Hopp til innhold

Sundby blir pappa for tredje gang: – OL-sesongen fremstår som en umulig oppgave

BEITOSTØLEN (NRK): Martin Johnsrud Sundby og kona Marieke Heggeland venter sitt barn nummer tre til våren. Det byr naturligvis på utfordringer og spesielt inn i OL-sesongen 2021/2022.

z5ZU4yLUhEQ

KLAR FOR SESONGSTART: Martin Johnsrud Sundby, her under medietreffet før langrennsåpningen på Beitostølen fredag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Det er ikke lett å skjule lengre. Men vi fortsetter å øke familiebeholdningen. Vi venter barn nummer tre i mai. Bare for å sørge for at ting blir ekstra vanskelig med tidsklemma fremover, sier Sundby – og smiler godt.

Han kaller naturligvis situasjonen for helt fantastisk og gleder seg til at familien neste vår går fra fire til fem medlemmer.

Men livet som landslagsløper blir ikke akkurat mindre hektisk nå. NRK har allerede dokumentert hvor hektisk toppidrettslivet hans er med to barn på hjemmebane, engasjementet i tre bedrifter, samt den treningsjobben som må legges ned hver dag.

Sundby er også den første til å innrømme at belastningen etter den kommende sesongen blir større. Men graviditeten er heller ikke uplanlagt, avslører han, i den grad det går an å planlegge noe slikt.

Martin Johnsrud Sundby tok en suveren seier. Her sammen med kona Marieke Heggeland

JUBLET SAMMEN: Sundby og kona Marieke Heggeland (venstre), gledet seg sammen etter den siste etappen av Tour de Ski i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hva skjer etter VM?

Han flirer litt.

Fordi han er klokkeklar på at VM i Oberstdorf i 2021 er et stort mål. Derfor passer det veldig godt at kona Marieke Heggeland går ut i permisjon fra våren av. Arbeidssituasjonen hennes blir gunstig med tanke på hans mesterskapsambisjoner.

– Men jeg får en utfordring to år frem i tid med tanke på OL i Beijing. Hva søren gjør jeg etter VM? Det er mer uvisst enn tidligere, erkjenner Sundby.

– Fremstår nærmest umulig

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener Sundby er en type som trigges av «uoverkommelige» oppgaver.

– Han er en som aldri har gått den enkleste veien. Han blir motivert av å gjøre noe konkurrentene ikke gjør.

Han er enig i at slik situasjonen blir neste vår, er oppgaven nesten lettere for Sundby.

– Men OL-sesongen er en oppgave som fremstår nærmest umulig. Han trenger å hvile nok under den sesongen. Han er nødt til å finne en ordning til at han får nok av det for å tåle treningsbelastningen, sier NRK-eksperten.

qrXzfZgfnww

DISKUTERTE: Langrennssjef Espen Bjervig og NRK-ekspert Torgeir Bjørn, her under pressetreffet på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Drømmen er å bli hospitant

Sundby selv svarer «jeg vet ikke» på spørsmål om han er landslagsløper inn i 2021/2022-sesongen.

– Jeg tror andre må være med å bestemme det også. Min rolle er mer og mer fraværende fra et landslag. Det har blitt mer og mer sånn at jeg kommer og går som jeg vil. Og det er ikke sikkert det er optimalt for et lag, sier han, og fortsetter:

– Drømmen min er nok mer eller mindre å være en gammel rutinert hospitant, så kan Eirik (landslagstrener, journ.anm.) ha en gruppe som han vet er med hele veien. Det er drømmescenariet, sier Sundby – og understreker at han er innstilt på å være landslagsløper hele veien.

Fh1cnkTc2s0

SUNDBY-SJEF: Allroundlandslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Kan ikke ha noe som absolutt ikke er med

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at han så sent som sist uke snakket med Sundby for å se på hva som passer inn og ikke i veteranens plan neste år.

Han er tydelig på at de er nødt til å tilrettelegge for den kommende trebarnsfaren og at det innebærer som før, at Sundby står av flere samlinger og reiser.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum synes det er vanskelig å si hva nok et barn har å si for Sundbys landslagsliv. Han viser til at «eleven» klarte å bli verdensmester sist sesong med to barn. Nossum tror han kan klare det med tre også.

– Vi vil fortsatt tilrettelegge for at han skal gå fort på ski. Men så er jeg avhengig av å ha ham innom noen samlingsdøgn. Men jeg er løsningsorientert for å få ting sydd sammen på en god måte.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Tre Ingebrigtsen-brødre tatt ut til EM terrengløp

  Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen skal alle representere Norge i EM i terrengløp søndag 11. desember. Mesterskapet arrangeres i italienske Torino.

  Det norske herrelaget i seniorklassen består også av Narve Gilje Nordås, Per Svela og Jacob Boutera.

  For kvinner senior skal Karoline Bjerkeli Grøvdal delta.

  Både Jakob Ingebrigtsen og Bjerkeli Grøvdal stiller til start som regjerende europamestere i terrengløp.

  Øvrige klasser:
  Menn U23: Magnus Tuv Myhre.
  Menn U20: Andreas Fjeld Halvorsen, Esten Hansen-Møllerud Hauen, Abdullahi Dahir Rabi, Vebjørn Hovdejord og Simen Gløgård Stensrud.
  Kvinner U23: Kristine Meinert Røe og Andrea Modin Engesæth.
  Kvinner U20: Ingeborg Østgård, Anna Marie Nordengen Sirevåg, Maren Halle Haugen og Ina Halle Haugen.

  Impossible Games 2020
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall

  VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi, sier i et intervju med Piers Morgan at det er flere hundre mennesker som har gått bort i byggingen av verdensmesterskapet.

  – Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert. Ett dødsfall, er ett for mye. Så enkelt er det, sier Al-Thawadi til Piers Morgan.

  VM-komiteen har tidligere kun innrømmet tre dødsfall som har skjedd i tilknytning til arbeid på stadioner.

  Human Rights Watchs melder på sin side at 15.021 ikke-qatarere døde i landet mellom 2010 og 2019. Amnesty har skrevet i en rapport at sju av ti dødsfall blant migrantarbeidere i Qatar mangler en troverdig forklaring og at tallet på dødsfall trolig er langt høyere.

  Berit Lindeman, generalsekretær i Helsingforskomiteen og medlem av etisk komité i NFF, stusser over tallene.

  – Det er noen helt nye tall, men det er fremdeles et enormt gap mellom de høyeste anslagene og dette. VM-komiteen har en snever definisjon av sitt ansvar, bare selve stadion og nærområdet. Vi må huske på at hele Doha har blitt transformert, både infrastruktur, hotell og veier, som det også skulle bli tatt ansvar for, sier Lindeman.

  Hun synes det er interessant at disse tallene kommer nå.

  – Det er jo likevel at interessant at en slik innrømmelse kommer midt inni VM, at de ikke har kommet med slike tall før. Håpet er at de føler seg presset til å gå mer inn i disse problemstillingene, sier Lindeman.

  Hun mener temaet er langt fra over.

  – Det er fremdeles en veldig lang vei å gå for Qatar for å ta ansvar for de store konsekvenser VM-utbygginga har hatt for migrantarbeidere. Det er på ingen måte en avsluttet tema, sier Lindeman.

  Hassan Al-Thawadi
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Nye bekymringer for Neymar

  Under mandagens kamp mellom Brasil og Sveits i fotball-VM, måtte Brasil-stjernen Neymar stå over grunnet skaden han pådro seg i foten under åpningskampen.

  Nye opplysninger sier at Neymar ikke var til stede på stadion da Brasil sikret åttedelsfinale etter 1-0 mot sveitserne.

  – Han var trist over at han ikke kunne komme til stadion fordi han ikke hadde det så bra. Ikke bare på grunn av foten, men også på grunn av litt feber, sa angriper Vinicius Júnior (22) til TV Globo etter kampen, ifølge AP.

  Neymar holdt seg på spillerhotellet og fikk behandling for foten, og lagkameraten håper han blir frisk så fort som mulig.

  Neymar
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste