NRK Meny
Normal

Støttet dopingtatte i 2009 – nå vil han fengsle dem

Den omstridte skiskytterlederen Alexander Tikhonov ønsker å kriminalisere doping.

Den omstridde russaren Aleksandr Tikhonov vil fengsle utøvarar som blir tekne for doping. 
Urealistisk, ifølge den norske skiskytarpresidenten som slit med å ta russaren på alvor.

SE REPORTASJE: Alexander Tikhonov mener at man også bør jakte på bakmennene, altså de som organiserer dopingen.

– Vi må gjøre slik at dopingtatte blir holdt strafferettslig ansvarlig. Blir man tatt for doping, skal man rett i fengsel. Da blir det orden på ting, sier russeren til NRK.

Tikhonov har i en årrekke vært visepresident i IBU og president i Det russiske skiskytterforbundet. Nå tilbake i styret i det russiske forbundet.

Vil ta bakmennene

Den siste uken, etter en ny dopingavsløring, har kritikken mot «den russiske ukulturen» blusset opp. Nå kommer også Tikhonov på banen.

– Jeg mener det er spesielt viktig å straffe menneskene som organiserer dette. Det er ikke bare atletene som er skyldige, men også bakmennene, sier Tikhonov.

Forslaget om kriminalisering står i sterk kontrast til Tikhonovs uttalelser til NRK i 2009, hvor han støttet de dopingtatte utøverne Jekaterina Jourijeva, Albina Akhatova og Dmitrij Jarosjenko, selv etter B-prøven var klar.

Nå fremhever Tikhonov at man også bør jakte på bakmennene, altså de som organiserer dopingen.

Selv nekter han å ha noen som helst kjennskap til doping – verken nå eller tidligere. Han mener bakmennene «helt sikkert vil bli tatt».

Skeptisk president

Nåværende IBU-president Anders Besseberg, som tidligere har vært tydelig i sin kritikk av Tikhonov, sliter med å ta russerens forslag seriøst.

– Jeg må si jeg er overrasket over at han kommer med den uttalelsen. Han sitter i styret i det russiske forbundet. Og jeg står ved det jeg har sagt: At det er en ukultur i russisk skiskyting, sier Besseberg.

Han utelukker ikke at en kriminalisering kan bli aktuelt i fremtiden, men han understreker at idretten har klare reglementer å forholde seg til.

– Jeg har lagt merke til at mange har uttalt seg veldig impulsivt om disse sakene, både i Norge og internasjonalt. Vi må forholde oss til antidopingreglementet i både IBU og WADA, sier Besseberg.

– Alle nasjoner har selvsagt mulighet til å komme med forslag. Jeg personlig skulle gjerne sett at vi hadde litt strengere sanksjoner, og det tror jeg kongressen vil vedta i 2016, sier presidenten, som påpeker at det er aktuelt å doble dopingutestengelsen fra to til fire år.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien fotball: Brann - Rosenborg