Storbritannia skal trolig passe på russiske utøvere

I tiden Russlands antidopingbyrå er suspendert skal Det britiske antidopingbyrået trolig sørge for at russiske utøvere blir dopingtestet på riktig måte.

Vitaly Mutko

MØTTE BRITENE: Russlands sportsminister, Vitaly Mutko, var i desember med på et møte med Det britiske antidopingbyrået (UKAD). Nå diskuteres det hvordan UKAD skal ivareta dopingtesting av russiske utøvere, mens Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) er suspendert.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Ifølge en pressemelding fra WADA gjenstår det bare noen kontraktsforhandlinger.

– WADA setter pris på UKADs velvilje til å hjelpe med å etablere et nødvendig testregime i Russland, sier WADA-direktør David Howman i en pressemelding.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) ble suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) i november for å ha brutt organisasjonens regler.

Det betyr blant annet at de ikke kan gjennomføre dopingtester eller at de får delta på WADA-møter.

Det britisk antidopingbyrået (UKAD) er nå hentet inn for å sikre at russiske utøvere likevel testes i tråd med WADA-reglene.

– Kontraktdiskusjoner pågår fortsatt og med en gang det er enighet vil UKADs involvering ha som mål å sikre korrekt testing i Russland i denne perioden, heter det i pressemeldingen WADA sendte ut onsdag.

Møttes i desember

Britene deltok på et møte i Moskva i desember med WADA-eksperter og RUSADA. Der var også den russiske sportsministeren Vitaly Mutko.

– På møtet diskuterte man hvordan man kan ha et effektivt antidopingarbeid i Russland mens RUSADA er utestengt, står det i pressemeldingen.

– Mye jobb

WADA utestengte RUSADA etter at en uavhengig kommisjon i november påviste systematisk og utbredt dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekke over den.

– Det er mye jobb som må gjøres før RUSADAs virksomhet er i tråd med reglene, sier WADA-direktøren, men legger til:

– Ved å utnevne uavhengige internasjonale eksperter kan WADA kontrollere situasjonen og bestemme når man kan innføre tiltak som beskytter rene utøvere, og samtidig gjenoppretter tilliten til det russiske antidopingarbeidet.

Nordmannen Rune Andersen er utnevnt til å lede gruppen som skal godkjenne et nytt russisk antidopingsystem. Andersen har vært WADA-direktør i mange år. Den siste tiden har han jobbet som spesialrådgiver for Antidoping Norge.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal