NRK Meny
Normal

Straffet for skøytejuks – fikk medhold i anken

Hele 15 lag ble straffet for skøytejuks i NM-stafetten forrige helg. De fire lagene som anket har nå fått medhold.

Det er trolig i denne bakken flere løpere på første etappen, ifølge juryen i NM, tok for mange skøytetak.

John Aalberg

ØNSKER NY DISKUSJON: Teknisk delegert John Aalberg håpet juryavgjørelsene skulle bli anket. Nå fikk ankene medhold.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Ankeutvalget legger til grunn at skøytetakene ikke er straffbare fordi det tunge snøværet gjorde forholdene vanskelige på det aktuelle stedet (se video over).

– Da kan ut fra de beskrevne stedlige forhold ankeutvalget ikke se at det foreligger hjemmel for rennets jury til å beslutte sanksjoner som er iverksatt overfor de respektive lag, heter det i dommen.

Leder i ankeutvalget, Per Magne Kristiansen, forklarer til NRK at regelverket er «uhyre vanskelig og uoversiktlig».

– Det er ingen tvil om at de har svingt og brukt skøytetak med én fot, men slik merkingen og løypene har vært, har vi funnet det riktig å la tvilen komme løperne til gode, sier Kristiansen.

NM-dronningen reagerte

Dermed blir tidsstraffen på tre minutter til Kjelsås, Rindal, Varden og Heming strøket, og lagene får sin opprinnelige plassering i NM-stafetten. Ingen av medaljevinnerne ble ilagt straff.

Skøytestraffen skapte stor oppmerksomhet fordi mange reagerte på avgjørelsen. NM-dronning Astrid Uhrenholdt Jacobsen er blant dem som mener reglene må bli mye klarere.

John Aalberg, som var teknisk delegert under NM, uttalte etter juryavgjørelsen at han håpet lagene ville anke avgjørelsen for å få en ny diskusjon rundt regelverket.

Aalberg sier til NRK torsdag at dommen trolig fører til at man må sette et enda klarere regelverk. Han trekker frem klarere sporsetting, også i «fiskebeinsbakker», som en mulig konsekvens.

– Selv om det (sporene) blir visket ut etter hvert. Vi må diskutere hvordan vi skal løse dette videre, sier Aalberg.

Uklar linje

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har skjerpet inn reglene denne sesongen siden det er blitt langt vanligere å droppe festesmurning og stake seg gjennom klassiskrennene.

Mange er blitt straffet for ulovlige skøytetak, men det har vært uklart hvor grensen egentlig går.

Det beste eksempelet kom kanskje under Tour de Ski, hvor Niklas Dyrhaug ble straffet og Therese Johaug slapp unna.

Kristiansen i ankeutvalget tror dommen kan skape presedens.

– Den vil nok ha innvirkning i flere henseende og derfor er den lagt ut som den er. Den indikerer viktigheten av å sette spor og være spesifikk med tanke på hvor man skal gå. Det er slike ting som gjør det vanskelig, sier Kristiansen.

Han opplyser at en ankefrist er endelig, og tidsstraffen blir dermed stående for de elleve andre lagene.

Johaug og Dyrhaug

LIKT? Therese Johaug (t.v.) og Niklas Dyrhaug (t.h.) havnet i trøbbel på grunn av snikskøyting under sprinten i Tour de Ski, men det var bare Dyrhaug som ble deplassert i heatet sitt.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Rælingen mot eliteseriespill

  Rælingen, som ble nummer tre i 1. divisjon, slo eliteserielaget Sola hele 30–20 i første kvalifiseringskamp og tok et langt steg mot opprykk. Returkampen i Sola spilles søndag.

  Tonje Nøstvold, Sola
  Foto: Sander Heggheim/NRK
 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal