Hopp til innhold

Stupemiljøet raser mot svømmeforbundet: – Vi blir overlatt til oss selv

Bergen Stupeklubb reagerer sterkt på at man ikke har en betalt landslagssjef i stuping. Nå krever de at svømmeforbundet handler.

Paul Thorsen

Trener i Bergen Stupeklubb, Paul Thorsen, er blant dem som reagerer mot Norges Svømmeforbund.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

– Vi ønsker at norske stupere skal ha samme muligheter og rammevilkår som alle andre i forbundet, sier hovedtrener i Bergen Stupeklubb, Paul Thorsen.

De siste årene har Norges Svømmeforbund (NSF) nemlig kuttet støtten til stuputvalget i eget forbund fra 450.000 kroner til 250.000 kroner. Det finnes ingen lønnet landslagstrener i stup. Ei heller en lønnet landslagssjef eller landslagskoordinator.

Konflikten går ut på følgende: I 2016 vedtok svømmeforbundet sin virksomhetsplan for de neste årene. Der står det at stuping har en definert toppidrettssatsing i svømmeforbundet. Nå mener altså stupeklubben i Bergen at denne satsingen ikke blir tatt på alvor.

– Vi blir overlatt til oss selv

Håndstående 10 m

Fra ti meter kaster Caroline Sofie Kupka seg baklengs ut i luften.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

I AdO Arena i Bergen, går Caroline Sofie Kupka (15) opp trappene til timeterstårnet. Hun tørker seg i håret med et håndkle, stiller seg opp og står på hendene, før hun slipper seg utfor kanten.

En salto senere, dukker hun smilende opp fra vannet. 15-åringen anslår at hun trener snaut 25 timer i uken. Hun er et av landets største talenter i stup, men hun føler hun likevel ikke blir tatt på samme alvor som svømmere på samme nivå.

– Jeg merker det er litt forskjell. Jeg vet ikke så mye om det. Jeg vet vi får mindre sponsing og mindre treningsturer, forteller hun.

På kanten følger pappa Peter Kupka med.

Pappa instruerer

Pappa Peter Kupka følge opp datteren så godt han kan, men er frustrert over hvordan talentene blir tatt hånd om av svømmeforbundet.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

– Vi merker at vi blir overlatt til oss selv for å sikre faglig støtte, fysioterapi, treningstilbud, reiser og stipender. Det som skal til for å ta overgangen fra junior til senior, sier han.

– Vi mener at vi følger virksomhetsplanen for denne tingperioden slik den er tiltenkt, også for stup. Det er dessverre sånn at de mindre grenene har hatt en negativ utvikling i medlemsantall og utøvere som konkurrerer. Vi har satset på klubbutvikling, instruktørutdannelse for stupskolen, som er et viktig inntak til klubbene. I tillegg har vi satset på trenerutdanning i stup. Det er kompetansen de trenger for å løfte ungene og barna som ønsker å satse på stup, til et nasjonalt eller internasjonalt nivå, sier svømmepresident Cato Bratbakk.

NRK har spurt Svømmeforbundet hvor mye penger de bruker på svømmelandslag kontra stuplandslag i løpet av et år, uten å få et konkret svar på dette.

Les hele svømmeforbundets svar nederst i saken.

Flere klubber støtter kritikken

Trener i Bergen Stupeklubb er Paul Thorsen. Han har vært i stupingen i en årrekke, og blant annet vært anleggsansvarlig for stup i 15 år.

– Den manglende økonomiske støtten får spesielt konsekvenser for dyktige juniorer som presterer på høyt internasjonalt nivå som skal ta overgangen til å prestere på seniornivå. Der trengs det massiv støtte til både reise, trening, oppfølging. Hvis de skal betale høye egenandeler, vil de kanskje slutte. Da mister vi de som potensielt kan bli gode seniorutøvere, sier Thorsen.

Kupka innstrueres

Paul Thorsen instruerer Kupka, slik han gjør flere dager i uken.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

Under EM senior i 2018, endte Norge med en åttendeplass i synkronstup 3 meter og en sjetteplass i synkronstup 10 meter. Begge prestasjonene var det søstrene Anne Vilde og Helle Tuxen som stod for. Norge hadde fire deltagere i EM junior og tre deltagere i VM junior samme år.

Pr. 1. februar 2019 var det fire utøvere på seniorlandslag og åtte på juniorlandslag, opplyser landslagskoordinator Roy Terje Nygaard.

– Sånn jeg ser det, er våre sportslige resultater, både på junior- og seniornivå så høyt at jeg vil utfordre hvem som helst til å si hva som ikke er toppidrett i det. Men det medfører overhodet ingen tiltak fra forbundet i det hele tatt. Det er litt rart, sier Thorsen.

På det svarer president Bratbakk følgende:

– I denne treårsperioden har det ikke vært noen juniorer eller seniorer som har tatt medaljer i EM eller VM. Det har vært noen gode resultater. Når disse resultatene har oppstått, da har vi faktisk støttet de utøverne som har oppnådd dette. Ja, vi gir en god støtte til utøverne som hevder seg. Men igjen er det slik at det er klubbenes ansvar å ha gode treningsfasiliteter for utøverne som skal trene hver dag for å bli internasjonale topputøvere i stup.

NRK har vært kontakt med ledere i Bærum Stupeklubb, Kristiansand Stupeklubb, Oslo Stupeklubb, Stavanger Stupe Club og stupegruppa til Trondhjems Svømme- & Livredningsklubb. Alle mener det samme: At stuping blir bortprioritert eller prioritert under svømming i svømmeforbundet.

«Dramatiske konsekvenser»

Caroline Sofie Kupka

– Jeg tror det er mulig å bli best i stup i Norge, smiler Caroline Sofie Kupka.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

Midt i konflikten står altså stuperne som ønsker å ta nye steg innen sin idrett. Blant dem er Caroline Sofie Kupka.

– Det er veldig kjipt. Stuping er egentlig en veldig morsom sport å se på. At de ikke vil satse på det, er ganske kjipt. Det går nok an å bli verdens beste stuper for det, smiler hun.

– I perioder har vi hatt bedre resultater enn svømmerne. Nå har vi noen talenter her som det er viktig at får mulighetene. Det ligger hos oss og idrettslederne å sikre at de får den muligheten, følger pappa Peter opp.

Nå frykter stupeklubben at svømmeforbundet kommer til å legge ned hele toppidrettssatsingen på forbundstinget i april. Nylig sendte stupeklubben et brev til forbundet hvor de krevde svar på en rekke spørsmål om hvordan toppidrettssatsingen ble ivaretatt.

Stup 10 m

Kupka er blant de beste stuperne i Norge.

Foto: Ole Kollstrøm Heilevang / NRK

Der stiller de blant annet spørsmål om «hvordan tenker NSF at Norge skal makte å få frem talentene innenfor stup i Norge, når man i praksis neglisjerer sin egen strategi?».

Videre skriver de at å legge ned toppidrettssatsingen vil få «dramatiske konsekvenser».

– Hvis det er en plikt å følge det dokumentet som tinget har vedtatt, så må jeg si at de ikke har fulgt det, sier trener Thorsen.

– Klubbene utvikler utøverne

Det hører naturligvis med til historien at det finnes langt flere svømmere enn stupere i Norge. Ifølge svømmeforbundet har 55 stupere betalt lisens så langt i år. Til sammenligning har rundt 3700 svømmere betalt lisens.

Mye av inntektene til svømmeforbundet er naturligvis knyttet til disse tallene. Her er svarene til svømmepresident Cato Bratbakk:

– Er du enig i at dere har kuttet i toppidrettssatsingen i stup?

Cato Bratbakk

President i Norges Svømmeforbund, Cato Bratbakk.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Nei, vi har kuttet i tilskuddet til grenen stup i stuputvalget. De hadde et budsjett på 450.000 da vi kom inn. De har fått et budsjett på 250.000 for å drive den aktiviteten med de utøverne som de har på juniorlandslaget, som ikke er veldig mange. Stupskole er en av de viktige innsatsene vi har gjort for å få til den satsingen som er ønskelig for å få flere barn og unge inn i stupklubbene.

– Man har jo utøvere som er på både junior- og seniorlandslag som ikke har en landslagstrener?

– Stuputvalget, som har organisert dette, de har en landslagskoordinator. De har ordnet det på den måten. Vi har jo ingen store, internasjonale utøvere som hevder seg i toppen i junior- eller seniormesterskap.

– Vil dere legge ned toppidrettssatsingen fremover?

– Neste periode blir det spennende å se. Hva er det stupmiljøet ønsker at forbundet skal legge vekt på når det gjelder bredde og elitesatsing? Vi alle ønsker at en stuper skal hevde seg både i EM og VM, ingenting ville vært hyggeligere. Det er sånn at man må ha en viss kapasitet og en viss aktivitetsmengde i en gren for at det tilflyter offentlige tilskudd. Vi har jobbet for at stuping skal bli så stort at de også får grentilskudd slik at vi kan satse enda mer på stup.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Aston Villa til europeisk semifinale for første gang på 42 år

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Dermed er Aston Villa klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Lille ledet 2-0 og lå an til å gå videre med få minutter igjen av ordinær tid. Så dukket Matty Cash opp og banket inn Villas redusering fra 20 meter. Skuddet gikk inn via en motspiller.

    I forkant klønet Lille det til da keeper Lucas Chevalier kolliderte med en lagkamerat og mistet ballen.

    Tidligere i kampen scoret Yusuf Yazici med innsiden av venstrefoten etter 15 minutter, mens Lille-kaptein Benjamin André stusset inn 2-0 på en corner halvveis ut i 2.-omgangen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Aston Villa jubler for avansement til semifinalen i Serieligaen etter straffeseier over Lille
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal