Hopp til innhold

Carlsen tapte på tid: – Jeg hadde ikke fått med meg reglene

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen sto klart til seier, men tapte på tid etter å ha misforstått reglene.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under kampen mot Veselin Topalov tirsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen spilte mot Veselin Topalov i sin første kamp i turneringen, en spiller Carlsen ikke hadde tapt noen av de siste 21 siste partiene mot.

I dag ble det tap av en sjelden grunn. Tiden rant ut, og Magnus Carlsen tapte på grunn av det for første gang siden 2004.

– Jeg hadde ikke fått med meg reglene, sa en oppgitt Magnus Carlsen da han slo seg ned i TV 2s studio kun minutter etter tapet.

Alt så nemlig ut til at Carlsen gikk mot seier, men man får ikke tilleggstid etter 60 trekk, slik det som oftest er, og dermed rant tiden ut for Carlsen.

En sjeldent grov feil av verdenseneren.

Magnus Carlsen på Norway Chess etter å ha tapt på tid mot Veselin Topalov

Se hva Magnus Carlsen sa etter tabbetapet.

– Ubeskrivelig vondt og vanskelig

– Det er tåpelig å ikke kunne reglene, og så er det regler jeg ikke har vært borti før. Men det er min feil, selvfølgelig, sa Carlsen til NRK, da han hadde fått summet seg etter tapet.

Manager Espen Agdestein ante ugler i mosen mot slutten, og forteller at også han var ukjent med regelen.

– Det er en skandale for Magnus. Han har slitt i sju timer og fått en vunnet stilling og så kommer det et sjokk om at han har tapt på tid. Det er ubeskrivelig vondt og vanskelig, sa Agdestein.

Det synet støttes også av sjakkekspert Ian Rogers (54). Han forteller at han har gjort den samme feilen selv, og at det da kostet ham en turneringsseier.

– Man skjønner at sjakk bare er en kamp mot egen dumskap, og at man ikke er så smart. Det er en fryktelig følelse. Det vil bli svært vanskelig for ham å ta seg sammen og spille bra i morgen, sier han til NRK.

Manager Espen Agdestein uttaler seg om Magnus Carlsens tap i Norway Chess

Manager Espen Agdestein var lei seg etter Carlsens tap.

Hammer tapte også

For Jon Ludvig Hammer endte turneringens første parti med tap for amerikanske Hikaru Nakamura. For en sjelden gang på dette nivået ble partiet avsluttet med at Nakamura satte nordmannen sjakk matt.

– Jeg synes jeg fikk en veldig god åpning, men jeg vet ikke om jeg ble overivrig heller noe. Følte jeg gjorde feil etter feil etter feil, og det blir man straffet for på dette nivået. Det føles unødvendig, for jeg følte jeg stod veldig godt, sa Hammer til NRK rett etterpå.

Han var svært skuffet etter å ha rotet vekk et godt utgangspunkt.

– Jeg er sur, sint på meg selv. Skuffet fordi jeg tror ikke det er så ofte jeg kommer til å stå best med svart etter åpningen. Dette var en gyllen sjanse som jeg kastet bort.

I tillegg vant Maxime Vachier-Lagrave sitt parti mot Levon Aronian, mens Anish Giri slo Aleksander Grisjtsjuk. Partiet mellom Viswanathan Anand og Fabiano Caruana endte med remis.

Siste nytt

 • Amerikansk firma forbereder bud på andel i Bundesliga

  I et forsøk på å gjøre den tyske fotballigaen mer konkurransedyktige med rivaliserende ligaer skal flere parter være interessert å kjøpe seg inn.

  Det amerikanske investeringsfirmaet Sixth Street skal være et av firmaene som har forberedt et bud på å kjøpe opp en minoritetsandel for mediene og kommersielle rettigheter, melder Financial Times mandag.

  Sixth Street har viste seg å være ivrige etter å investere i fotball. Det amerikanske firmaet har tidligere også investert i Real Madrids stadion Santiago Bernabéu og Barcelonas TV-rettigheter.

  Det eventuelle salget av en minoritetsandel i Bundesliga-rettighetene skal være verdsatt til opp mot 18 milliarder Euro, rundt 198 milliarder norske kroner. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • Tiller fikk den siste plassen i VM-troppen

  Simen Tiller kapret den siste VM-plassen på det norske kombinertlaget. På kvinnesiden er både Mille Marie Hagen og Marte Leinan Lund tatt ut.

  – Simen har kjempet for VM-plass gjennom hele vinteren og vist potensial, sier sportssjef Ivar Stuan til Norges Skiforbund.

  – Når det gjelder kvinnelaget, får Mille Marie Hagen sin VM-debut. Hun har konkurrert i World Cup gjennom vinteren og fått kjenne på nivået som kreves i toppen. Vi tenker langsiktig med Mille. For henne er VM i Trondheim i 2025 et større mål, og Mille skal først og fremst få erfaring fra mesterskap, sier Stuan.

  Fra før er Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber og Andreas Skoglund tatt ut på herresiden, mens Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund tidligere har sikret VM-plass på kvinnelaget.

  En hjemmeværende reserve tas ut på kvinnelaget neste uke.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca

  Mallorca-tilhengerne kom med rasistiske ytringer i retning Vinicius jr. i søndagens Real Madrid-tap mot øylaget.

  I en video som sirkulerer i sosiale medier kan man se 22-åringen bli utsatt for tilropene.

  Vinicius jr. har blitt utsatt for lignende situasjoner ved minst tre tidligere anledninger, senest i en kamp mot Real Valladolid i desember.

  Spansk politi etterforsker også en hendelse fra slutten av januar, hvor en dukke ikledd drakten til brasilianeren ble funnet hengende etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

  Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real».

  I spanske medier fikk dukken og banneret stor oppmerksomhet. Aksjonen ble beskrevet både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste