Carlsen tapte på tid: – Jeg hadde ikke fått med meg reglene

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen sto klart til seier, men tapte på tid etter å ha misforstått reglene.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under kampen mot Veselin Topalov tirsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen spilte mot Veselin Topalov i sin første kamp i turneringen, en spiller Carlsen ikke hadde tapt noen av de siste 21 siste partiene mot.

I dag ble det tap av en sjelden grunn. Tiden rant ut, og Magnus Carlsen tapte på grunn av det for første gang siden 2004.

– Jeg hadde ikke fått med meg reglene, sa en oppgitt Magnus Carlsen da han slo seg ned i TV 2s studio kun minutter etter tapet.

Alt så nemlig ut til at Carlsen gikk mot seier, men man får ikke tilleggstid etter 60 trekk, slik det som oftest er, og dermed rant tiden ut for Carlsen.

En sjeldent grov feil av verdenseneren.

Magnus Carlsen på Norway Chess etter å ha tapt på tid mot Veselin Topalov

Se hva Magnus Carlsen sa etter tabbetapet.

– Ubeskrivelig vondt og vanskelig

– Det er tåpelig å ikke kunne reglene, og så er det regler jeg ikke har vært borti før. Men det er min feil, selvfølgelig, sa Carlsen til NRK, da han hadde fått summet seg etter tapet.

Manager Espen Agdestein ante ugler i mosen mot slutten, og forteller at også han var ukjent med regelen.

– Det er en skandale for Magnus. Han har slitt i sju timer og fått en vunnet stilling og så kommer det et sjokk om at han har tapt på tid. Det er ubeskrivelig vondt og vanskelig, sa Agdestein.

Det synet støttes også av sjakkekspert Ian Rogers (54). Han forteller at han har gjort den samme feilen selv, og at det da kostet ham en turneringsseier.

– Man skjønner at sjakk bare er en kamp mot egen dumskap, og at man ikke er så smart. Det er en fryktelig følelse. Det vil bli svært vanskelig for ham å ta seg sammen og spille bra i morgen, sier han til NRK.

Manager Espen Agdestein uttaler seg om Magnus Carlsens tap i Norway Chess

Manager Espen Agdestein var lei seg etter Carlsens tap.

Hammer tapte også

For Jon Ludvig Hammer endte turneringens første parti med tap for amerikanske Hikaru Nakamura. For en sjelden gang på dette nivået ble partiet avsluttet med at Nakamura satte nordmannen sjakk matt.

– Jeg synes jeg fikk en veldig god åpning, men jeg vet ikke om jeg ble overivrig heller noe. Følte jeg gjorde feil etter feil etter feil, og det blir man straffet for på dette nivået. Det føles unødvendig, for jeg følte jeg stod veldig godt, sa Hammer til NRK rett etterpå.

Han var svært skuffet etter å ha rotet vekk et godt utgangspunkt.

– Jeg er sur, sint på meg selv. Skuffet fordi jeg tror ikke det er så ofte jeg kommer til å stå best med svart etter åpningen. Dette var en gyllen sjanse som jeg kastet bort.

I tillegg vant Maxime Vachier-Lagrave sitt parti mot Levon Aronian, mens Anish Giri slo Aleksander Grisjtsjuk. Partiet mellom Viswanathan Anand og Fabiano Caruana endte med remis.

Siste nytt

 • Historisk debut

  Mens Karoline Bjerkeli Grøvdal satter personlig rekord med over 20 sekunder og kvalifiserte seg for 10.000-meteren i OL med 30.50,84 på Bislett lørdag, sendte etiopiske Gudaf Tsegay en påminnelse om at det fortsatt er et stykke opp til de beste i verden.

  24-åringen debuterte nemlig på 10.000 meter i et stevne i Portugal med 29.39,42. Ifølge Det internasjonale friidrettsforbundet ble hun med det den første i historien som kom under 30 minutter i karrierens første 10.000 meter.

  Tsegay er imidlertid ikke noe ubeskrevet blad. I vinter satte hun verdensrekord på 1500 meter innendørs. Hun løp også 800 meter innendørs på 1.57,52. Med det er hun den første kvinne i historien til å løpe under to minutter på 800 meter under 30 minutter på 10.000 meter innenfor samme kalenderår.

  Gudaf Tsegay kan dermed bli stri å ha med å gjøre på de distansene hun velger å løpe under OL i Tokyo.

  o_9D9vmL7xk
  Foto: SOREN ANDERSSON / AFP
 • Zuccarello med to assist

  Sluttspillklare Minnesota Wild slo tabelljumbo Anaheim Ducks 4-3 for andre dag på rad natt til søndag. Mats Zuccarello noterte seg for to assists.

  Etter at det sto uavgjort da tredje periode var over, gikk spillet til overtid der Kirill Kaprizov satte inn det avgjørende målet etter 2 minutter og 14 sekunder med assist fra Matt Dumba og Mats Zuccarello.

  iH6ehvTlaZg
  Foto: Brad Rempel / Reuters
 • Hovland klatret

  Viktor Hovland øynet en superrunde lørdag, men fikk jakten ødelagt av tre bogeyer på kort tid. Golfstjernen henger fortsatt med i tetsjiktet i North Carolina, melder NTB.

  23-åringen endte totalt på seks birdier lørdag. Med det bykset han opp mange hakk på resultatlistene. Gjennom dagen spratt han opp fra en delt 24.- til 7.-plass.

  Hovland gikk runden tre slag under par. Han har fem slag opp til amerikanske Keith Mitchell i tet før siste dag i Charlotte i North Carolina.

  Viktor Hovland
  Foto: Jared C. Tilton / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal