Hopp til innhold

Gjekk til verbalt angrep på USA-spelar: – Du uttaler namnet vårt feil

Tysdag spelar USA mot Iran i det som er ein usedvanleg kjensleladd kamp både på og utanfor banen. Den anstrengde stemninga vart tydeleg på pressemøtet måndag.

QaIqtEErtdU

ANSTRENGT: Gregg Berhalter og Tyler Adams gløymer nok ikkje pressekonferansen søndag med det første.

Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

Den politiske situasjonen mellom Iran og USA er låg frå før.

Men den avgjerande VM-kampen mellom nasjonane tysdag har vorte endå meir tilspissa etter at det amerikanske landslaget publiserte eit bilete på sosiale medium som viser det iranske flagget utan symbolet til den islamske republikken.

Grepet, som USAs kommunikasjonssjef Neil Buethe opplyser til NRK vart gjort av solidaritet med dei iranske kvinnene, skapte raskt sterke reaksjonar.

Amerikanarane sletta seinare biletet frå Twitter og Instagram, men Irans statlege nyheitsbyrå Tasnim ber om at USA blir straffa og blir kasta ut av VM.

– Du uttaler namnet feil!

På pressekonferansen i Doha måndag, dagen før kampen skal spelast, vart NRK vitne til ein svært spesiell pressekonferanse med det amerikanske landslaget.

Fleire iranske reporterar tok ordet og stilte spørsmål om ein rekkje tema til USA-trenar Gregg Berhalter og USA-spelar Tyler Adams.

Det vart så påfallande dårleg stemning at ei rekkje amerikanske reporterar kikka på kvarandre i forundring undervegs og tidvis måtte trekkje på smilebandet.

For å illustrere korleis stemninga var:

Etter at Leeds-spelar Tyler Adams hadde vore oppteken av å understreke at dei ikkje hadde noko med bilet-stuntet å gjere, og uttalte at heile USA-laget «støttar Irans folk og Irans lag», fekk han følgjande spørsmål i retur av ein iransk reporter:

– Du seier du støttar det iranske folket, men du uttaler namnet vårt feil. Det er Iran med i, ikkje «Airan». La oss ein gong for alle gjere dette klart. For det andre, er du komfortabel med å representere ein nasjon som har så mykje diskriminering mot svarte menneske?

– Diskriminering overalt

Spørsmålet er truleg relatert til at Iran-trenar Carlos Queiroz tidlegare i VM vart spurt om han var komfortabel med å representere eit regime som undertrykkjer kvinners rettar.

Men Tyler Adams bevarte roa.

– Eg beklagar for den galne uttalen av landet ditt. Når det er sagt, det er diskriminering overalt ein dreg. Det eg har lært av å leve i utlandet dei siste åra, når det gjeld å passe inn i ulike kulturar, gjer USA framsteg kvar einaste dag. Utdanning er viktig, slik du nettopp utdanna meg om uttalen av landet ditt, og det er ein prosess. Og det viktigaste er at ein ser framsteg, svarte Adams.

– Alt vi kan gjere er å beklage

USA-sjefen vart fleire gonger beden om å kommentere det mykje omtalte biletet av Irans flagg.

– Eg vil ikkje at det skal verke som eg ikkje bryr meg, men gutane har jobba utruleg hardt dei siste fire åra, vi har 72 timar mellom England- og Iran-kampen, og vi er berre fokuserte på korleis vi skal slå Iran. Våre tankar er hos det iranske folket og heile nasjonen deira, men fokuset vårt er på kampen, svarte han først.

– Men spelarane og støtteapparatet visste ingenting om kva som vart publisert. Nokre gongar er ting utanfor vår kontroll. Vi har ikkje fokus på desse utanomsportslege tinga, og alt vi kan gjere er å beklage. Men det er ikkje noko vi har vore ein del av, gjentok han.

UQYuJ8BBvvY

Gregg Berhalter og Tyler Adams klarte å bevare roa trass i ei rekkje kritiske spørsmål frå iranske medium.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Ein annan reporter spurde om korleis dei opplever at «nesten ingen bryr seg om fotball i USA», der pressesjefen braut inn og informerte om at kampen mot England vart sett av 20 millionar amerikanarar.

– Dette var annleis

Pressekonferansen vekte raskt oppsikt. Den amerikanske sportsjournalisten Leander Schaerlaeckens samanfattar det heile slik:

– Gregg Berhalter og Tyler Adams har no vorte spurt om rasisme i USA, den amerikanske flåten i den persiske gulfen, den høge inflasjonen og om kvifor iranske personar treng visum for å besøkje USA, medan amerikanarar ikkje treng det for å besøkje Iran. Denne pressekonferansen har vore ... annleis, er dommen frå Schaerlaeckens.

– Forhåpentleg vel TV-selskapa å vise Iran- og USA-pressekonferansane i sin heilskap før kampen, skriv James Nalton, som mellom anna dekkjer amerikansk fotball for The Guardian.

Kontrasten var stor frå pressekonferansen Iran-trenar Carlos Queiroz heldt i same rom vel ein time før.

Applaus

Det byrja med at ei rekkje iranske reporterar braut ut i applaus då Queiroz kom til rommet.

Queiroz hadde bestemt seg for å ikkje snakke om politikk på pressekonferansen onsdag. Spørsmål om til dømes Klinsmann-feiden avfeia han med «ingen kommentar».

Men på spørsmål om flagg-situasjonen, vart han litt meir snakkesalig. Ein svensk reporter spurde Iran-trenaren om han vil bruke opptrinnet som ei form for motivasjon i garderoben før kamp.

– Viss eg etter 42 år trur eg kan vinne kampar ved å bruke slike mentale grep, har eg ikkje lært nokonting om spelet. Dette er ikkje tilfellet, innleidde han.

– Eg håpar vi kan lære før framtidige turneringar: Målet vårt her nede er å skape underhaldning, og gjere folk glade i minst 90 minutt. Vi står i solidaritet med alle menneskerettsspørsmål verda rundt, men vi er her for å få folk til å smile. Det er oppdraget vårt i fotballen, seier han.

Då braut det ut applaus frå ei rekkje iranske journalistar i presserommet.

Milad Javanmardy

Milad Javanmardy var blant dei som applauderte Irans trenar på pressekonferansen.

Foto: Egil Sande / NRK

– Er ikkje stemmelause lenger

Ein av dei som applauderte, er Bein Sport-journalist Milad Javanmardy.

Han forklarer bakgrunnen for applausen slik:

– Hovudgrunnen er at vi har oppdaga at vi har ein ekte ambassadør i han. I mange år har vi mangla nokon til å verkeleg snakke saka vår, og eg synest verda skal vite at vi ikkje er stemmelause lenger. Vi har også andre ambassadørar enn Mr. Queiroz, men han har bevist at han er ein verdig ambassadør, seier Milad Javanmardy til NRK.

– Kva slags status har han i Iran no?

– Hos fotballfans har han hatt høg status i mange år. Men etter den anstrengde stemninga her etter det politiske som har prega meisterskapen, har han vore flink til å skjerme spelarane og få fram at dei er der for å spele fotball. På grunn av dette har han fått meir respekt enn nokosinne, meiner reporteren.

n2MzxO9P-6s

Carlos Queiroz fekk applaus på pressekonferansen tysdag.

Foto: GARETH BUMSTEAD / Reuters

Det iranske landslaget har vore i søkjelyset under heile fotball-VM. Under opningskampen mot England bua Irans tilhengjarar då nasjonalsongen vart spelt på stadion. Spelarane nekta å syngje med til teksten.

Det har vore delte kjensler rundt det iranske landslaget, som fekk mange mot seg då dei møtte den iranske presidenten før VM.

– Eg trur dei har vorte pressa

Før kampen mot Wales song plutseleg spelarane igjen, men veldig svakt.

– Eg trur dei har vorte pressa til å syngje. Det var nokon som prøvde å bevege på leppene så vidt, sa den norsk-iranske mediesosiologen Sharam Alghasi til NRK etter kampen.

Les også Iranske fans reagerer kraftig etter synging: – Vi er imot det som skjer

Norsk-iransk fan utenfor stadion etter kampen mellom Iran og Wales i fotball-VM i Qatar.

Regimet i Iran, under leiing av ayatolla Ali Khamenei, står overfor nokre av dei største protestaksjonane i landet sidan den islamske revolusjonen i 1979, skriv NTB.

I over to månader har tusenvis av demonstrantar protestert og kravd endringar etter at ein 22 år gammal iransk-kurdisk kvinne døydde i varetekta til moralpolitiet etter å ha vorte arrestert fordi ho ikkje hadde dekt til håret sitt godt nok, opplyser nyheitsbyrået.

– Ein veldig, veldig spesiell kamp

Queiroz sjølv ser fram til kampen, og føretrekte å snakke om det sportslege.

Den profilerte trenaren meiner laget hans er i stand til å utrette endå eit stort resultat og gå vidare i VM for første gong i nasjonens historie.

– I morgon blir ein veldig, veldig spesiell kamp for oss, og for meg spesielt. Å ha høvet til å gå vidare for første gong er noko som gjer oss stolte. Vi vil gjere vårt beste, seier han.

Berhalter ser også fram til det som blir ein historisk kamp for begge lag.

– Eg synest dei er eit veldig godt lag, så det blir ein vanskeleg kamp, seier han.

Avspark er 20.00. Kampen kan du sjå på NRK eller følgje på NRK Sport.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal