Hopp til innhold

Får kjeft tross norsk seier: – Jeg har fått et stafettkompleks

Sturla Holm Lægreid (25) innrømmer problemer etter marerittetappen på skiskytterstafetten i Ruhpolding. Heldigvis ble han reddet av lagkompiser i praktslag.

Lægreid

GIKK PÅ EN SMELL: Sturla Holm Lægreid måtte ut i strafferunden på stående skyting. Her fra tidligere denne sesongen.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

For det så lenge mørkt ut for det norske stafettlaget, men en imponerende opphenting av Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø sørget likevel for norsk seier.

– All honnør til de andre gutta. De gjør noen kjempeetapper hele gjengen og leverer knallsterkt, sier Sturla Holm Lægreid til NRK etter stafetten.

25-åringen leverte først en strålende liggende serie som første norske ut, da han dunket ned alle fem blinkene lekende lett og gikk i tet.

Men hans stående skyting ble stikk motsatt, nærmest et mareritt.

Ola Lunde

REAGERER: NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Foto: Vidar Ruud / NRK

– Det er rett og slett elendig stående skyting av Lægreid, sa NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

Bæringen bommet totalt hele fire ganger, brukte alle ekstraskuddene sine, og måtte ut i strafferunde. Etterpå hadde Frankrike en ledelse på hele 41 sekunder.

– Dette er for dårlig. Han puster som bare det på standplass og bommer, sa TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen, og trakk frem at Lægreid ikke burde tatt føringen og dratt ute i løypa.

Det samme mente Lunde, og skiskytteren erkjenner selv etter premieutdelingen at det nok kostet for mye.

Jeg tror jeg gikk litt mye i front. Jeg har litt lite respekt for de andre i feltet kan du si. Jeg har status som andreplass i verdenscupen totalt og tenker at jeg skal gjøre alt grovarbeidet.

Stafett Norge

VANT IGJEN: Norge tok til slutt seieren, lagets tredje denne sesongen - av tre mulige.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Innrømmer problemer

På NRKs radiosending ble det dessuten spekulert i om Lægreid har fått et stafett-kompleks. Han innrømmer selv at han har slitt etter han bommet på halvparten av skuddene på OL-stafetten i Beijing.

– Det er et eller annet som skjer i hodet, jeg klarer ikke å treffe blinkene, rett og slett. Jeg følte jeg gjorde alt riktig før det, at jeg gikk kontrollert i løypa og hadde rolig nok puls inn på standplass, men det er et eller annet som skjer. Det har skjedd på de andre stafettene jeg har gått også, sier Lægreid til NRK.

– Føler du at du har fått et stafett-kompleks?

– Jeg har jo fått et stafett-kompleks, absolutt. Jeg har jo ikke skutt to og tre bom på andre serier enn stafett. Det er noe eget, det er noe jeg må finne ut av, sier Lægreid og fortsetter:

– For meg gikk det på skinner fram til OL og da hadde jeg en dårlig opplevelse. Og det har satt litt arr.

Men det vil ikke trener Siegfried Mazet bli med på.

– I dag tror jeg ikke det har noe å si med OL. Jeg tror ikke han har et kompleks med stafett. Vi bestemte at vi skulle gå veldig offensivt i dag. Kanskje var han litt for offensiv i løypa, og da han ankom standplass kunne jeg se at han dro avtrekkeren med for mye styrke. For meg tok han feil der, tror jeg, sier Mazet til NRK.

Lagkamerat Johannes Thingnes Bø tror heller ikke på teorien om stafett-kompleks:

– Sturla er smart. Det er viktig å innrømme egne kompleks før media tar deg. Jeg tror ikke han innerst inne tror at han har det, men han legger seg flat og fokuserer videre. Han er taktisk og jeg personlig tror ikke han har noe kompleks for noe som helst.

– Får litt angst

Skiskyttertreneren innrømmer at han nå må ta en prat med Lægreid om veien videre. Likevel har han lyst til å legge bak seg fredagens totalsprekk. Men NRKs ekspert er bekymret.

– Han så veldig urolig ut på bildene jeg så av han. Kanskje gikk han litt for hardt på andrerunden og burde latt de andre dra litt. Det kan også være det mentale. At han rett og slett får litt angst når han kommer inn på stående på stafett, sier Lunde.

– Det er en skikkelig utfordring. Først og fremst må han prøve å få snudd litt på det med tanke på stafetten i Anterselva. Det er en mental jobb. Han må prøve å gjøre ting enkelt, tørre å starte nærmere blinken og trekke av første gang du ser det svarte, sier NRK-eksperten.

Stafett

INNRØMMER TABBE: Sturla Holm Lægreid erkjenner at han ikke burde ligget like mye i føringen i løypa.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Er han en trygg førsteetappeløper for Norge i VM?

– Per nå så er han jo ikke det. Det kan gå veldig fort hvis du klarer å tenke de riktige tankene. Nå er det viktig at han legger det bak seg fortest mulig og tar tak i de enkle tingene for å gjøre gode ståendeskudd.

Lunde ville derfor vraket Lægreid til førsteetappen neste helg i Anterselva, og forsøkt ham som nummer to. Men hovedpersonen vil gå.

– Jeg har lyst til å gå første etappe igjen for å klare å snu skuta. Jeg kan ikke kaste inn håndkleet og være redd for den etappen. Man må heller møte den «face on» og prøve og gjøre det riktige, sier Lægreid.

Sterk opphenting

Tarjei Bø vekslet med Lægreid og Norge var da 40 sekunder bak teten. Med én bom minsket Bø forspranget til 17 sekunder da han vekslet med Norges tredje utsendte Vetle Sjåstad Christiansen.

Han leverte strålende i sporet og med bare ett ekstraskudd var plutselig Norge i tetkampen sammen Tyskland da Norges ankermann Johannes Thingnes Bø gikk ut til sin etappe.

Johannes Thingnes Bø

ENORM: Johannes Thingnes Bø gikk Norge inn til seier som ankermann.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Han viste fort hvorfor han er verdens beste skiskytter, og det tok kort tid før han fikk en stor luke foran tyske Roman Rees. Etter at Thingnes Bø hadde fullført sin første skyting med ett ekstraskudd ledet Norge med 26,3 sekunder foran Tyskland.

– Det er helt rått å se på Johannes i forhold til alle andre. Det er et trøkk og en fart som er så imponerende, sa Ola Lunde.

På sin stående skyting hadde Thingnes Bø full kontroll, og Norge kunne cruise inn til seier foran Tyskland og Frankrike.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal