NRK Meny
Normal

Storbritannia skal trolig passe på russiske utøvere

I tiden Russlands antidopingbyrå er suspendert skal Det britiske antidopingbyrået trolig sørge for at russiske utøvere blir dopingtestet på riktig måte.

Vitaly Mutko

MØTTE BRITENE: Russlands sportsminister, Vitaly Mutko, var i desember med på et møte med Det britiske antidopingbyrået (UKAD). Nå diskuteres det hvordan UKAD skal ivareta dopingtesting av russiske utøvere, mens Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) er suspendert.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Ifølge en pressemelding fra WADA gjenstår det bare noen kontraktsforhandlinger.

– WADA setter pris på UKADs velvilje til å hjelpe med å etablere et nødvendig testregime i Russland, sier WADA-direktør David Howman i en pressemelding.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) ble suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) i november for å ha brutt organisasjonens regler.

Det betyr blant annet at de ikke kan gjennomføre dopingtester eller at de får delta på WADA-møter.

Det britisk antidopingbyrået (UKAD) er nå hentet inn for å sikre at russiske utøvere likevel testes i tråd med WADA-reglene.

– Kontraktdiskusjoner pågår fortsatt og med en gang det er enighet vil UKADs involvering ha som mål å sikre korrekt testing i Russland i denne perioden, heter det i pressemeldingen WADA sendte ut onsdag.

Møttes i desember

Britene deltok på et møte i Moskva i desember med WADA-eksperter og RUSADA. Der var også den russiske sportsministeren Vitaly Mutko.

– På møtet diskuterte man hvordan man kan ha et effektivt antidopingarbeid i Russland mens RUSADA er utestengt, står det i pressemeldingen.

– Mye jobb

WADA utestengte RUSADA etter at en uavhengig kommisjon i november påviste systematisk og utbredt dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekke over den.

– Det er mye jobb som må gjøres før RUSADAs virksomhet er i tråd med reglene, sier WADA-direktøren, men legger til:

– Ved å utnevne uavhengige internasjonale eksperter kan WADA kontrollere situasjonen og bestemme når man kan innføre tiltak som beskytter rene utøvere, og samtidig gjenoppretter tilliten til det russiske antidopingarbeidet.

Nordmannen Rune Andersen er utnevnt til å lede gruppen som skal godkjenne et nytt russisk antidopingsystem. Andersen har vært WADA-direktør i mange år. Den siste tiden har han jobbet som spesialrådgiver for Antidoping Norge.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Mørk krever 150 000 kr

  Nora Mørk fortsetter kampen mot dem som spredte hennes hackede mobilbilder. Nå har 15 personer fått brev om krav om å betale 150.000 kroner hver. Det skriver Dagbladet.

  Nora Mørk
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Sannsynligvis Serie B for Zekhnini

  Rafik Zekhnini sliter tungt i Fiorentina. – Det er 90 prosent sikkert at han havner i Serie B etter jul, sier Fiorentina-ekspert Brandi de Leonardis. Telemarkingen har så godt som ikke vært å se i laget etter et innhopp i seriestarten, skriver NTB.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Paul White / AP
 • Bonus på 105 000 kr lokker jentene

  Det er mye på spill for Norges håndballjenter i VM. En ny tittel er verdt 105 000 kroner for hver av spillerne, ifølge NTB. De får da 75 000 kroner for gullet og som ekstrabonus får de ytterlige 30 000 hver, siden laget da allerede er sikret plass i neste VM (Japan 2019).

  Nora Mørk
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge