NRK Meny
Normal

Storbritannia skal trolig passe på russiske utøvere

I tiden Russlands antidopingbyrå er suspendert skal Det britiske antidopingbyrået trolig sørge for at russiske utøvere blir dopingtestet på riktig måte.

Vitaly Mutko

MØTTE BRITENE: Russlands sportsminister, Vitaly Mutko, var i desember med på et møte med Det britiske antidopingbyrået (UKAD). Nå diskuteres det hvordan UKAD skal ivareta dopingtesting av russiske utøvere, mens Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) er suspendert.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Ifølge en pressemelding fra WADA gjenstår det bare noen kontraktsforhandlinger.

– WADA setter pris på UKADs velvilje til å hjelpe med å etablere et nødvendig testregime i Russland, sier WADA-direktør David Howman i en pressemelding.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) ble suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) i november for å ha brutt organisasjonens regler.

Det betyr blant annet at de ikke kan gjennomføre dopingtester eller at de får delta på WADA-møter.

Det britisk antidopingbyrået (UKAD) er nå hentet inn for å sikre at russiske utøvere likevel testes i tråd med WADA-reglene.

– Kontraktdiskusjoner pågår fortsatt og med en gang det er enighet vil UKADs involvering ha som mål å sikre korrekt testing i Russland i denne perioden, heter det i pressemeldingen WADA sendte ut onsdag.

Møttes i desember

Britene deltok på et møte i Moskva i desember med WADA-eksperter og RUSADA. Der var også den russiske sportsministeren Vitaly Mutko.

– På møtet diskuterte man hvordan man kan ha et effektivt antidopingarbeid i Russland mens RUSADA er utestengt, står det i pressemeldingen.

– Mye jobb

WADA utestengte RUSADA etter at en uavhengig kommisjon i november påviste systematisk og utbredt dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekke over den.

– Det er mye jobb som må gjøres før RUSADAs virksomhet er i tråd med reglene, sier WADA-direktøren, men legger til:

– Ved å utnevne uavhengige internasjonale eksperter kan WADA kontrollere situasjonen og bestemme når man kan innføre tiltak som beskytter rene utøvere, og samtidig gjenoppretter tilliten til det russiske antidopingarbeidet.

Nordmannen Rune Andersen er utnevnt til å lede gruppen som skal godkjenne et nytt russisk antidopingsystem. Andersen har vært WADA-direktør i mange år. Den siste tiden har han jobbet som spesialrådgiver for Antidoping Norge.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Eugene