Straffekaos i VM – VAR-avgjørelse skaper reaksjoner

Frankrikes Wendie Renards straffescoring mot Nigeria er blant de mest omdiskuterte VAR-avgjørelsene i VM til nå.

BOMMET: Wendie Renard satte den første straffen i stolpen, men dommeren mente – etter en titt på VAR – at keeper Chiamaka Nnadozie ikke stod på streken.

De nye fotballreglene har allerede satt sitt preg på VM i Frankrike, og da vertsnasjonen møtte Nigeria til siste gruppespillkamp i Norges gruppe mandag kveld, ble VAR svært avgjørende.

Etter 74 minutter, på stillingen 0-0, fikk Frankrike et tilsynelatende korrekt straffespark, og Arna Bjørnar-spiller Ngozi Ebere ble utvist for en takling i boksen.

Det var starten på minutter med protester, kaos og diskusjoner i sosiale medier.

– Strider mot alt vi tenker

Wendie Renard gikk bort til ellevemeteren – og satte straffen i stolpen. Nigerias VM-håp var fortsatt i live. Men ikke lenge.

For rundt to minutter senere pekte dommer Melissa Borjas på straffemerket en gang til.

– Alvorlig talt. Er dette en del av spillets idé? Dette strider mot alt vi tenker at fotballen skal være. Nei, nei, nei, uttalte TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

De nigerianske spillerne protesterte høylytt. Men VAR hadde talt: Keeper Chiamaka Nnadozie hadde ikke, som reglene sier, minst en fot på streken da Renard skjøt. Bildene viser at den venstre foten til 18-åringen, som i tillegg fikk gult kort, var noen centimeter utenfor den hvite linja.

– En fryktelig hard avgjørelse, skrev BBCs fotballjournalist John Bennett på Twitter.

– Det er trist at kampen avgjøres av en kontroversiell og utilfredsstillende straffe, mente målvaktsprofilen Hope Solo.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Ville ikke si meningen sin

X02520

PROTESTERTE: De nigerianske spillerne sa tydelig ifra hva de mente om avgjørelsen på tampen av kampen.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

På forsøk nummer to gjorde den Lyon-kapteinen ingen feil.

– Hvis jeg sier min ærlige mening blir jeg antakeligvis sendt hjem fra VM, sa Nigerias svenske trener Thomas Dennerby på pressekonferansen etter tapet, som kan sende laget hjem fra VM.

– Selvfølgelig er jeg veldig skuffet. Frankrike er et veldig bra lag som ikke trenger hjelp for å vinne, fortsatte han.

Selv i franske medier ble det uttrykt skepsis.

«En skammens seier, fordi måten den kom på strider mot ideen og historien til fotballen», skriver kommentator Vincent Duluc i L'Équipe.

– Korrekt avgjørelse

Den norske toppdommeren Svein Oddvar Moen understreker at dommeravgjørelsen er korrekt.

– Keeperen beveger seg ut fra streken og avgjørelsen er derfor korrekt. I mesterskap får dommerne ofte guidelines, og de har nok fått beskjed om å være nøye med dette, sier han til NRK.

Det samme påpeker Frankrikes trener, Corinne Diacre.

– Man forholder seg til reglene som kom 1. juni. Og de var litt til vår fordel i dag, sa hun på pressekonferansen.

I sosiale medier mente flere at de franske spillerne også kan ha brutt regelverket ved å passere sekstenmeterlinja før Renard tok det første straffesparket.

– Begge lag har spillere på innsiden. Da skal straffen tas på nytt, så det er feil i flere ledd her. Og straffen tas jo også på nytt, sier dommer-Moen.

 • Nigeria står med tre poeng og må vente til alle gruppene er ferdigspilt før de vet om de kan gå videre som treer.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • – Håper han ikke tar alle målene

  Joshua King og Erling Braut Haaland ble drillet som en spissduo på dagens formasjonstrening. Bournemouth-stjernen King har sto tro på sin ferske spissmakker.

  – Håper han ikke tar alle målene, sier han til NRK.

  – Det er gøy å spille med gode fotballspillere, og i den formen han er i nå, så ser det ut som om ingenting kan stoppe ham. Vi har en kamp med hverandre, og spisser trenger tid, og på landslaget blir det mye taktikk, det blir lite trening. Jo mer jeg og Erling får spille sammen, jo bedre blir partnerskapet. Norge må ta seg av hatten for det han har prestert, jeg gjør i hvert fall det.

  – Jeg gleder meg til fortsettelsen for Erling. Det blir spennende å spille sammen med ham i denne kvaliken og i Nations League. Han er bare 19 år og har en stor fremtid foran seg. Men det kuleste med ham er at han har beina plantet på jorda, samtidig som at han er full av selvtillit – men på en riktig måte, sier King.

  – Er han god nok for PL?

  – Hvis man ser på stats, så er han det. Men han er fortsatt 19-år, hvor han går neste gang er det han og hans far og agent som må avgjøre sammen. Han er som sagt 19 år, men det tror jeg han skulle klart.

  Herrelandslaget trener på Ullevaal Stadion.
Norge møter Malta og Sverige.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Fourcade til Sjusjøen

  Det er ikke bare de norske toppløperne som skal i aksjon når skiskyttersesongen åpner på Sjusjøen kommende helg. Franske Martin Fourcade er en av storløperne. Landsmann Simon Desthieux stiller også, i tillegg til blant andre Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Simon Schempp, Erik Lesser og Benedikt Doll.

  – Dette blir en real forsmak på hva vi har i vente i verdenscupen senere i sesongen. Det er gledelig at så mange internasjonale toppnavn fra nasjoner som Tyskland, Frankrike og Italia stiller til start. Og så er vi selvfølgelig fryktelig spente på hva de norske utøverne kan få til i sesongens første renn, sier rennleder Jens Schjerven, ifølge NTB. NRK sender helgens renn på våre plattformer. Programmet finner du her.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Villa gir seg etter endt sesong

  Den spanske spissveteranen David Villa (37) legger opp etter sesongen. 37-åringen med fortid i Barcelona, Atlético Madrid og Valencia vil avslutte sin karriere i japansk fotball og Vissel Kobe. – Jeg har bestemt meg for å avslutte min profesjonelle karriere, sa en tydelig rørt Villa.

  NYCFC Villa Soccer David Villa
  Foto: Seth Wenig / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal