Hopp til innhold

Carlsen tapte på tid: – Jeg hadde ikke fått med meg reglene

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen sto klart til seier, men tapte på tid etter å ha misforstått reglene.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under kampen mot Veselin Topalov tirsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen spilte mot Veselin Topalov i sin første kamp i turneringen, en spiller Carlsen ikke hadde tapt noen av de siste 21 siste partiene mot.

I dag ble det tap av en sjelden grunn. Tiden rant ut, og Magnus Carlsen tapte på grunn av det for første gang siden 2004.

– Jeg hadde ikke fått med meg reglene, sa en oppgitt Magnus Carlsen da han slo seg ned i TV 2s studio kun minutter etter tapet.

Alt så nemlig ut til at Carlsen gikk mot seier, men man får ikke tilleggstid etter 60 trekk, slik det som oftest er, og dermed rant tiden ut for Carlsen.

En sjeldent grov feil av verdenseneren.

Magnus Carlsen på Norway Chess etter å ha tapt på tid mot Veselin Topalov

Se hva Magnus Carlsen sa etter tabbetapet.

– Ubeskrivelig vondt og vanskelig

– Det er tåpelig å ikke kunne reglene, og så er det regler jeg ikke har vært borti før. Men det er min feil, selvfølgelig, sa Carlsen til NRK, da han hadde fått summet seg etter tapet.

Manager Espen Agdestein ante ugler i mosen mot slutten, og forteller at også han var ukjent med regelen.

– Det er en skandale for Magnus. Han har slitt i sju timer og fått en vunnet stilling og så kommer det et sjokk om at han har tapt på tid. Det er ubeskrivelig vondt og vanskelig, sa Agdestein.

Det synet støttes også av sjakkekspert Ian Rogers (54). Han forteller at han har gjort den samme feilen selv, og at det da kostet ham en turneringsseier.

– Man skjønner at sjakk bare er en kamp mot egen dumskap, og at man ikke er så smart. Det er en fryktelig følelse. Det vil bli svært vanskelig for ham å ta seg sammen og spille bra i morgen, sier han til NRK.

Manager Espen Agdestein uttaler seg om Magnus Carlsens tap i Norway Chess

Manager Espen Agdestein var lei seg etter Carlsens tap.

Hammer tapte også

For Jon Ludvig Hammer endte turneringens første parti med tap for amerikanske Hikaru Nakamura. For en sjelden gang på dette nivået ble partiet avsluttet med at Nakamura satte nordmannen sjakk matt.

– Jeg synes jeg fikk en veldig god åpning, men jeg vet ikke om jeg ble overivrig heller noe. Følte jeg gjorde feil etter feil etter feil, og det blir man straffet for på dette nivået. Det føles unødvendig, for jeg følte jeg stod veldig godt, sa Hammer til NRK rett etterpå.

Han var svært skuffet etter å ha rotet vekk et godt utgangspunkt.

– Jeg er sur, sint på meg selv. Skuffet fordi jeg tror ikke det er så ofte jeg kommer til å stå best med svart etter åpningen. Dette var en gyllen sjanse som jeg kastet bort.

I tillegg vant Maxime Vachier-Lagrave sitt parti mot Levon Aronian, mens Anish Giri slo Aleksander Grisjtsjuk. Partiet mellom Viswanathan Anand og Fabiano Caruana endte med remis.

Siste nytt

 • Opsahl klar for Brann – erstatter Heltne Nilsen

  Sakarias Opsahl gir seg i Tromsø til fordel for Brann. Midtbanespilleren fyller tomrommet etter Sivert Heltne Nilsen, som forlot bergensklubben forrige uke.

  Brann bekrefter overgangen i sine mediekanaler. Opsahl har inngått en avtale som varer ut 2028-sesongen.

  – Det føles helt fantastisk. Det er en nydelig by, en stor klubb og et fantastisk stadion, sier nysigneringen.

  Opsahl erstatter Heltne Nilsen, som ble solgt fra Brann til Aberdeen sist uke.

  – Sakarias er en spennende spiller med gode ferdigheter. Han kan spille både i den dype rollen på midtbanen og som indreløper. Vi håper han vil videreutvikle seg sammen med oss her i Brann, og ser fram til å følge hans videre utvikling, sier Branns sportslig leder Per-Ove Ludvigsen.

  Qnbzd8waKf0
  Foto: NTB
 • Viking mister førstekeeperen – Patrik Gunnarsson klar for belgiske Kortrijk

  Islandske Patrik Gunnarsson er ferdig i eliteserieklubben Viking og skal spille for belgiske Kortrijk framover.

  Det bekrefter Viking i sine mediekanaler.

  Stavanger-klubben meldte lørdag kveld at 23-åringen skulle reise til Belgia søndag for å gjennomføre medisinsk test og sluttføre kontrakten. Like før holdt han nullen mot Kristiansund i sin siste kamp for klubben.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han spilte 90 kamper for Viking.

  (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB
 • Premier League-lag anklager Como-spiller for rasisme i treningskamp

  Wolverhampton hevder klubbens angrepsspiller Hwang Hee-chan ble utsatt for rasisme av en Como-spiller i en treningskamp mellom lagene.

  Wolverhampton melder på sitt nettsted at klubben kommer til å sende en formell klage til Uefa angående hendelsen.

  «Rasisme og diskriminering i enhver form er fullstendig uakseptabelt og skal aldri stå uimotsagt», heter det fra Wolves.

  Hendelsen oppsto etter at Hwang anklaget en Como-spiller for rasisme rettet mot ham. Det satte sinnene i kok blant Wolves-spillerne og førte til at Daniel Podence ble utvist for å ha slått en Como-spiller.

  Etter flere minutter med stopp i spillet og en samtale mellom Wolves-trener Gary O'Neil og Hwang, valgte Wolves å fortsette kampen.

  Laget vant til slutt 1-0, og etter kampen uttalte O'Neil seg om hendelsen.

  – «Channy» hørte en rasistisk bemerkning, som er virkelig skuffende. Vi snakket med «Channy» om det og sjekket om han ville at jeg skulle ta laget av banen eller å bytte ham ut. Han ønsket at laget skulle fortsette, sier O'Neil.

  Jørgen Strand Larsen startet kampen for sin nye klubb, men var ikke på banen da hendelsen oppsto i andre omgang.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal