Hopp til innhold

Rister på hodet av svenskenes OL-plan: – Hadde ikke fungert for oss

SEISER ALM (NRK.no): De norske langrennsløperne skjønner lite av svenskenes treningsplan før OL i Sotsji. Oppkjøringen til «söta bror» får også kritikk fra eget hold på grunn av mindre høydetrening.

bjørgen

Therese Johaug og Marit Bjørgen er for tiden i Italia på landslagssamling. I motsetning til sine svenske erkerivaler har de allerede gjennomført to høydeopphold, og tre gjenstår før OL i Sotsji - som går på 1500 meters høyde.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

line

Lina Andersson vant OL-gull i 2006, og mener mye høydetrening i forkant sørget for at hun kom i sitt livs form.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
– Jeg stusser litt på planen deres, ja, det må jeg innrømme, sier Vibeke Skofterud til NRK.no.

De siste dagene har det svenske langrennslandslagets treningsplan før OL i Sotsji i februar fått kritikk i hjemlig media.

Den tidligere langrennsløperen Lina Andersson, som var med på å sikre OL-gull til Sverige i 2006, uttalte i tirsdagens Expressen at hun ikke forstår hvorfor landslaget ennå ikke har gjennomført et eneste høydeopphold i år.

– Ikke et alternativ for Norge

Andersson oppfordrer svenskene til å heller gjøre som Norge, som allerede har hatt to opphold i høyden.

– Jeg synes man skal se til Norge. Man må begynne med høydetrening mange måneder før konkurransen. Det burde være med i planen allerede fra våren, sier hun til den svenske avisen.

OL i Sotsji går på 1500 meters høyde, og derfor har både herre- og damelandslaget til Norge hatt litt mer fokus på høydetrening i årets sesongoppkjøring. Til sammen skal de norske løperne gjennom fem høydeopphold før lekene starter.

– For vår del hadde det ikke vært et alternativ å gjøre som svenskene, og jeg skjønner at det kan reageres på det opplegget. Man trenger x antall høydedøgn for å takle at OL blir arrangert i den høyden, sier kvinnelandslagets trener, Egil Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Italy Nordic Skiing Worlds

Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla er to av profilene på det svenske langrennslandslaget, og skal forhåpentligvis sørge for spennende oppgjør med de norske løperne til vinteren.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Skal til høyden tre ganger

Andersson mener høydetrening var grunnen til at hun var i sitt livs form under OL i 2006.

– Man må kjøre blokker på tre uker og deretter ikke være hjemme for lenge mellom hver gang. Vi gjorde mye av det på Inge Bråtens tid. Jeg tror det kreves at man er veldig mye i høyden før et mesterskap som går i høyden, sier hun til Expressen.

Svenskenes landslagssjef, Rikard Grip, mener mye høydetrening ikke nødvendigvis er nøkkelen til suksess. Svenskene skal til sammen skal ha tre høydeopphold før OL, og disse kommer tett etter hverandre fra oktober.

– På denne tiden av året har vi ikke så mye fokus på høydebiten. Det er først og fremst den siste biten før mesterskapet som er litt annerledes i år. Da kommer vi til å være lenger i høyden i Seiser Alm og være der i tre uker, sier Grip til Expressen.

Ville ikke byttet med svenskene

Både Skofterud og Therese Johaug medgir at det finnes flere måter å komme i mesterskapsform på, men ville ikke byttet treningsopplegg med svenskene.

– Det er veldig individuelt hvordan folk responderer på høydetrening, men selv har jeg veldig tro på det, sier Johaug.

Heller ikke trener Kristiansen ser noen grunn til å prøve ut treningsplanen til erkerivalene.

– Så det er ikke sånn at svenskene kanskje har funnet en løsning som plutselig kan vise seg å være helt genial?

– Det kan vi jo ikke vite, men vi har i alle fall klokkertro på vårt opplegg, understreker Kristiansen med et smil.

Siste nytt

  • Hauger klatret 12 plasser: – Litt flaks

    Dennis Hauger hadde en vanskelig start i Monaco, men bykset opp fra 17.- til 5.-plass i søndagens Formel 2-løp. Det gjorde at Hauger var blant de åtte førerne som plukket VM-poeng.

    – Det er ikke en skuffelse fra hvor jeg startet, så jeg er fornøyd. Jeg hadde selvfølgelig litt flaks, men det var deilig å ha det på min side i dag. En liten opptur, sier Dennis Hauger til Viaplay.

    20-åringen var påskrudd fra start og startet klatringen umiddelbart. Han var på nummer seks i feltet da det ble full stans i hovedløpet etter 24 runder. Rødflagget kom som følge av at Jack Doohans krasjet og påfølgende bilbrann et par runder tidligere.

    Et forsinket tidsskjema fikk arrangøren til å kutte ned på antall runder. Det var heller ingen ulempe for Hauger

    – Her må du ha maks uttelling for at det skal funke, og det har han hatt for en gangs skyld. Det er vel første gang i år at slike ting har vært på vår side, sa Tom Erik Hauger om sønnens kjøring i en pauseprat med Viaplay, ifølge NTB.

    Dennis Hauger
    Foto: NTB
  • Skotheim mot rekord

    Sander Skotheim imponerer i mangekampstevnet Hypomeeting Götzis. 20-åringen, som tok EM-sølv innendørs i Istanbul, startet dag to med å sette personlig rekord på 110 meter hekk. Det gjør at han øker forspranget til sin egen personlige rekord på 8298 poeng. I diskos ble det 43.01 meter og Skotheim er nummer tre sammenlagt, med tre øvelser igjen.

    European Athletics Indoor Championships
    Foto: MURAD SEZER / Reuters
  • Crouser satte verdensrekord

    Kulestøter Ryan Crouser viser tidlig form, og i natt slo han sin egen verdensrekord under et stevne i Los Angeles. 30-åringen, som tok gullet i forrige OL og VM, slo til med 23.56, 19 centimeter lenger enn den forrige verdensrekorden. Etterpå fortalte han til media at han ikke følte det var et perfekt støt.

    – Jeg tror 23.70 er veldig mulig, og jeg tror 24 meter er mulig for et menneske, sier Crouser til Citius Mag.

    Ryan Crouser
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste