Hopp til innhold

Sølvvinneren holdt på å miste livet for to år siden: – Organene mine sviktet

Østerrikske Eva Pinkelnig har hatt en dramatisk vei til VM-sølv. En vinterdag for to år siden var det nære at det gikk ordentlig galt.

Slovenia Nordic World Championships

FORBAUSET: Eva Pinkelnigs vei til medalje har vært lang.

Foto: Darko Bandic / AP

Det var norske Anna Odine Strøm de fleste trodde kom til å sikre gullmedaljen etter sitt første hopp på 100 meter i normalbakken i VM i Planica, klart lengst av alle.

Etter endt konkurranse var det mest gledestårer å skimte hos konkurrentene.

Tyske Katharina Althaus seiret, men sølvet betydde ekstra mye for Eva Pinkelnig.

Den 3. desember 2020 falt nemlig østerrikeren i et treningshopp i Seefeld, og ble hastet til akutten.

– Det er helt sinnssykt. Jeg ga nettopp moren min en klem etter å ha vunnet sølvmedalje, og for rundt to år siden hørte jeg stemmen til moren min da jeg var i en nødssituasjon, sier Pinkelnig til NRK.

Dramatisk

I magen fløt det én liter blod, og det ble konstatert at Pinkelnig sprakk milten.

– Legene var nødt til å handle raskt, for organene mine hadde allerede begynt å svikte. Vi hadde rundt ti til 15 minutter da milten sprakk, hvis ikke hadde vi ikke snakket sammen i dag, sier hun.

FIS Nordic World Ski Championships

PALLEN: Eva Pinkelnig, Katharina Althaus og Anna Odine Strøm.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Da hun hørte stemmen til mor i målområdet, spant tankene to år tilbake.

– På grunn av korona kunne hun ikke komme inn på rommet, men jeg hørte henne og ønsket å gi henne en klem. Nå ga hun meg en klem som sølvvinner i VM, forteller Pinkelnig videre.

Hun klarer så vidt å holde tårene tilbake.

– Det er helt utrolig, sier hun selv.

– Hvordan har reisen din blitt fra det til nå?

– Det har vært en berg-og-dal-bane, med mange opp- og nedturer. Men jeg har alltid feiret oppturene og satt pris på dem. I de tøffere stundene mistet jeg ikke min humor og min positive energi. Derfor er det utrolig at jeg kan vinne dette i dag, sier hun.

Se sølvhoppet her.

Skuffet over egen prestasjon

Anna Odine Strøm tok bronse, men var selv litt misfornøyd etter sitt andre hopp.

– Det er det dårligste hoppet jeg har gjort her. Jeg får lære av det også. Medalje er absolutt hyggelig, sier Anna Odine Strøm til NRK.

Ski-VM 2023: Hopp, normalbakke kvalifisering for kvinner

BRONSE: For Anna Odine Strøm i VM.

Foto: Heiko Junge / NTB

Alt til lå til rette for karrierens første VM-gull etter et hopp på 100 meter i 1. omgang, men da det hele skulle avgjøres klarte ikke Strøm å matche sitt første hopp, og endte til slutt med å ta bronse med et hopp på 95 meter.

– Hva tenkte du på toppen før siste hoppet?

– Jeg prøvde bare å tenke på andre ting og holde meg distrahert, puste med magen. Det var greit, men ikke bra nok, innrømmer Strøm.

– Imponert meg så fælt

NRK-ekspert og tidligere topphopper Anders Bardal mener Strøm har all mulig grunn til å være stolt, selv om ledelsen ble skuslet bort i andreomgangen.

– Du skjønner at hun er skuffet, det er det ingen tvil om etter å ha ledet etter førsteomgangen og vært den beste hopperen her nede. Da er det lov å være skuffet. Men hun skal ikke få lov til å være skuffet over en VM-bronse i morgen, sier Bardal.

Anders Bardal og Johan Remen Evensen er NRKs hoppeksperter under VM i Planica. Her ved hoppbakken.

IMPONERT: NRK-ekspert Anders Bardal. Her sammen med ekspertkollega Johan Remen Evensen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Strøm har virkelig stilt inn formen til VM og har fire verdenscupseire i bagasjen denne sesongen.

– Anna har vært blant de tre beste i hele år, i dag var hun nummer tre av dem, og det føles litt tungt akkurat i det øyeblikket hun ble nummer tre. Men vi må passe oss for å bli slik at tredjeplass i VM ikke er bra nok, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK etter rennet.

Han er full av lovord til sin bronsevinner.

– Hun er nåtidens Bjørn Wirkola. Hun har imponert meg så fælt i år at det er vanskelig å beskrive. Hun var ikke en av dem vi regnet som et av våre sterkeste kort i oktober, altså, påpeker Bråthen, tydelig imponert.

Årsbeste

Maren Lundby jublet og var godt fornøyd etter sitt hopp på 94 meter i 2. omgang. Det holdt til 8.-plass for hopperen som gjør comeback denne sesongen etter en lengre periode ute.

– Det har vært en lang vei. Det er litt som jeg sa før mesterskapet: Det er kult at jeg er her. Alt i alt er jeg fornøyd. Jeg kjenner at det fortsatt er ting som kan bli bedre. Men jeg må være fornøyd med innsatsen jeg har lagt ned for å komme hit, sier Lundby.

Thea Minyan Bjørseth ble nest beste norske på en 5.-plass. Eirin Maria Kvandal endte som nummer 21.

Siste nytt

  • Glimt møter Lillestrøm i cupens 2. runde

    Onsdag kveld ble oppgjørene i 3. runde i cupen trukket. Tittelforsvarer Molde gjester Hødd.

    Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

    Allerede 1. mai skal neste runde spilles. Disse lagene møtes (eliteseriekamper uthevet):

    Sogndal – KFUM Oslo, Lysekloster – Kjelsås, Bodø/Glimt – Lillestrøm, Eik Tønsberg/Fredrikstad – Rosenborg, Råde – Hønefoss/Sarpsborg 08, Strømsgodset – Kristiansund, Hødd – Molde, Tromsdalen – Viking, Egersund – HamKam, Sandnes Ulf – Odd, Alta – Stabæk, Arendal – Bryne, Eidsvold Turn – Åsane, Ranheim – Raufoss, Levanger – Brann, Oppsal/Vålerenga – Tromsø.

    Alle oppgjørene i 2. runde er imidlertid ikke spilt enda. Torsdag spilles Fredrikstad – Eik Tønsberg, Sarpsborg – Hønefoss og Oppsal – Vålerenga.

    Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I første runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg imidlertid videre fra 2. runde. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Lillestrøm - Bodø/Glimt (0-5)
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • 4.-divisjonslag sjokkerte Viking – reddet av Salvesen

    – Me e for go for Viking. Me ska ta dette, det er eg sikker på!

    Meldingen satt løst da Torvastad-forsanger Håvard Førre ble intervjuet rundt timen ut i kampen, like etter at Roy Miljeteig snudde kampen for vertene.

    Stillingen viste 3–2 til den vesle klubben fra Karmøy.

    For selv om Viking tok komfortabelt ledelsen 2–0 mot 4.divisjonslaget som sendte Haugesund ut av cupens første runde, var det ikke over:

    * 45+1 minutter: Georg Grønningen reduserer til 1–2

    * 48 minutter: Fredrik Lippestad utligner til 2–2

    * 53 minutter: Miljeteig snur kampen til 3–2

    – Hva er det Viking driver med?

    NRK-ekspert Carl-Erik Torp satt rystet i studio.

    – Det er veldig vanskelig å forstå. De hadde full kontroll. Jeg klarte ikke å se at de var over midten de første 40 minuttene, sa Torp på direkten.

    Viking forsøkte å påvirke stillingen med et firerbytte etter drøyt timen spilt. Kort tid etter kunne de puste ut.

    Utligningen til 3–3 kom fra Simen Kvia-Egeskog.

    På tampen satte Lars-Jørgen Salvesen 4–3 på straffespark.

    Målet berget han Stavanger-klubben fra en real flause.

    Fotballekspert Jonas Grønner må tatovere seg etter han tapte et veddemål på direkten.

Sendeplan

Kl. Program Kanal