Storavis om langrenn: – En skikkelig sovepille

Ikke alle elsker langrenn som nordmenn. New York Times-skribent Sam Anderson kaller det den «minst underholdende av alle de store olympiske idrettene»

klæbo

POP I NORGE: Men i USA har ikke langrenn den samme appellen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Langrenn er den minst glamorøse, minst eksplosive og minst underholdende av alle de store olympiske idrettene. Det er utrolig krevende - en skikkelig sovepille, skriver han, riktignok med et glimt i øyet, i en artikkel i New York Times.

– Så hvorfor holder noen på med det, og hvorfor i all verden skulle noen se på det, spør han.

I Norge samler vinter-OL svært mange seere hver eneste gang, og det er spesielt langrenn som interesserer TV-publikum.

USA sender hele 242 utøvere til OL i Pyeongchang, og kommer til å være representert i 97 av de 102 øvelsene i vinterlekene. Også i langrenn, der landet stiller med sterke utøvere som Jessica Diggins og Kikkan Randall.

– Jeg aner ikke hva amerikanere flest tenker om langrenn. Dette var bare ment som en morsom artikkel basert på mitt eget perspektiv, skriver Anderson i en e-post til NRK.

Faksimilie

Faksimile: New Tork Times.

– En overlevelsesteknikk

Interessen for langrenn i USA er nemlig minimal.

– For en outsider virker langrenn mindre som en sport, men mer som en overlevelsesteknikk, en absolutt siste utvei, skriver Sam Anderson i kommentaren.

– De lengste rennene holder på i over to timer. Til og med de beste innen denne idretten kommer ikke opp i høyere hastigheter enn det som er tillatt i gater der barn leker.

Han avslutter likevel kommentaren med en liten kjærlighetserklæring:

– Med mindre jeg skulle overleve en «snow disaster», så skal jeg aldri stå på ski igjen. Jeg vet ikke hvorfor disse menneskene er der ute, og bruker sine liv til denne spesielle formen for selvmord. Men velsigne dem, for at de holder hjulene i gang, og se på når de går.

– Jeg har fått noen reaksjoner fra langrennsentusiaster som mener jeg ikke har peiling. Og det er helt fair, sier Anderson til NRK.

Espen Bjervig, som er markeds- og administrasjonssjef i Norges Skiforbund, tror skribentens opplevelse av langrennssporten handler om en kulturforskjell.

– Cricket og amerikansk fotball er jo ikke så stort i Norge. Han kjenner nok ikke til profilene, stilartene, konkurranseprogrammene eller har gått så mye på ski selv. Hvis man ikke har forståelse for idretten, er det vanskelig å bli glad i den, sier Bjervig.

Markedssjefen ser heller ikke hastighetspoenget til Anderson.

– Da kunne man ikke sett på maraton, heller, sier Bjervig, før han legger til med et smil:

– Jeg tar han gjerne med på et skirenn, så kanskje han vil like det bedre.

Bjørgen

Skribenten er ikke imponert over Marit Bjørgen og de andre langrennsstjernene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mest populært i Norge

Det norske folk ser uansett mest fram til å følge Marit Bjørgen, Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennsløperne under vinter-OL i Sør-Korea, ifølge en fersk undersøkelse levert av Ipsos på oppdrag for Riks-TV.

Ingen av TV-idrettene kunne måle seg med langrenn. Hele 65 prosent svarte at de helst ville se denne idretten under OL.

Skiskyting med 57 prosent og alpint med 37 prosent var de øvrige idrettene som fulgte på TV-pallen.

Hos den yngre garde, de fra 18 til 29 år, er tallene noe lavere. Her svarer 59 prosent langrenn, 42 prosent skiskyting og 28 prosent alpint.

Det er også denne aldersgruppen som har høyest score på idrettene snowboard (23 prosent), freestyle (15 prosent) og hockey (13 prosent).

Sportsnyheter

Europa conference leauge 2021: Bodø/Glimt - Roma

Mourinho-slakt: – Jeg overvurderte spillerne mine

Avisene i Italia er ikke nådige i sin dom over Roma i kveld. Jose Mourinhos første 6-1-tap i karrieren beskrives som pinlig og skammelig.

Siste nytt

 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal