Suksesstrener klar for Norge

Norges skøyteforbund har engasjert Janne Hänninen til å trene de norske skøytesprinterne kommende sesong.

Video Ny skøytetrener

Det forteller landslagssjef Jarle Pedersen til NRK.

Den finske treneren har hatt stor suksess de siste årene med finske løpere som tidligere verdensrekordholder på 1000 meter, Pekka Koskela.

- Janne går inn i det norske trenerteamet, og skal ha hovedfokus på sprinterne våre, sier Jarle Pedersen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Norge er et land med lange tradisjoner når det gjelder hurtigløp på skøyter, og man vil jo alltid utvikle seg og få nye utfordringer, så da jeg fikk denne muligheten var det lett å ta den. Jeg håper at jeg kan gjøre en god jobb og at jeg har mye å tilføre det norske skøytelandslaget, sier Janne Hänninen til NRK.

Han kommer fortsatt til å være personlig trener for Mika Poutala, men tror samtidig at han kan bidra for å løfte nivået på de norske løperne.

- Vi har sett at det vi har gjort med de finske sprinterne har fungert bra og jeg kommer sikkert til å gjøre mye av det samme med de norske sprinterne, sier han videre.

Sprintsatsing

Det har i lang tid vært knyttet spenning til hvordan trenerkabalen i skøyteleieren vil se ut kommende sesong. I fjor måtte suksesstrener Peter Mueller slutte, og den nye treneren Jarle Pedersen fikk med seg Johann Olav Koss i teamet.

Koss er ferdig på landslaget, mens Pedersen fortsetter i trenerteamet også kommende sesong. Spenningen har vært knyttet til hvem han får med seg, men nå er det altså klart at Hänninnen blir en del av dette teamet.

Jarle Pedersen

Skøytesjef Jarle Pedersen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Pedersen utdyper at norske sprintere har talentene, men at det ikke har vært satset nok på disse de siste årene.

- Med Janne på plass håper vi å bedre framgangen til sprinterne våre, sier en meget fornøyd Pedersen.

Askefast

Den norske skøytesjefen forteller at de har hatt dialog med Hänninen i lang tid, men at askeskyen har gjort at prosessen med å sluttføre forhandlingene har blitt utsatt.

- I dag er kontrakten underskrevet, og det er vi veldig fornøyde med, sier Pedersen.

Hänninen er for tiden i Oslo og skal være tilstede på testingen som skøyteløperne skal ha på Toppidrettssenteret fra torsdag. Pedersen tror han kan tilføre mye nytt til norsk skøytesport.

- Ut fra det vi har snakket sammen hittil, så tror jeg det er mye å hente i forhold til å få fram bedre sprintere i landet. Norge har ikke hatt et kjempebra trykk på sprintsiden, jeg mener helt klart at vi har talentene, sier han.

Pedersen med allround-ansvar

De to trenerne kommer til å dele på jobben som landslagstrener, og jobbe som et team. Pedersen vil da ha hovedansvar for allround-løperne.

- Vi kommer til å jobbe med treningsprogrammet sammen, men Janne skal ha hovedansvaret for sprinterne. Han vil være tilstede på de fleste samlingene, også den første som vi skal fra den 10. mai, sier Pedersen.

Suksess som løper

Finland har de siste årene hatt flere gode løpere. I tillegg til tidligere verdensrekordholder Pekka Koskela, har også Mika Poutala, som ledet 500 meteren i OL i Vancouver etter første distanse, blitt trent av Hänninen.

Som aktiv skøyteløper deltok Hänninen sist i olympiske leker i 2006, men også i 1998 og 2002 var han på startstreken. 34-åringen var spesialist på de korte distansene, 500, 1000 og 1500 meter.

Siste nytt

 • Dortmund-trener: – Ikke overrasket

  Dortmund-sjef Lucien Favre møtte pressen i ettermiddag, i forkant av lagets møte med Köln fredag kveld. Han skryter av sin nye elev Erling Braut Haaland (19).

  – Holdningen hans er fantastisk. Han vil bare spille og score mål. Selvfølgelig kan han bli bedre. Han er bare 19 år og vi må være forsiktige.

  – Har presset blitt større etter superdebuten?

  – Du har press overalt i Dortmund, men jeg tror ikke det er noe problem fordi han er konsentrert om fotball og elsker å spille. Uansett om vi møter Augsburg eller noen andre, ønsker han å spille.

  Favre vil ikke oppgi om Haaland får starte kampen mot Köln.

  Erling Braut Haaland scoret hat trick i Borussia Dortmund-debuten.
  Foto: Thomas Kienzle / AFP
 • Jansrud raskest på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av samtlige under onsdagens utfortrening i Kitzbühel.

  35-åringen klokket inn på 1.56,68, kun fire hundredeler foran amerikanske Jared Goldberg. Franske Johan Clarey ble nummer tre, 0,20 sek bak.

  Aleksander Aamodt Kilde ble nummer 15 (+1,37), mens Stian Saugestad endte på 47.-plass (+3,79).

  Kjetil Jansrud på vei ned utforløypa i Kitzbühel.
  Foto: Joe Klamar / AFP
 • Gamst Pedersen får ikke ny kontrakt

  Tromsø IL har besluttet at de ikke tilbyr Morten Gamst Pedersen ny kontrakt, heter det i en pressemelding fra klubben. Klubben understreker at dette er basert på en helhetlig vurdering der stallsammensetting og dekning i de ulike posisjoner har spilt inn.

  Gamst Pedersen spilte for TIL i 2000 til 2004 før han dro til Blackburn. Han gjorde comeback i Tromsø i 2016.

  Eliteserien fotball 2017: Tromsø - Sogndal 3-0.
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal