NRK Meny
Normal

Rister på hodet av svenskenes OL-plan: – Hadde ikke fungert for oss

SEISER ALM (NRK.no): De norske langrennsløperne skjønner lite av svenskenes treningsplan før OL i Sotsji. Oppkjøringen til «söta bror» får også kritikk fra eget hold på grunn av mindre høydetrening.

bjørgen

Therese Johaug og Marit Bjørgen er for tiden i Italia på landslagssamling. I motsetning til sine svenske erkerivaler har de allerede gjennomført to høydeopphold, og tre gjenstår før OL i Sotsji - som går på 1500 meters høyde.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

line

Lina Andersson vant OL-gull i 2006, og mener mye høydetrening i forkant sørget for at hun kom i sitt livs form.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
– Jeg stusser litt på planen deres, ja, det må jeg innrømme, sier Vibeke Skofterud til NRK.no.

De siste dagene har det svenske langrennslandslagets treningsplan før OL i Sotsji i februar fått kritikk i hjemlig media.

Den tidligere langrennsløperen Lina Andersson, som var med på å sikre OL-gull til Sverige i 2006, uttalte i tirsdagens Expressen at hun ikke forstår hvorfor landslaget ennå ikke har gjennomført et eneste høydeopphold i år.

– Ikke et alternativ for Norge

Andersson oppfordrer svenskene til å heller gjøre som Norge, som allerede har hatt to opphold i høyden.

– Jeg synes man skal se til Norge. Man må begynne med høydetrening mange måneder før konkurransen. Det burde være med i planen allerede fra våren, sier hun til den svenske avisen.

OL i Sotsji går på 1500 meters høyde, og derfor har både herre- og damelandslaget til Norge hatt litt mer fokus på høydetrening i årets sesongoppkjøring. Til sammen skal de norske løperne gjennom fem høydeopphold før lekene starter.

– For vår del hadde det ikke vært et alternativ å gjøre som svenskene, og jeg skjønner at det kan reageres på det opplegget. Man trenger x antall høydedøgn for å takle at OL blir arrangert i den høyden, sier kvinnelandslagets trener, Egil Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Italy Nordic Skiing Worlds

Ida Ingemarsdotter og Charlotte Kalla er to av profilene på det svenske langrennslandslaget, og skal forhåpentligvis sørge for spennende oppgjør med de norske løperne til vinteren.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Skal til høyden tre ganger

Andersson mener høydetrening var grunnen til at hun var i sitt livs form under OL i 2006.

– Man må kjøre blokker på tre uker og deretter ikke være hjemme for lenge mellom hver gang. Vi gjorde mye av det på Inge Bråtens tid. Jeg tror det kreves at man er veldig mye i høyden før et mesterskap som går i høyden, sier hun til Expressen.

Svenskenes landslagssjef, Rikard Grip, mener mye høydetrening ikke nødvendigvis er nøkkelen til suksess. Svenskene skal til sammen skal ha tre høydeopphold før OL, og disse kommer tett etter hverandre fra oktober.

– På denne tiden av året har vi ikke så mye fokus på høydebiten. Det er først og fremst den siste biten før mesterskapet som er litt annerledes i år. Da kommer vi til å være lenger i høyden i Seiser Alm og være der i tre uker, sier Grip til Expressen.

Ville ikke byttet med svenskene

Både Skofterud og Therese Johaug medgir at det finnes flere måter å komme i mesterskapsform på, men ville ikke byttet treningsopplegg med svenskene.

– Det er veldig individuelt hvordan folk responderer på høydetrening, men selv har jeg veldig tro på det, sier Johaug.

Heller ikke trener Kristiansen ser noen grunn til å prøve ut treningsplanen til erkerivalene.

– Så det er ikke sånn at svenskene kanskje har funnet en løsning som plutselig kan vise seg å være helt genial?

– Det kan vi jo ikke vite, men vi har i alle fall klokkertro på vårt opplegg, understreker Kristiansen med et smil.

Siste nytt

 • Moyes tok sitt første poeng

  I sitt andre forsøk etter at han ble ansatt som manager, maktet David Moyes å lede West Ham til poeng. Fredag spilte laget 1-1 hjemme mot Leicester. Marc Albrighton og Cheikhou Kouyaté sto for scoringene.

  Moyes
  Foto: Ian Kington / AFP
 • Turvoll Fossli reiser hjem

  Sondre Turvoll Fossli reiser hjem fra Ruka etter å ha kommet på sjetteplass under fredagens langrennssprint, skriver NTB. Fossli endte på sjetteplass i finaleheatet, men reiser nå hjem for å forberede seg til verdenscupen på Lillehammer.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sveits vant mot Norge

  Sveits vant bronse i curling-EM etter å ha slått Norge 6-5 i fredagens kamp. I finalen i morgen møtes Sverige og Skottland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert, hopp
Vinterstudio
V-cup kombinert: Hopp
V-cup langrenn
Vinterstudio
V-cup langrenn: 10 km klassisk, kvinner
Vinterstudio
V-cup, langrenn
V-cup langrenn: 15 km klassisk, menn
Vinterstudio
V-cup: kombinert, langrenn