NRK Meny
Normal

Styrker sikkerheten etter laser-sabotasje

BEOGRAD (NRK.no): Serberne tror på rekordmange tilskuere i VM-kvartfinalen mot Norge. Nå styrkes sikkerheten for å unngå sabotasje fra tribunene.

Serbia vant over Sør-Korea

HEKSEGRYTE: Det serbiske folket er gale etter håndball. Jubelen stod i taket da de serbiske jentene slo Sør-Korea i sist sekund i åttedelsfinalen.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

 • Følg VM-kvartfinalen mot Serbia fra kl 20.15 kast for kast her!

– De forventer 15.000 tilskuere. Det vil i så fall bli verdensrekord i kvinnehåndball, sier Björn Pazen i Det internasjonale håndballforbundets (IHF) presseteam.

Thorir Hergeirsson

OPP TIL DOMMERNE: Landslagssjef Thorir Hergeirsson håper dommerne bryter inn om de norske spillerne blir blendet av lasere.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Like før kampstart strømmet det tilskuere inn dørene. Det sitter mest folk på de øverste seksjonene, hvor arrangøren på forhånd senket billettprisene.

Arrangøren opplyser at det er kommet 16.028 publikummere til stadion, noe som er ny verdensrekord.

Ifølge Pazen var nemlig den tidligere verdensrekorden på 14.300 tilskuere, satt i semifinalen mellom Serbia og Montenegro i EM i 2012.

NRK.no møtte ham tidligere onsdag på toppmoderne Kombank Arena, som har en kapasitet på cirka 20.000 tilskuere under håndballkamper.

Tribunene vil altså være spekket med serbiske supportere, som gir «alt» for at deres serbiske håndballheltinner skal gå hele veien i mesterskapet på hjemmebane.

Les også: Derfor bruker Norge «tegnspråk»

Bruker lasere for å blende

Men noen av de sportsgale serberne går for langt.

Mandag ble nemlig sørkoreanerne sabotert med laserpenner da vertsnasjonen halte i land seieren i åttedelsfinalen. Det serbiske sikkerhetsteamet bekrefter at de kommer til å ha strengere kontroller mot Norge.

– Det vil bli strengere kontroller for å finne laserpenner, lightere, flasker og annet som kan være en trussel. Vi øker ikke antall vakter, men kontrollene blir strengere, sier Pazen.

Han uttaler seg om sikkerheten på vegne av Mazlan Dzemailovksi, som er sjef for den lokale organisasjonskomiteen (LOC) i Det serbiske håndballforbundet.

Han opplyser via Pazen at alle sikkerhetsvakter under kveldens kamp er briefet om laserproblemet.

Thorir: – Forventer at dommere tar tak

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson lar seg ikke stresse av eventuelle sabotasjeforsøk.

Han er fullstendig klar over at lasere kan bli rettet mot de norske skytternes øyne onsdag kveld, men han vil ikke stoppe spillet om så skulle skje.

– Vi forventer at dommere og delegater tar tak i det umiddelbart dersom det skulle skje, sier Hergeirsson til NRK.

Felix Brych

BLIR BLENDET: Bruk av laser er et stort problem også i fotballen. Her er det dommer Felix Brych som får en laserstråle i ansiktet i kamp mellom Serbia og Kroatia tidligere i høst.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Men man har aldri noen garantier for noe som helst, poengterer landslagssjefen.

– Hva vil dere gjøre dersom de norske spillerne blir blendet av lasere?

– Late som ingenting og bare fortsette å spille kampen. Vi må fokusere på det vi skal gjøre, sier Hergeirsson til NRK.no.

Norge er knepen favoritt

Sist lagene møttes, i mai tidligere i år, vant Norge med ett mål (25-24).

– Hvis du skal trekke frem én nøkkel til seier mot Serbia?

– Sette forsvarsspillet og målvakten må ha en god dag, sier Hergeirsson.

Også i fjor var det forventet høye tilskuertall i gruppespillkampen mellom Serbia og Norge under EM.

Arrangøren trodde på over 11.000 tilskuere, men bare litt over 4000 dukket opp.

– Det var for tidlig i mesterskapet. Nå handler det om en kvartfinale, sier Pazen.

PS! De norske supporterne vil også gjøre sitt for å skape stemning i håndballhallen i Beograd. Håndballens Venner har fått klarsignal til å få bruke norske kubjeller under kampen.

Siste nytt

 • Start nærmer seg opprykk

  Steffen Lie Skålevik ble tomålsscorer da Start tok et nytt steg mot Eliteserien med 2-0-seier over Arendal i 1. divisjon lørdag. Seieren betyr at Start kan feire opprykk søndag om Sandnes Ulf taper borte for Elverum og Mjøndalen avgir poeng mot Kongsvinger.

  Starts administerende direktør Even Øgrey Brandsdal med Henrik Robstad på skuldrene
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Lyn rotet bort opprykket

  Lyn ledet to ganger, men måtte likevel se opprykket til 2. divisjon glippe etter 2–2 hjemme mot Korsvoll på Bislett stadion lørdag. Hjemmeseier mot Korsvoll ville sendt Lyn tilbake på tredje nivå i norsk fotball.

 • Rystede Chelsea slo tilbake

  Chelsea risikerte å gå på sitt tredje strake Premier League-tap da Watford gikk opp i 2-1-ledelse rett etter pausen på Stamford Bridge, men så satte vertene i gang opphentingen. Innbytter Michy Batshuayi utlignet før Cesar Azpilicueta sørget for 3-2 kun tre minutter før slutt. På overtid kronet Batshuayi innhoppet med en dobbel.

  Chelsea
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund