Strandberg strammet opp lagkameratene: – Det er ikke noe barnehage

ULLEVAAL (NRK): Igjen viste Stefan Strandberg hvor viktig han er blitt for Ståle Solbakkens Norge. Underveis i kampen ga han lagkamerater så ørene flagret.

Strandberg

LETTET: Stefan Strandberg var blant Ullevaals lykkeligste da Mohamed Elyounoussi fjernet all tvil med 2-0-scoringen på overtid mot Montenegro.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Lenge så det ikke ut som Strandberg og forsvaret skulle bli satt på de altfor store prøvene mot Montenegro mandag kveld, men utover i 2.-omgang begynte gjestene å komme inn i kampen.

Det likte Strandberg særdeles dårlig.

– Vi sprekker opp i midtbaneleddet. Det går en kule varmt, og så kommer det klart frem hva jeg mener. Da sier jeg fra til Ståle, forteller Strandberg på pressekonferansen etter kampen.

Midtstopperens reaksjon førte til at Solbakken gjorde endringer og byttet inn friske bein.

Strandberg legger ikke skjul på at han brukte temmelig klar tale.

– De sprekker opp i midtbaneleddet, henger ikke sammen og vinner ikke nok andreballer, og da fortjener de å høre det. Det er profesjonell fotball. Det er ikke noe barnehage. Så jeg prøvde å ta tak i det, og det hjalp i hvert fall litt, sier Strandberg til TV 2.

SE MÅLENE: Mohamed Elyounoussi var i det vanskelige hjørnet da Norge slo Montenegro 2-0 mandag kveld.

Vil ha en reaksjon

Det er lenge blitt etterlyst en forsvarssjef i Norges firer. Helt siden Brede Hangeland ga seg på landslaget i 2014, har midtstopperplassen vært en gjentagende hodebry for landslagssjefene.

På spørsmål om Strandberg føler han nå har tatt den rollen, svarer han enkelt: «Ja», og smiler.

– Når jeg kjefter og smeller, er det mest for å få en reaksjon. At noe må forandres, forklarer midtstopperen.

Solbakken er naturlig nok veldig fornøyd med måten Strandberg har tatt ansvar både på og utenfor banen.

– Han har vært en forsvarssjef i disse kampene. Han har bra pondus. Nå har han en fysisk forfatning som gjør at han er så rask som han får blitt. Han er ikke veldig rask, men rask nok til at han tør å stå ved linja, og så kan han falle ned i de riktige posisjonene. Han har vært veldig bra, sier Solbakken til NRK.

Landslagssjefen er imidlertid ikke helt med på at utblåsningene kan kalles «skyllebøtter».

– Jeg tror ikke han gir skyllebøtter, men han har en god taktisk forståelse. Han tenker klart når det blåser litt rundt ham. Midtstopperposisjonen er en fin posisjon å se hvordan laget ser ut fra, påpeker Solbakken.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp er også mektig imponert over Strandbergs utvikling.

– Han har vokst frem som en sterk leder. Du ser tydelig at han gir beskjeder når det skjer ting han ikke er fornøyd med. Han har tatt store steg. Han vokser bare mer og mer. Han er god i pasningsspillet, og han tar duellene, sier Torp.

– Bitter på kroppen

Strandberg har hatt en lang og kronglete vei til å bli en viktig brikke på landslaget. Til tross for at 31-åringen debuterte i 2013, står han med «bare» 22 landskamper.

Altfor ofte har tunge skadeavbrekk satt han tilbake.

– Det har vært tunge stunder og dype daler. Jeg har alltid visst hva jeg kan bidra med hvis jeg holder meg frisk. Jeg er ganske bitter på kroppen min. Ting kunne sett annerledes ut hvis den hadde spilt på lag. Heldigvis svarer den bra nå, sier Strandberg.

Midtstopperen har tidligere fortalt hvordan han har stilt tøffe krav til lagkameratene på landslaget.

Solbakken startet også landslagshøsten med å adressere det mentale. «Stein, hakkende gal», var beskrivelsen Strandberg brukte om Norges nye landslagssjef.

– Det skjedde noe forrige samling. Det er ikke sikkert vi hadde vunnet denne kampen for en stund siden. Ståle har stilt klare og harde krav til oss, og jeg synes vi har respondert bra. I dag (mandag) sliter vi i perioder, men når mentaliteten er som den er i gruppa, klarer vi å vippe kampen i vår favør, sier Strandberg.

Siste nytt

 • Vålerenga ydmyket Arna-Bjørnar

  Vålerenga knuste Arna-Bjørnar hele 8-0 (!) på bortebane søndag ettermiddag. Synne Jensen og Katie Stengel var Oslo-lagets store spillere med to mål hver. Det var - ikke overraskende - lagets største borteseier i Toppserien denne sesongen, skriver NTB.

  Med seieren har blåtrøyene los på LSK Kvinner på bronseplassen. Det skiller to poeng mellom de to.

  Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Lewandowski likt med Haaland

  Robert Lewandowski scoret de to første målene da Bayern München smadret Bayer Leverkusen 5-1 i søndagens toppkamp i Bundesliga. Med seieren overtok Bayern serieledelsen, ett poeng foran Erling Braut Haalands Borussia Dortmund.

  Med to mål deler nå Lewandowski toppscorertittelen med Haaland. Begge har ni mål på de åtte første serierundene. Haaland har imidlertid stått over to kamper med skade, og har derfor et vesentlig høyere snitt per kamp; 1,50 mot Lewandowskis 1,12.

  Thomas Müller scoret det tredje målet for Bayern Mücnchen, før Serge Gnabry puttet to ganger. Patrik Schick scoret trøstemålet for Leverkusen.

  Robert Lewandowski
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • Sandviken tok stort steg mot gull

  Sandviken suser mot seriegull etter at de slo Avaldsnes 1–0 søndag ettermiddag. Innbytter Maria Brochmann ble den store helten da hun kranglet ballen i mål i det 69. minutt.

  – Det er kjempedeilig å komme inn å avgjøre. Nå seiler vi videre mot ... det nærmer seg noe, sier Maria Brochmann til NRK og gliser.

  Bergenserne trenger nå bare å vinne én gang på de to siste kampene for å sikre tittelen. Først venter tabelljumbo Klepp hjemme før sesongen avsluttes borte mot LSK Kvinner 13. november.

  – Nå har vi egentlig begge hendene på «det». Nå er det opp til oss selv. Jeg er så imponert over spillergruppen – den mentaliteten de har kan ta oss hele veien, sier Sandviken-trener Alexander Straus.

Sendeplan

Kl. Program Kanal