Sundby fikk lynkurs i smertehåndtering av Tufte

VAL DI FIEMME (NRK): Martin Johnsrud Sundby takker roer Olaf Tufte for at han klarte å holde ut smerten han måtte gjennom for å forsvare en ny Tour de Ski-seier.

Sundby Tufte

Martin Johnsrud Sundby fikk hjelp av Olaf Tufte før Tour de Ski. Det endte med Sundbys andre gull på rad.

Foto: NTB Scanpix

– Olav har hjulpet meg frem til seieren i dag, sier Martin Johnsrud Sundby.

Etter å ha gått inn til en ny, råsterk seier i Tour de Ski, var 29-åringen rask med å takke noen av personene han har samarbeidet med før og under touren.

OL-mester i roing, Olaf Tufte, har vært en av de mest sentrale. Tufte er kjent som en av de tøffeste idrettsutøverne i Norge, og dette ville Sundby gjerne dra nytte av.

– Jeg har noen gode kompiser som jeg har søkt lynkurs i smertehåndtering av. Han ene sto her i dag og heiet på meg, og det er Olaf, sier Sundby.

– Hvordan foregår et slikt lynkurs?

– Vi har sendt en del meldinger. Olav er en av de råeste som er, og jeg har søkt tips til hva han tenker på når han har det som vondest. Det var godt å ha ham på sidelinjen i dag.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

Martin Johnsrud Sundby var overlegen under Tour de Skis siste dag.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

– Ekstremt utfordrende

Sundby forklarer at Tour de Ski er en konkurranse som utfordrer hodet minst like mye som fysikken.

– Det er som om jeg hele tiden ligger ti centimeter over sengen. Jeg klarer ikke slappe av, klarer ikke finne roen. Vanligvis går vi konkurranser og blir ferdig med dem, men i touren tar vi med oss hver konkurranse inn i en kamp om sekunder. Man vet at om man ikke er på hugget, så taper man touren. Den kverna som går sånn i ti dager er ekstremt utfordrende mentalt, sier han.

Fått mental hjelp

Derfor er Sundby glad for å ha mange han kan rådføre seg med. Blant annet har han hatt mye kontakt med mentaltrener Erik Bertrand Larssen – slik han pleier.

– Det tikka vel inn syv-åtte sms fra ham før konkurransen i dag. Det er ting vi jobber med og bilder som han vil jeg skal tenke på når det er som tyngst, sier Sundby.

– Hvilke bilder så du for deg da du gikk der i bakken i dag?

– Bare at jeg er stokk stiv, men at de andre er sikkert enda stivere, sier Sundby og smiler.

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal