Carlsen tapte på tid: – Jeg hadde ikke fått med meg reglene

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen sto klart til seier, men tapte på tid etter å ha misforstått reglene.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under kampen mot Veselin Topalov tirsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen spilte mot Veselin Topalov i sin første kamp i turneringen, en spiller Carlsen ikke hadde tapt noen av de siste 21 siste partiene mot.

I dag ble det tap av en sjelden grunn. Tiden rant ut, og Magnus Carlsen tapte på grunn av det for første gang siden 2004.

– Jeg hadde ikke fått med meg reglene, sa en oppgitt Magnus Carlsen da han slo seg ned i TV 2s studio kun minutter etter tapet.

Alt så nemlig ut til at Carlsen gikk mot seier, men man får ikke tilleggstid etter 60 trekk, slik det som oftest er, og dermed rant tiden ut for Carlsen.

En sjeldent grov feil av verdenseneren.

Magnus Carlsen på Norway Chess etter å ha tapt på tid mot Veselin Topalov

Se hva Magnus Carlsen sa etter tabbetapet.

– Ubeskrivelig vondt og vanskelig

– Det er tåpelig å ikke kunne reglene, og så er det regler jeg ikke har vært borti før. Men det er min feil, selvfølgelig, sa Carlsen til NRK, da han hadde fått summet seg etter tapet.

Manager Espen Agdestein ante ugler i mosen mot slutten, og forteller at også han var ukjent med regelen.

– Det er en skandale for Magnus. Han har slitt i sju timer og fått en vunnet stilling og så kommer det et sjokk om at han har tapt på tid. Det er ubeskrivelig vondt og vanskelig, sa Agdestein.

Det synet støttes også av sjakkekspert Ian Rogers (54). Han forteller at han har gjort den samme feilen selv, og at det da kostet ham en turneringsseier.

– Man skjønner at sjakk bare er en kamp mot egen dumskap, og at man ikke er så smart. Det er en fryktelig følelse. Det vil bli svært vanskelig for ham å ta seg sammen og spille bra i morgen, sier han til NRK.

Manager Espen Agdestein uttaler seg om Magnus Carlsens tap i Norway Chess

Manager Espen Agdestein var lei seg etter Carlsens tap.

Hammer tapte også

For Jon Ludvig Hammer endte turneringens første parti med tap for amerikanske Hikaru Nakamura. For en sjelden gang på dette nivået ble partiet avsluttet med at Nakamura satte nordmannen sjakk matt.

– Jeg synes jeg fikk en veldig god åpning, men jeg vet ikke om jeg ble overivrig heller noe. Følte jeg gjorde feil etter feil etter feil, og det blir man straffet for på dette nivået. Det føles unødvendig, for jeg følte jeg stod veldig godt, sa Hammer til NRK rett etterpå.

Han var svært skuffet etter å ha rotet vekk et godt utgangspunkt.

– Jeg er sur, sint på meg selv. Skuffet fordi jeg tror ikke det er så ofte jeg kommer til å stå best med svart etter åpningen. Dette var en gyllen sjanse som jeg kastet bort.

I tillegg vant Maxime Vachier-Lagrave sitt parti mot Levon Aronian, mens Anish Giri slo Aleksander Grisjtsjuk. Partiet mellom Viswanathan Anand og Fabiano Caruana endte med remis.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal