Denne Iniesta-pasningen får lagkameratene til å ta av seg hatten

Spania valset over Tsjekkia, men det løsnet ikke før Andres Iniesta åpnet hele forsvaret fire minutter før slutt.

Fotball-EM 2016

SE MÅLET: Spanias Gerard Piqué scorer med under fire minutter igjen av kampen mot Tsjekkia.

– Det var en utrolig pasning, sier målscorer Gerard Pique etter kampen.

Han snakker om det store øyeblikket i oppgjøret mellom Spania og Tsjekkia. Spania presset gjennom hele kampen, men greide ikke finne den avgjørende åpningen.

Helt til Andres Iniesta, med Spanias 598. pasning i kampen, fikk det til å se enkelt ut. Innlegget hans fra venstre lurte alle, og plutselig var Pique helt alene foran mål. Han headet enkelt inn kampens eneste scoring.

– Iniesta spilte den perfekte pasningen, sier trener Vicente Del Bosque.

Den lille Barcelona-eleganten spilte en fantastisk kamp for Spania. Flere ganger fant han vakre stikkpasninger inn bak det tsjekkiske forsvaret.

Ifølge statistikktjenesten Gracenote er han nå oppe i fire målgivende i EM i karrieren, delt best av alle spanjoler. Han skapte fem sjanser og hadde hele 92 vellykkede pasninger, ifølge statistikkbyrået Squawka.

Laster Twitter-innhold

Spill mot ett mål

– Jeg synes det er sterkt av dem å dra i land denne seieren, sier Lise Klaveness i NRKs studio

De doble regjerende europamestrene tok raskt grep om kampen. Og etter at Álvaro Morata ved et uhell hadde sklitaklet linjedommeren, til latter fra både sort- og rødkledd, kom også mulighetene foran mål.

MORSOMT: Alvaro Morata takler den polske linjedommeren.

David Silva la inn i boksen rett til Morata, men Juventus-angriperen klarte ikke å lure Petr Cech etter drøye 15 minutter. Morata var også farlig frempå etter 28 minutter, men skuddet gikk utenfor.

Cech ble satt på stadig flere prøver utover i omgangen, og hindret jagende spanjoler scoringen før hvilen i Toulouse.

– Det er nok ganske trettende for tsjekkerne å løpe etter ballen hele tiden, og da blir det mer rom for Spania. Cech har vært enestående, slo NRKs ekspert Bengt Eriksen fast.

Bekymret for uttellingen

– Det er noe uforløst over det, men Spania ser ofte sånn ut. Tsjekkia ligger ekstremt lavt, og jeg er som alltid nervøs for at de ikke skal få uttelling, uttalte Klaveness.

Det ble ikke noe mindre fartsfylt i den andre omgangen. Dommeren hadde knapt blåst da Spania gikk rett i angrep. men hverken Morata eller Sergio Ramos fikk ballen i nettet.

Tsjekkia, som vant EM i 1976, kom da også mer med i kampen, og satte De Gea på et par prøver. Så handlet alt om Spania igjen.

Ble helten

Laget har ikke spilt en 0-0-kamp i et EM-gruppespill siden 1980, og heller ikke mandag skulle det ende på det viset. Med under fire minutter igjen av full tid, la Ándres Iniesta sitt n'te innlegg inn i boksen.

Der kom stopperkjempen Gerard Piqué på bakre stolpe og headet inn den nødvendige scoringen.

– Jeg vet ikke om vi har fått svar på om de er skarpere nå enn før EM, men vi er vant til en tålmodighetsprøve med Spania, og de vinner. Jeg tviler ikke på at de kan ta sin tredje på rad, sier Bengt Eriksen.

• Storhamar knuste Vålerenga

Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».