NRK Meny
Normal

Støy ødela norsk taktikk da Sundby sprakk

Da landslagsledelsen prøvde å varsle løperne om Martin Johnsrud Sundbys helsprekk, ble ikke de første beskjedene hørt.

Sundby

TUNG ETAPPE: Martin Johnsrud Sundby var til slutt 56,4 sekunder bak vinneren Aleksej Poltoranin på onsdagens 15-kilometer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Nystad

BLE IKKE HØRT: Landslagstrener Trond Nystad.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det var vanskelig å kommunisere fra sidelinjen. Vi kunne kommunisert bedre med en ørepropp, men det er ikke lov, så det tok litt tid, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK onsdag kveld.

Han ble i likhet med alle andre overrasket da tour-leder Sundby måtte slippe feltet under onsdagens etappe. Sundby, som uttalte at han hadde en «forferdelig dag på jobben», mistet halve forspranget sammenlagt.

Kritisk Northug

Etterpå reagerte Niklas Dyrhaug på at beskjeden om Sundby-sprekken kom altfor sent. Da ville han ha bremset i stedet for å øke farten.

Også Petter Northug og Sundby selv er kritisk til lagtaktikken overfor SVT.

– Jeg er overrasket over at Niklas og de andre var oppe og kjørte. Det var flere nordmenn som dro hardt. Taktikken i laget er å forsvare ledelsen. Det var for dårlige beskjeder under løpet, sier Northug til SVT.

Artikkelen fortsetter.

Sundby var langt bak førsteplassen i dagens Tour de Ski-etappe.

Nystad forklarer at planen på forhånd var å forsvare norsk ledelse, men de første varslene om Sundby nådde rett og slett ikke frem.

– Beskjeden kom ganske tidlig, men det (bråket) var så høyt at de ikke oppfattet det. Det er vanskelig å høre hva som skjer, sier Nystad.

– Måtte ha bremset

Landslagstreneren understreker at kommunikasjonsproblemene «ikke var noen krise», og han påpeker at utlendingene oppfattet situasjonen og økte tempoet i front.

NRK-ekspert Fredrik Aukland ble overrasket over at enkelte ikke hadde fått med seg at Sundby var hektet av. Men eksperten tror også at teten ville kjørt hardt uansett.

– (Alexander) Legkov var faktisk den som dro rett i forkant. Hvis de skulle gjort noe, måtte de ha bremset for så å gå opp igjen. Og så taktiske tror jeg ikke det norske laget er, sier Aukland.

Den taktikken er langt vanligere i sykkelverden, hvor rytterne og laglederne kommuniserer med headset.

– Vi spurte om å bruke headset for noen år siden, og reglene er tydelige. Løperne synes jo det er artig med et høylytt publikum, og sekunderingen tas gjerne med tavle, sier Nystad.

Det er en del av sjarmen at vi ikke har det. Når det er mange som heier, blir det støy, sier Nystad.

Tour de Ski.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal