte, både i organisasjonen og i markedsavdelingen, til at det skal være totalt unødvendig å ha Bjervig som ansvarlig for denne type uenigheter med utøverne, sier Sundby.

oUYiE2-k0g4

LANSERES: Kommersiell leder i Norges Skiforbund langrenn, Peder Nævestad.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hans konkrete forslag er at nåværende kommersiell leder, Peder Nævestad, overtar rollen i alt av samtaler om marked med utøverne.

Sundby mener Nævestad har god dialog med utøverne, har direktekontakt med sponsorer og ingen sportslig ansvar.

– Det er vanskelig å stå i en spagat hvor jobben din grunnleggende er å tilfredsstille sponsorer, når samtlige vet at mye av den tilfredsstillingen går på bekostning av utøvernes tid og krefter, sier Sundby.

– Håper han kan ta direkte kontakt

05HYAnjhnes

LANGRENNSSJEF: Espen Bjervig, her under en pressekonferanse tidligere denne uken.

Foto: Geir Olsen / NTB

Bjervig gir Sundby helt rett i at det kan være en vanskelig situasjon å ha det overordnede sportslige ansvaret og samtidig har ansvar for å følge opp det kommersielle.

– Derfor har Peder Nævestad, akkurat som Martin beskriver, det kommersielle ansvaret og er primærkontakten mellom samarbeidspartnere og utøver. I noen situasjoner vil det derimot være naturlig at jeg som øverste leder i en organisasjon, må tre inn i saker som er overordnede eller av prinsipiell art.

– Vi ønsker hele tiden og forbedre oss, og har Martin med sin erfaring som langrenns løper, innspill på hvordan langrenn som organisasjon kan forbedre seg, så håper jeg han tar direkte kontakt, skriver Bjervig i en e-post til NRK.

Sportsnyheter

Rørt McGrath (21) på pallen under en måned etter skade: – Jeg klarte ikke slutte å gråte

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. Så sent som på nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – i verste fall stod OL i fare. Men i siste renn før lekene slo han kraftig tilbake.

Siste nytt

 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal