Hopp til innhold

Storavis om langrenn: – En skikkelig sovepille

Ikke alle elsker langrenn som nordmenn. New York Times-skribent Sam Anderson kaller det den «minst underholdende av alle de store olympiske idrettene»

klæbo

POP I NORGE: Men i USA har ikke langrenn den samme appellen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Langrenn er den minst glamorøse, minst eksplosive og minst underholdende av alle de store olympiske idrettene. Det er utrolig krevende - en skikkelig sovepille, skriver han, riktignok med et glimt i øyet, i en artikkel i New York Times.

– Så hvorfor holder noen på med det, og hvorfor i all verden skulle noen se på det, spør han.

I Norge samler vinter-OL svært mange seere hver eneste gang, og det er spesielt langrenn som interesserer TV-publikum.

USA sender hele 242 utøvere til OL i Pyeongchang, og kommer til å være representert i 97 av de 102 øvelsene i vinterlekene. Også i langrenn, der landet stiller med sterke utøvere som Jessica Diggins og Kikkan Randall.

– Jeg aner ikke hva amerikanere flest tenker om langrenn. Dette var bare ment som en morsom artikkel basert på mitt eget perspektiv, skriver Anderson i en e-post til NRK.

Faksimilie

Faksimile: New Tork Times.

– En overlevelsesteknikk

Interessen for langrenn i USA er nemlig minimal.

– For en outsider virker langrenn mindre som en sport, men mer som en overlevelsesteknikk, en absolutt siste utvei, skriver Sam Anderson i kommentaren.

– De lengste rennene holder på i over to timer. Til og med de beste innen denne idretten kommer ikke opp i høyere hastigheter enn det som er tillatt i gater der barn leker.

Han avslutter likevel kommentaren med en liten kjærlighetserklæring:

– Med mindre jeg skulle overleve en «snow disaster», så skal jeg aldri stå på ski igjen. Jeg vet ikke hvorfor disse menneskene er der ute, og bruker sine liv til denne spesielle formen for selvmord. Men velsigne dem, for at de holder hjulene i gang, og se på når de går.

– Jeg har fått noen reaksjoner fra langrennsentusiaster som mener jeg ikke har peiling. Og det er helt fair, sier Anderson til NRK.

Espen Bjervig, som er markeds- og administrasjonssjef i Norges Skiforbund, tror skribentens opplevelse av langrennssporten handler om en kulturforskjell.

– Cricket og amerikansk fotball er jo ikke så stort i Norge. Han kjenner nok ikke til profilene, stilartene, konkurranseprogrammene eller har gått så mye på ski selv. Hvis man ikke har forståelse for idretten, er det vanskelig å bli glad i den, sier Bjervig.

Markedssjefen ser heller ikke hastighetspoenget til Anderson.

– Da kunne man ikke sett på maraton, heller, sier Bjervig, før han legger til med et smil:

– Jeg tar han gjerne med på et skirenn, så kanskje han vil like det bedre.

Bjørgen

Skribenten er ikke imponert over Marit Bjørgen og de andre langrennsstjernene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mest populært i Norge

Det norske folk ser uansett mest fram til å følge Marit Bjørgen, Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennsløperne under vinter-OL i Sør-Korea, ifølge en fersk undersøkelse levert av Ipsos på oppdrag for Riks-TV.

Ingen av TV-idrettene kunne måle seg med langrenn. Hele 65 prosent svarte at de helst ville se denne idretten under OL.

Skiskyting med 57 prosent og alpint med 37 prosent var de øvrige idrettene som fulgte på TV-pallen.

Hos den yngre garde, de fra 18 til 29 år, er tallene noe lavere. Her svarer 59 prosent langrenn, 42 prosent skiskyting og 28 prosent alpint.

Det er også denne aldersgruppen som har høyest score på idrettene snowboard (23 prosent), freestyle (15 prosent) og hockey (13 prosent).

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal