Analyse

Hvordan fikk Chelsea kloa i alle superstjernene?

Ved å utnytte et svekket overgangsmarked har Chelsea kjøpt et knippe storspillere som kan føre dem inn i tittelkampen innen to år.

Chelsea

STORE FORVENTNINGER: Kai Havertz (f.v.), Hakim Ziyech og Timo Werner er tre av forsterkningene som har satt fyr på forventningene til Chelsea denne sesongen.

Foto: Peter Dejong/Martin Meissner/Glyn Kirk/ / AP/AFP

Det har vært den typen sommer som alle supportere drømmer om.

Vanligvis er overgangsvinduet fullt av rykter og knuste drømmer. Din klubb lenkes til stjernen hele Europa jakter, før han så går til en større klubb eller signerer en ny kontrakt.

Det er en vond lekse for alle fans at spekulasjoner sjelden fører til overganger.

Med mindre man heier på Chelsea i 2020.

London-laget er i ferd med å levere et overgangsvindu av de sjeldne. Én etter én har storspillerne blitt presentert: Hakim Ziyech, Timo Werner, Ben Chilwell, Thiago Silva, Kai Havertz. Kanskje kommer også keeperen Édouard Mendy.

I flere tilfeller har treneren Frank Lampard og eieren Roman Abramovitsj brukt penger ingen trodde de hadde til å kjøpe spillere ingen trodde de kunne få.

Den totale prislappen ligger på opp mot 2,5 milliarder kroner.

Hvordan i alle dager har Chelsea klart dette?

Laster Twitter-innhold

Perfekt timing

Svaret er strategi, tilfeldigheter og timing. Spesielt timing.

De siste årene har ikke Chelsea hatt økonomi til å hamle opp med de største lagene.

UEFAs «Financial Fair Play»-regler (FFP) forbyr klubber å bruke mer penger enn de tjener. Chelsea tjener mindre enn både Liverpool, Manchester United og Manchester City.

Vondt ble til verre i fjor, da Chelsea ble blokkert av FIFA fra å hente spillere i ett år fordi de hadde brutt overgangsreglene for spillere under 18 år. I fjor sommer fikk Chelsea kun kjøpe Mateo Kovačić, som allerede var der på lån.

I tillegg hadde Chelsea solgt stjernene Eden Hazard og Álvaro Morata for fete summer, som de da ikke fikk lov til å bruke.

Dermed var det nesten umulig for nyansatte Lampard å slåss om tittelen. Med et ungt mannskap sikret han fjerdeplassen.

Fordelen med alt dette for Chelsea var at de hadde mye penger til overs i starten av året.

Og akkurat da kom koronaviruset.

Pandemien har rammet fotballen hardt. Innen overgangsvinduet åpnet i sommer, hadde selv ikke mange av de rikeste klubbene råd til å kjøpe. Lagene som eide stortalentene, var mer villige til å selge.

Markedet favoriserte nå kjøperen. Enhver som hadde penger på bok, hadde en gyllen mulighet til å gjøre et par kupp.

Det er dette Chelsea har utnyttet til fulle.

Magisk venstrefot

Den første signeringen kom riktignok i februar, før pandemien, i form av Hakim Ziyech (27), marokkaneren fra Ajax som kostet «kun» 415 millioner kroner.

Summen virker rimelig for en ving med en magisk venstrefot som har stått bak en målinvolvering i snitt per kamp de to siste årene i Nederland. Tallene hans står i stil med de Bruno Fernandes leverte i Portugal før han dro til United.

Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur

ETTERTRAKTET: Hakim Ziyech dro fra Ajax til Chelsea for 415 millioner i februar.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Ziyech fremstår som et godt kjøp for Chelsea, da spesielt direktøren Marina Granovskaia, som tar seg av forhandlingene.

Så i juni smalt den store bomben: Timo Werner (24).

Werner

BOMBE: Den tyske landslagsspissen Timo Werner var et av sommerens største kupp for Chelsea.

Foto: Alexander Hassenstein / AFP

Werner er en tysk landslagsspiss som banket inn 28 ligamål for RB Leipzig forrige sesong. Med en utkjøpsklausul på mellom 540 og 625 millioner kroner, avhengig av hvilke rapporter man velger å tro, var han visstnok jaktet av både Liverpool, United og City.

Flere rapporter sa at Liverpool lenge lå best an. Men så trakk de seg av økonomiske årsaker.

Det banet vei for Chelsea og et av sommerens største kupp.

Man skulle tro at Chelsea var ferdige med det. I stedet annonserte de signeringen av Ben Chilwell (23), en engelsk venstreback fra Leicester City.

Ben Chilwell

STYRKER FORSVARET: Den engelske venstrebacken Ben Chilwell ble kjøpt for 580 millioner kroner fra Leicester.

Foto: Rui Vieira / AFP

I fjor krevde Leicester 80 millioner pund (925 millioner kroner) for stopperen Harry Maguire da de solgte ham til United.

I år lot de Chilwell gå til Chelsea for 50 millioner pund (580 millioner kroner).

Kronen på verket

Chelsea var ikke ferdige. Nestemann inn døren var Thiago Silva (35), stopperen som har vært kaptein for Paris Saint-Germain og Brasils landslag. Han ble hentet gratis fordi kontrakten hans var gått ut.

Deretter kom kronen på verket: Kai Havertz (21).

Den elegante tyskeren kan spille overalt på midtbanen og har scoret 29 ligamål for Leverkusen de siste to sesongene. Han skal visstnok koste 810 millioner kroner, men Chelsea skal være fornøyde som i det hele tatt fikk tak i ham.

DFB Cup - Final - Bayer Leverkusen v Bayern Munich

KRONEN PÅ VERKET: 21-åringen Kai Havertz har herjet for Bayer Leverkusen.

Foto: Annegret Hilse / Reuters

De siste årene har Chelsea slitt med å hente toppspillere. Spesielt da Antonio Conte var trener fra 2016 til 2018, endte de opp med å kjøpe sine andrevalg og tredjevalg. Det ga dem dyre flopper som Granovskaia fortsatt jobber med å bli kvitt.

For tre år siden hadde en spiller som Havertz fort gått til Real Madrid eller Barcelona eller City eller Liverpool. En budkrig hadde drevet prisen opp.

Denne gangen var visstnok Chelsea alene i forhandlingene om Havertz.

Krutt på topp

Nå har Lampard fått en av Europas mest spennende staller.

I 4-3-3 kan Chelsea stille med stortalentet Christian Pulisic pluss Werner og Ziyech på topp, foran en midtbane med navn som Havertz, Kovačić, Mason Mount, Jorginho og N’Golo Kanté.

Bakover forsterker Thiago Silva og Chilwell et forsvar som slapp inn håpløse 54 ligamål forrige sesong.

Keeperen Mendy kan bli et viktig alternativ til formsvake Kepa Arrizabalaga.

Hvor langt kan disse spillerne føre Chelsea? Helt til toppen.

Det er kun via gode kjøp at man tar igjen City og Liverpool. City tok steget opp da de i praksis kjøpte et helt nytt forsvar i 2017/18-sesongen. I 2018 hentet Liverpool både Virgil van Dijk, Allison, Fabinho og Naby Keïta for å skape seiersmaskinen vi nå ser.

Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool

MESTERLIGATITTEL: Virgil van Dijk er en av flere stjerner som ble hentet til Liverpool i 2018. De to neste årene vant Liverpool både mesterligaen (2019) og Premier League (2020).

Foto: Carl Recine / Reuters

De to klubbene ble kritisert for å bruke mye penger på kort tid, men i realiteten gjorde de investeringer som de visste ville hjelpe laget i mange år.

Nå har Chelsea fulgt samme strategi. Og de kan få en lignende belønning.

Kan utfordre de største

Vil de slåss om tittelen allerede denne sesongen? Neppe. De nye navnene må lære seg å spille sammen. Liverpool og City skal fortsatt være for sterke.

Det beste Lampard realistisk sett kan levere, er tredjeplass. Kanskje andreplass, om enten City eller Liverpool kollapser.

At begge de to favorittene snubler i samme sesong, er vanskelig å forestille seg.

Men Chelsea kan nå toppen neste år. Når kontraktene til Pep Guardiola, Sergio Agüero og Fernandinho går ut. Når Liverpools angrepstrio er blitt enda litt eldre. Når alle de nye talentene til Chelsea har vokst sammen i ett år.

Ligger det noen automatikk i at Chelsea skal klare dette? Absolutt ikke. Men de har fått potensial til å klare det.

Og det er langt mer enn man kunne si før denne sommeren.

Siste nytt

 • Hedret for sitt arbeid mot rasisme

  Friidrettsutøver Ezinne Okparaebo mottok i dag «Brobyggerprisen» for 2020. Prisen deles ut av den norsk-pakistanske stiftelsen 14.agustkomiteen.

  Prisen går til personer som har bygget broer mellom mennesker og nasjoner. Tidligere mottakere inkluderer blant andre Kåre Willoch, Kong Harald og Kjell Magne Bondevik.

  – Jeg kjenner meg stolt over å stå her i dag. Det er en ære å bli tildelt «Brobyggerprisen», sa Okparaebo i sin takketale.

  Ezinne Okparaebo og "Brobyggerprisen".
  Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK
 • Heile Sotra-laget i koronakarantene

  2. divisjonslaget Sotra, som blir trena av Renate Blindheim (26), er sett i karantene etter at ein person i støtteapparatet har fått påvist koronasmitte. Det er dermed sannsynleg at kommande helgs seriekamp mot Levanger blir utsett.

  J2mcJNRsSbk
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Norsk sykkelprofil dropper VM

  Den norske proffrytteren Amund Grøndahl Jansen har sagt nei til kjøre sykkel-VM i Italia som begynner 24. september.

  – Jeg er sliten etter Touren, og med et hektisk rittprogram utover høsten velger jeg å ikke kjøre VM. Ettersom løypen heller ikke er av det slaget jeg liker best, ser jeg for meg at noen andre vil ha langt større glede av å sykle VM. Ønsker alle mine landsmenn/kvinner lykke til!, skriver syklisten på Twitter

  Landslagssjef Hans Falk forteller til TV 2 at det er UNO-X-rytteren Torstein Træen som får plassen til Jansen.

  Pressetreff med eliterytterne under sykkel-VM landevei i Yorkshire 2019
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal