Hopp til innhold

Carlsen tapte på tid: – Jeg hadde ikke fått med meg reglene

STAVANGER (NRK): Magnus Carlsen sto klart til seier, men tapte på tid etter å ha misforstått reglene.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen i dyp konsentrasjon under kampen mot Veselin Topalov tirsdag.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Nordmannen spilte mot Veselin Topalov i sin første kamp i turneringen, en spiller Carlsen ikke hadde tapt noen av de siste 21 siste partiene mot.

I dag ble det tap av en sjelden grunn. Tiden rant ut, og Magnus Carlsen tapte på grunn av det for første gang siden 2004.

– Jeg hadde ikke fått med meg reglene, sa en oppgitt Magnus Carlsen da han slo seg ned i TV 2s studio kun minutter etter tapet.

Alt så nemlig ut til at Carlsen gikk mot seier, men man får ikke tilleggstid etter 60 trekk, slik det som oftest er, og dermed rant tiden ut for Carlsen.

En sjeldent grov feil av verdenseneren.

Magnus Carlsen på Norway Chess etter å ha tapt på tid mot Veselin Topalov

Se hva Magnus Carlsen sa etter tabbetapet.

– Ubeskrivelig vondt og vanskelig

– Det er tåpelig å ikke kunne reglene, og så er det regler jeg ikke har vært borti før. Men det er min feil, selvfølgelig, sa Carlsen til NRK, da han hadde fått summet seg etter tapet.

Manager Espen Agdestein ante ugler i mosen mot slutten, og forteller at også han var ukjent med regelen.

– Det er en skandale for Magnus. Han har slitt i sju timer og fått en vunnet stilling og så kommer det et sjokk om at han har tapt på tid. Det er ubeskrivelig vondt og vanskelig, sa Agdestein.

Det synet støttes også av sjakkekspert Ian Rogers (54). Han forteller at han har gjort den samme feilen selv, og at det da kostet ham en turneringsseier.

– Man skjønner at sjakk bare er en kamp mot egen dumskap, og at man ikke er så smart. Det er en fryktelig følelse. Det vil bli svært vanskelig for ham å ta seg sammen og spille bra i morgen, sier han til NRK.

Manager Espen Agdestein uttaler seg om Magnus Carlsens tap i Norway Chess

Manager Espen Agdestein var lei seg etter Carlsens tap.

Hammer tapte også

For Jon Ludvig Hammer endte turneringens første parti med tap for amerikanske Hikaru Nakamura. For en sjelden gang på dette nivået ble partiet avsluttet med at Nakamura satte nordmannen sjakk matt.

– Jeg synes jeg fikk en veldig god åpning, men jeg vet ikke om jeg ble overivrig heller noe. Følte jeg gjorde feil etter feil etter feil, og det blir man straffet for på dette nivået. Det føles unødvendig, for jeg følte jeg stod veldig godt, sa Hammer til NRK rett etterpå.

Han var svært skuffet etter å ha rotet vekk et godt utgangspunkt.

– Jeg er sur, sint på meg selv. Skuffet fordi jeg tror ikke det er så ofte jeg kommer til å stå best med svart etter åpningen. Dette var en gyllen sjanse som jeg kastet bort.

I tillegg vant Maxime Vachier-Lagrave sitt parti mot Levon Aronian, mens Anish Giri slo Aleksander Grisjtsjuk. Partiet mellom Viswanathan Anand og Fabiano Caruana endte med remis.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, skal være på vei bort fra Formel 1-laget etter trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant andre vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal