Hopp til innhold

– Jeg er i gult, det er helt sykt

KUUSAMO (NRK.no): Eirik Brandsdal har justert treningen under ny trener. Det betalte seg med gul ledertrøye i første forsøk.

Eirik Brandsdal

Eirik Brandsdal innledet sesongen med en etterlengtet seier, hans første i verdenscupen på halvannet år.

Foto: VESA MOILANEN / Afp

– Nå står jeg her i gul trøye. Det er helt sykt, sier en tydelig stolt Brandsdal til NRK.no.

27-åringen fra Kjelsås er et eneste stort smil der han står i målområdet på skistadion i Ruka i Nord-Finland. Kry som en hane. Og det er til å forstå.

Minutter tidligere har han stått øverst på seierspallen og mottatt publikums hyllest etter den klassiske sprinten som innledet minitouren «Ruka Triple». Og i tillegg til hyllesten altså den gule trøya som viser at han leder verdenscupen etter årets første poenggivende konkurranse.

– Perfekt

Selve finalen ble en thriller, der Brandsdal hadde regien. Inn på oppløpet var han bare nummer tre. Så koblet han inn staketurboen og staket i senk Anton Gafarov fra Russland og Teodor Petterson fra Sverige. Verdensmester Ola Vigen Hattestad, verdensmester Nikita Kriukov og Alexei Poltoranin, som kom bak Brandsdal inn på oppløpet, hadde heller ingenting å svare med.

– Et perfekt stakeoppløp av Eirik, fastslår landslagstrener Arild Monsen – som ikke er overrasket.

– Vi vet at Eirik er blant de beste i verden på akkurat det. På sitt beste er han helt på nivå med Petter Northug. På de 3-400 siste meterne her, tar han de andre med 25 meter. Det er utrolig sterkt, fastslår Monsen.

– Det var veldig bra, bekrefter Brandsdal selv.

Seierskandidat – hver gang

– Da jeg kom inn på oppløpet, bestemte jeg meg bare for at jeg skulle klare det. De fem centimeterne smakte ekstra godt, sier Brandsdal, som måtte vente i spenning før han kunne slippe jubelen løs. Desto bedre smakte det da resultatet ble bekreftet.

Om spurten var god, er trener Monsen vel så imponert over måten Brandsdal forserte den siste bakken på, etter egentlig å ha gitt fra seg initiativet i finalen midtveis. Han mener Brandsdal begynner å minne om en komplett sprinter.

– Han har ferdigheter til å kjempe om seier i alle typer sprinter nå, sier landslagstreneren.

Nytt treningsopplegg

Monsen overtok sprintlandslaget foran denne sesongen, og suksessen kom altså umiddelbart. Ifølge Brandsdal er det ikke store endringer i treningsopplegget, men små endringer kan også være helt avgjørende.

– For min del har langturene blitt litt lenger. I tillegg trener jeg litt mer intervaller, og en litt større del av intervallene er på terskel, altså på litt lavere intensitet, forklarer Brandsdal.

Målet har vært å bedre utholdenheten. Kanskje tyder fredagens seier på at opplegget har vært en suksess – selv om Brandsdal også tidligere har stått på toppen av pallen i verdenscupen ved tre anledninger.

Les videre under videoen.

Eirik Brandsdal vant den utrolig spennende sprintfinalen i Kuusamo.

Eirik Brandsdal vant sprinten i Kuusamo

– Trengte en seier

For trener Monsen betydde det også mye å få en seier allerede i første renn. Han har gått høyt ut før sesongen og lovd bedre resultater fra sprinternes side.

– Det var veldig godt. Vi trengte en norsk seier igjen, og vi fikk det i første forsøk, smiler han.

– Har du følt press?

– Nei, jeg vil ikke si det. Men jeg håpet at vi kunne ha en ideell situasjon der det ikke gikk for lenge før vi fikk en sprintseier, så det er veldig godt å få det med én gang, fastslår Arild Monsen.

«Ruka Triple» fortsetter med 10 km klassisk intervallstart lørdag og avsluttes med 15 km jaktstart i fristil søndag.

Eirik Brandsdal og Petter Northug

Petter Northug (t.v.) startet fredagen i gultrøya. Etter løpet måtte han gi den til Eirik Brandsdal.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal