Hopp til innhold

Stöckl hylles av utenlandske trenerkolleger for «sensasjonslaget»

Før sesongen var det knapt noen som visste hvem de norske hopperne var. Nå er de verdens beste hoppnasjon.

Hopplaget

IMPONERER: Hopplandslaget har levert en sesong over all forventning. Her er de med det synlige beviset på at de er verdens beste hoppnasjon. Foto: Anders Engeland.

En fantastisk norsk hoppsesong ble rundet av med en folkefest uten sidestykke i Planica denne helgen. Der sikret Kenneth Gangnes tredjeplassen i verdenscupen, mens Norge beviste at de er verdens beste hopplag, da de også vant nasjonscupen.

– Ikke vanlig

Med bautaer som Anders Bardal og Anders Jacobsen borte, og med fjorårets verdensmester Rune Veltas formsvikt, så var det mange som var spente på hvordan den norske hoppsesongen kom til å bli.

Spesielt ettersom man knapt visste navnet på en eneste norsk hopper da sesongen startet.

Stöckl

HYLLES: Landslagssjef Alexander Stöckl hylles etter den norske hoppsesongen.

Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

– Jeg er overrasket. Jeg trodde ikke det skulle være mulig å ha så gode resultater med et så ungt lag. Og det å klare å holde det oppe gjennom en hel sesong. Det er ikke vanlig, innrømmer landslagssjef Alexander Stöckl.

For den norske sesongen har gått over all forventninger. Totalt 25 pallplasseringer, og fire individuelle verdenscupseirer har det blitt. Så mange pallpalsseringer har Norge aldri tidligere hatt på én og samme sesong.

Hoppere som Johann André Forfang, Kenneth Gangnes og Daniel André Tande har tatt steget helt opp i verdenseliten, og de har alle tatt sin første verdenscupseier.

– Vi har sett før at noen kommer opp og gjør en bra konkurranse, så er de borte igjen. Vi har flere som har klart å prestere gjennom hele sesongen. Det er spesielt og overraskende, sier Stöckl.

Hylles av trenerkolleger

Det er ingen som har kunne gjort noe med suverene Peter Prevc denne sesongen. Sloveneren har vunnet sensasjonelle 16 renn, og vinner verdenscupen med nesten 1000 poeng ned til Severin Freund.

Men den norske laginnsatsen har vekket oppmerksomhet i hoppmiljøet. Og de utenlandske trenerne har ikke problemer med å rose det arbeidet Stöckl har gjort med det unge og urutinerte laget.

– Vi har stor respekt for ham. Han har formet det beste og mest kompakte laget. Det er utrolig å se hvor gode, og hvor mange gode hoppere de har hatt gjennom hele sesongen. Det er det alle lag ønsker å ha, sier Østerrikes landslagssjef Heinz Kuttin.

Han får støtte av den tyske sjefen Werner Schuster.

– De har bygget opp et nytt system. De har noen veldig interessante hoppere, og en god energi i laget. Jeg synes de fortjener seieren i nasjonscupen i år, sier han.

For tung til å ta av

Selv er Stöckl opptatt av å holde beina godt plantet på bakken.

– Det er positivt at man får litt innspill, og at folk mener det vi gjør er bra. Men det viktigste er at vi sørger for å holde oss på gulvet.

– Er du godt plantet på gulvet?

– Det er jeg. Jeg er ganske tung nå faktisk, ler han.

Hoppallen

BEST I VERDEN: De norske hopperne øverst på pallen under verdenscupavslutningen i Planica. Foto: Anders Engeland.

Sportsnyheter

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Slind og Nyenget vant Reistadløpet

  Rosie Brennan og Astrid Øyre Slind havnet i en spennende duell inn mot mål. Etter 40 kilometer, fra Setermoen til Bardufoss, var det nordmannen som holdt amerikaneren bak seg og krysset målinjen først. Emilie Fleten fullførte pallen og kom på tredje plass.

  – Fikk veldig dårlig betalt av å gå først i dag. Det var bra Rosie kom opp og hjalp meg litt, sa Slind til NRK.

  – Jeg så at hun var litt små defensiv, og jeg kjenner avslutningen veldig godt, så jeg utnyttet det litt, sa hun.

  Slind gikk i mål etter 2 timer, 18 minutter og 25 sekunder.

  Martin Løwstrøm Nyenget vant herreklassen og klokket inn på 1 time, 56 minutter og 55 sekunder. Han vant også i fjor.

  – Jeg tenker at det skal bli en spurt og plutselig begynner de andre å slippe. Det er veldig gøy å gå alene i mål, så det nøt jeg, sa Nyenget.

  Eirik Sverdrup Augdal ble nummer to, mens Andrew Musgrave tok 3.-plassen.

  Ski-VM 2023: Langrenn, 30 km for kvinner
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Haaland mister Liverpool-kampen

  Erling Braut Haaland ikke er spilleklar til storoppgjøret mot Liverpool.

  Det bekrefter Manchester City etter å ha annonsert sin lagoppstilling.

  – Han er ikke skadefri. Han føler seg ikke bra nok til å spille i dag. Det er så enkelt som det. Det er ingen stor greie, men han ble ikke klar til i dag, sa Guardiola til BT Sport før avspark.

  Det vil si at han heller ikke er å finne på benken, og han blir dermed ikke involvert i lørdagens kamp.

  Haaland måtte kaste inn håndkleet under landslagssamlingen, og det har siden vært tvil rundt tilstanden hans.

  Istedet får Julian Alvarez en sjelden sjanse fra start i nordmannens fravær.

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Seieren glapp for Norge da Østerrike vant

  Norge kom inn til andre omgang i lagkonkurransen i Planica med håp om seier, men de klarte ikke å matche hoppene til Slovenia og Østerrike.

  Det var sistnevnte som stakk av med seieren, og hjemmehåpene fra Slovenia måtte nøye seg med andreplass.

  Johann André Forfang, Bendik Jakobsen Heggli, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud var de utvalgte, men de klarte altså ikke å sikre Norges første seier i den siste lagkonkurransen denne sesongen.

  – Det kjennes godt. Det er lite som er bedre enn å hoppe langt i denne bakken i et slikt vær. Det er en av mine favoritting å gjøre, sier Granerud om sitt hopp til Viaplay.

  Verdenscupsesongen avsluttes med individuelt renn søndag. Der skal Granerud forsøke å vinne skiflygingscupen sammenlagt. Asker-hopperen har allerede vunnet verdenscupen sammenlagt.

  Slovenia Ski Jupming World Cup
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste