NRK Meny
Normal

– Folk tror jeg skal gå fort siden jeg er en pygmé

TOBLACH (NRK): Martin Johnsrud Sundby fnyser av at vekta gjør ham til en større favoritt enn Petter Northug i monsterbakken.

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug

Her ser man godt størrelsesforskjellen på Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Bildet er fra torsdagens jaktstart i Tour de Ski som Northug vant etter en langspurt.

Foto: Alessandro Trovati / Ap

To etapper gjenstår. Fire mann kan vinne Tour de Ski. Petter Northug leder, Calle Halfvarsson er sju sekunder bak, Martin Johnsrud Sundby 12,2 sekunder bak og Jevgeni Belov 17,4 sekunder bak.

På torsdagens jaktstart var det Sundby og Belov som gjorde jobben, men Northug og Halfvarsson som tok de to første plassene.

Etterpå pekte begge på Sundby som den største favoritten overfor NRK.

Men fjorårsvinneren nekter å akseptere favorittstempelet. Han er rett og slett ikke enig i at han er så mye bedre enn de andre i monsterbakken Alpe Cermis.

– Folk tror at siden jeg er en pygmé, så skal jeg gå fort opp bakken. Men det er ikke sånn det funker. Jeg har mye muskulatur å dra på, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Er en tjukkas

Hans analyse er derfor helt annerledes:

– Nå er vi fire mann på 17 sekunder. Jeg tror vi er relativt like opp bakken.

Petter Northug snakker stadig at han med sine 85 kilo har for mye å dra på opp bakken. Det avfeier Sundby som vås.

– Jeg veier et par og sytti kilo og er 1,74 høy. Så jeg er en tjukkas i BMI-verdenen. Målt i BMI er nok jeg tyngre enn Petter, påpeker Sundby.

Kanskje er nedsnakkingen av egne muligheter en del av et mentalt spill. For Sundby er og blir stor favoritt. Ikke minst etter at det meste gikk hans vei torsdag.

Perfekt dag

Tetgruppa økte nemlig forspranget til forfølgerne vesentlig – og Niklas Dyrhaug på femteplass er over to minutter bak. Det betyr at resten handler om fire løpere.

Likevel er det jevnere enn på samme tid med fjor. Det til tross er Sundby faktisk vel så fornøyd med utgangspunktet før avslutningen.

– I fjor måtte jeg gjøre hele jobben alene og var helt ferdig etter langetappen i Toblach. Nå føler jeg meg fin. I fjor var jeg dessuten i forsvarsposisjon. Nå er jeg i angrepsposisjon. Det passer meg bedre, konstaterer han.

Her forteller Martin Johnsrud Sundby om sitt forhold til motbakker:

NRKs reporter Anders Skjerdingstad har intervjuet Martin Johnsrud Sundby om hans styrker som langrennsløper. Foto: Roy Kenneth S. Jacobsen, redigering: Margareth Johansen

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel: Tempo
VM sykkel
Semifinale i cupen, menn
VM-kveld
4-4-2 NM fotball: Semifinale Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08
Cupen: Semifinale, Vålerenga - Sarpsborg 08