Hopp til innhold

Storavis om langrenn: – En skikkelig sovepille

Ikke alle elsker langrenn som nordmenn. New York Times-skribent Sam Anderson kaller det den «minst underholdende av alle de store olympiske idrettene»

klæbo

POP I NORGE: Men i USA har ikke langrenn den samme appellen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Langrenn er den minst glamorøse, minst eksplosive og minst underholdende av alle de store olympiske idrettene. Det er utrolig krevende - en skikkelig sovepille, skriver han, riktignok med et glimt i øyet, i en artikkel i New York Times.

– Så hvorfor holder noen på med det, og hvorfor i all verden skulle noen se på det, spør han.

I Norge samler vinter-OL svært mange seere hver eneste gang, og det er spesielt langrenn som interesserer TV-publikum.

USA sender hele 242 utøvere til OL i Pyeongchang, og kommer til å være representert i 97 av de 102 øvelsene i vinterlekene. Også i langrenn, der landet stiller med sterke utøvere som Jessica Diggins og Kikkan Randall.

– Jeg aner ikke hva amerikanere flest tenker om langrenn. Dette var bare ment som en morsom artikkel basert på mitt eget perspektiv, skriver Anderson i en e-post til NRK.

Faksimilie

Faksimile: New Tork Times.

– En overlevelsesteknikk

Interessen for langrenn i USA er nemlig minimal.

– For en outsider virker langrenn mindre som en sport, men mer som en overlevelsesteknikk, en absolutt siste utvei, skriver Sam Anderson i kommentaren.

– De lengste rennene holder på i over to timer. Til og med de beste innen denne idretten kommer ikke opp i høyere hastigheter enn det som er tillatt i gater der barn leker.

Han avslutter likevel kommentaren med en liten kjærlighetserklæring:

– Med mindre jeg skulle overleve en «snow disaster», så skal jeg aldri stå på ski igjen. Jeg vet ikke hvorfor disse menneskene er der ute, og bruker sine liv til denne spesielle formen for selvmord. Men velsigne dem, for at de holder hjulene i gang, og se på når de går.

– Jeg har fått noen reaksjoner fra langrennsentusiaster som mener jeg ikke har peiling. Og det er helt fair, sier Anderson til NRK.

Espen Bjervig, som er markeds- og administrasjonssjef i Norges Skiforbund, tror skribentens opplevelse av langrennssporten handler om en kulturforskjell.

– Cricket og amerikansk fotball er jo ikke så stort i Norge. Han kjenner nok ikke til profilene, stilartene, konkurranseprogrammene eller har gått så mye på ski selv. Hvis man ikke har forståelse for idretten, er det vanskelig å bli glad i den, sier Bjervig.

Markedssjefen ser heller ikke hastighetspoenget til Anderson.

– Da kunne man ikke sett på maraton, heller, sier Bjervig, før han legger til med et smil:

– Jeg tar han gjerne med på et skirenn, så kanskje han vil like det bedre.

Bjørgen

Skribenten er ikke imponert over Marit Bjørgen og de andre langrennsstjernene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mest populært i Norge

Det norske folk ser uansett mest fram til å følge Marit Bjørgen, Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennsløperne under vinter-OL i Sør-Korea, ifølge en fersk undersøkelse levert av Ipsos på oppdrag for Riks-TV.

Ingen av TV-idrettene kunne måle seg med langrenn. Hele 65 prosent svarte at de helst ville se denne idretten under OL.

Skiskyting med 57 prosent og alpint med 37 prosent var de øvrige idrettene som fulgte på TV-pallen.

Hos den yngre garde, de fra 18 til 29 år, er tallene noe lavere. Her svarer 59 prosent langrenn, 42 prosent skiskyting og 28 prosent alpint.

Det er også denne aldersgruppen som har høyest score på idrettene snowboard (23 prosent), freestyle (15 prosent) og hockey (13 prosent).

Siste nytt

 • NBA markerte Griners hjemkomst

  Flere NBA-lag ønsket Brittney Griner velkommen hjem i torsdagens kamper etter at WNBA-stjernen ble sluppet fri fra russisk fangenskap.

  Griner ble løslatt i bytte mot en russiske våpenhandler. Griner, en av USAs beste kvinnelige basketballspillere, ble dømt til ni års fengsel i august etter at hun i februar ble stoppet på flyplassen i Moskva for besittelse av cannabisolje. Oljen brukes i e-sigaretter.

  NBA-lag har lenge lagt press på amerikanske myndigheter for å få 32-åringen hjem, og etter at nyheten om at hun er fri kom, prydet hun storskjermen i flere arenaer. Blant annet i hjemstaten Texas, der Houston Rockets møtte San Antonio Spurs i et delstatsderby.

  I tillegg var rådhuset i Houston lyst opp i USAs farger i forbindelse med hjemkomsten.

  Portland Trail Blazers hadde et bilde av henne med påskriften «OL-gullvinner Britney Griner kommer hjem», mens Miami Heat ønsket henne «velkommen hjem».

  Griner er født i Houston og spiller for Phoenix Mercury i den kvinnelige toppligaen. Der har hun vært siden 2013, samtidig som hun har spilt for russiske UMMC Jekaterinburg når WNBA-sesongen har hatt pause.

  Det var i forbindelse med dette at hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva. (NTB)

  Rockets Spurs Basketball
  Foto: Darren Abate / AP
 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste