– Jeg er i gult, det er helt sykt

KUUSAMO (NRK.no): Eirik Brandsdal har justert treningen under ny trener. Det betalte seg med gul ledertrøye i første forsøk.

Eirik Brandsdal

Eirik Brandsdal innledet sesongen med en etterlengtet seier, hans første i verdenscupen på halvannet år.

Foto: VESA MOILANEN / Afp

– Nå står jeg her i gul trøye. Det er helt sykt, sier en tydelig stolt Brandsdal til NRK.no.

27-åringen fra Kjelsås er et eneste stort smil der han står i målområdet på skistadion i Ruka i Nord-Finland. Kry som en hane. Og det er til å forstå.

Minutter tidligere har han stått øverst på seierspallen og mottatt publikums hyllest etter den klassiske sprinten som innledet minitouren «Ruka Triple». Og i tillegg til hyllesten altså den gule trøya som viser at han leder verdenscupen etter årets første poenggivende konkurranse.

– Perfekt

Selve finalen ble en thriller, der Brandsdal hadde regien. Inn på oppløpet var han bare nummer tre. Så koblet han inn staketurboen og staket i senk Anton Gafarov fra Russland og Teodor Petterson fra Sverige. Verdensmester Ola Vigen Hattestad, verdensmester Nikita Kriukov og Alexei Poltoranin, som kom bak Brandsdal inn på oppløpet, hadde heller ingenting å svare med.

– Et perfekt stakeoppløp av Eirik, fastslår landslagstrener Arild Monsen – som ikke er overrasket.

– Vi vet at Eirik er blant de beste i verden på akkurat det. På sitt beste er han helt på nivå med Petter Northug. På de 3-400 siste meterne her, tar han de andre med 25 meter. Det er utrolig sterkt, fastslår Monsen.

– Det var veldig bra, bekrefter Brandsdal selv.

Seierskandidat – hver gang

– Da jeg kom inn på oppløpet, bestemte jeg meg bare for at jeg skulle klare det. De fem centimeterne smakte ekstra godt, sier Brandsdal, som måtte vente i spenning før han kunne slippe jubelen løs. Desto bedre smakte det da resultatet ble bekreftet.

Om spurten var god, er trener Monsen vel så imponert over måten Brandsdal forserte den siste bakken på, etter egentlig å ha gitt fra seg initiativet i finalen midtveis. Han mener Brandsdal begynner å minne om en komplett sprinter.

– Han har ferdigheter til å kjempe om seier i alle typer sprinter nå, sier landslagstreneren.

Nytt treningsopplegg

Monsen overtok sprintlandslaget foran denne sesongen, og suksessen kom altså umiddelbart. Ifølge Brandsdal er det ikke store endringer i treningsopplegget, men små endringer kan også være helt avgjørende.

– For min del har langturene blitt litt lenger. I tillegg trener jeg litt mer intervaller, og en litt større del av intervallene er på terskel, altså på litt lavere intensitet, forklarer Brandsdal.

Målet har vært å bedre utholdenheten. Kanskje tyder fredagens seier på at opplegget har vært en suksess – selv om Brandsdal også tidligere har stått på toppen av pallen i verdenscupen ved tre anledninger.

Les videre under videoen.

Eirik Brandsdal vant den utrolig spennende sprintfinalen i Kuusamo.

Eirik Brandsdal vant sprinten i Kuusamo

– Trengte en seier

For trener Monsen betydde det også mye å få en seier allerede i første renn. Han har gått høyt ut før sesongen og lovd bedre resultater fra sprinternes side.

– Det var veldig godt. Vi trengte en norsk seier igjen, og vi fikk det i første forsøk, smiler han.

– Har du følt press?

– Nei, jeg vil ikke si det. Men jeg håpet at vi kunne ha en ideell situasjon der det ikke gikk for lenge før vi fikk en sprintseier, så det er veldig godt å få det med én gang, fastslår Arild Monsen.

«Ruka Triple» fortsetter med 10 km klassisk intervallstart lørdag og avsluttes med 15 km jaktstart i fristil søndag.

Eirik Brandsdal og Petter Northug

Petter Northug (t.v.) startet fredagen i gultrøya. Etter løpet måtte han gi den til Eirik Brandsdal.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Syk Ingebrigtsen dropper løp

  Jakob Ingebrigtsen stiller ikke til starte i det 10 km lange gateløpet Hytteplanmila lørdag. Gjert Ingebrigtsen bekrefter fredag overfor NRK at europamesteren på 1500 og 5000 meter sliter med forkjølelse. Derimot stiller brødrene Henrik og Filip til start. Søndag reiser alle tre til Flagstaff, Arizona, på høydesamling.

  Jakob Ingebrigtsen i Ostrava
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Håndballens superstjerne mister VM

  Ifølge avisen L'Equipe ser Nikola Karabatic ut til å miste håndball-VM i januar. Den franske storavisen mener å vite at Karabatic skal opereres i foten fredag og blir borte fra spill i fire måneder. Dette kan føre til at PSG-spilleren ikke kommer til å spille i mesterskapet i Danmark og Tyskland 10. til 27. januar.

  HANDBALL-GOLDEN-LEAGUE-FRA-NOR
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Norge til kvartfinalen i mixed-VM

  Norge slo Ungarn 8-1 i den siste gruppespillkampen og er klar for kvartfinalen i mixed-VM i curling i Kelowna i Canada. Kvartfinalen spilles natt til lørdag norsk tid, og det er ikke klart hvem som blir Norges motstander. Seieren over Ungarn var Norges sjette av sju mulige i mesterskapet

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag