Hopp til innhold

Stjerneskuddene du må se opp for i vinter

Det skjer hver eneste vinter. Stjerneskuddene som tar oss med storm. Vi har spurt NRKs ekperter hvem de tror kan slå i gjennom for fullt denne sesongen.

Tandrevold

ÅRETS GJENNOMBRUDD: Skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold er en av flere som NRKs eksperter mener kan få sitt store gjennombrudd denne sesongen.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Årets stjerneskudd skiskyting

  • Ingrid Landmark Tandrevold (20)

– Jeg har veldig stor tro på Ingrid Landmark Tandrevold. Hun er et stort talent, og har en god fysisk kapasitet og er en god skytter. I tillegg har hun lyst og vilje til å bli god, sier NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Hun har hatt en fin utvikling og har kommet opp på elitelaget i år. Det blir spennende å følge henne fremover. Det er en lang vei opp, men jeg håper at hun kan være med å kjempe om topp-ti-plasseringer. Men hun er ung og det tar tid å etablere seg i verdenstoppen, fortsetter Lunde om 20-åringen fra klubben Fossum i Bærum.

  • Vetle Sjåstad Christiansen (24)
Sjåstad Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sjåstad Christiansen fikk mye av forrige sesong ødelagt på grunn av sykdom. Han har i år valgt å gå på det private skiskytterlaget Team Mesterbakeren.

– Jeg håper at han kan komme tilbake på et høyt nivå. Han har hatt noen trøblete år, men rapportene sier at han har trent kjempebra. Dersom han får fart på skia, og klarer å holde skytenivået som han har hatt tidligere, vil han helt klart være med å kjempe om en plass på VM-laget i februar, er Lundes vurdering av 24-åringen fra Geilo.

Årets stjerneskudd alpint

  • Sebastian Foss Solevåg (25)
Foss Solevåg

Sebastian Foss Solevåg

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Alpinisten fra Spjelkavik på Sunnmøre tok sin beste plassering i verdenscupen i fjor med en tredjeplass i slalåmrennet i St Moritz.

– Han er en av kandidatene som kan stabilisere seg på et veldig høyt nivå. Han viste i enkeltrenn og i enkeltomganger i slalåm i fjor at han hører med helt der oppe i toppen. Jeg forventer at han viser seg fra sitt beste nivå litt oftere, og at han får litt jevnere prestasjoner denne sesongen, sier NRKs alpinekspert Bjarne Solbakken.

  • Ragnhild Mowinckel (24)

Har tidligere vært med på å snuse på de aller gjeveste verdenscupplasseringene.

– Vi hadde store forventningar før fjorårssesongen, men hun fikk en dårlig start og klarte ikke helt å komme i gang. Vi vet at hun har toppnivået inne. Klarer hun å stabilisere seg med sine beste svinger denne sesongen vil hun få et skikkelig gjennombrudd, mener Solbakken om Molde-løperen.

Ragnhild Mowinckel

Ragnhild Mowinckel

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Årets stjerneskudd hopp

  • Joachim Hauer (25)
Joachim Hauer

Joachim Hauer

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Det er vanskelig å spå i skihopping for der kan alt skje. Men jeg håper og tror at Joachim Hauer er den som ordentlig skal slå gjennom i år. Han viste gode resultat i fjor, men klarte ikke helt å stabilisere seg i toppen, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

– Han har enormt bra fysikk og god stå-på-vilje. Han trener hardt hver dag. Da er det bare et spørsmål om tid før han stabiliserer seg i toppen, fortsetter Remen Evensen.

  • Maren Lundby (22)

– Det er Maren Lundby vi bør sette vår lit til. Hun har vist gode takter gjennom sommersesongen og bør være i stand til å stabilisere blant topp-tre i verdenscupen, sier Remen Evensen som også nevner stortalentet Silje Opseth (17) fra Hol som en hopper for fremtiden.

– Silje Opseth er veldig spennende. Hun er på vei til å bli en meget habil hopper, sier Johan Remen Evensen.

Maren Lundby

Maren Lundby

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Årets stjerneskudd langrenn

  • Emil Iversen (25)

Kompisen til Petter Northug tok tre verdenscupseirer i fjorårssesongen. To i sprint, i tillegg til etappeseieren i Tour of Canada. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror fremgangen fortsetter.

– Emil Iversen har jeg stor tro på vil gjøre en kjempesesong. Han har alt det en moderne langrennsløper trenger, sier Bjørn og utdyper:

– Han er respektløs, og er flink å lytte til kroppen. Han er god både på sprint og distanse. Han er rask og god i en spurt. I tillegg får han bedre og bedre utholdenhet, sier Torgeir Bjørn.

Iversen

Emil Iversen vil gi kompisen Petter Northug kamp om topplasseringen denne sesongen, mener NRKs langrennsekspert.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
  • Kari Øyre Slind (24)
Øyre slind

Kari Øyre Slind

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løperen fra Oppdal hadde sin første sesong på landslaget i fjor. Var nær sin første pallplass i verdenscupen i Tour of Canada, men tredjeplassen røk med en tidel.

– Hun har alle forutsetninger for å slå til internasjonalt denne sesongen. Hun hadde stor fremgang sist sesong, og likner litt på Emil Iversen som type. Hun er fryktløs, tråkker til og er offensiv. Og må også forbedre utholdenheten littegrann for å være helt i verdenstoppen, er Torgeir Bjørns analyse.

Årets stjerneskudd langløp

  • Stian Hoelgaard (25)
Stian Hoelgaard

Stian Hoelgaard.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Langløp skal de fem neste sesongene sendes på NRK. Det betyr at du kan se renn som Marcialonga og Vasaloppet på NRK. Kommentator Ole Kristian Stoltenberg mener Stian Hoelgaard fra Ålgård i Rogaland får årets gjennombrudd på de lange distansene.

– Han er et spennende navn. Han er riktignok blitt 25 år, men med den ekstreme utholdenheten som langløp krever tar det tid å spesialisere seg. Han er brukbart etablert etter en tredjeplass i Marcialonga og en andreplass i Vasaloppet forrige sesong. Men det rapporteres fra treningene at han er ganske nær langløpskongen Petter Eliassen. Jeg tror Hoelgaard får et enda større gjennombrudd i år og at han tar sin første Ski Classics-seier, sier Ole Kristian Stoltenberg.

  • Astrid Øyre Slind (28)
Astrid Øyre Slind

Astrid Øyre Slind blir løftet opp av søsteren Kari Øyre Slind etter NM-gullet på stafett på Røros i 2015.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Søsteren til Kari Øyre Slind har gått over fra spesiallangren til langløp de siste sesongene.

– Hun har allerede sagt at målet er å vinne Vasaloppet, og det synes jeg er spennende. Hun tar steg for steg, og det er på tide at også en norsk jente er med helt oppe i toppen, så jeg har tro på Astrid Øyre Slind denne sesongen, sier Stoltenberg.

Årets stjerneskudd skøyter

  • Håvard Holmefjord Lorentzen (24)

Åpnet med en oppløftende fjerdeplass på 1000 meteren under verdenscupåpningen i Kina.

– Han var også tilbake med et smell under NM etter skade, og ser raskere ut en noensinne. Han kan bli giftig på 1000 meter i vinter, og har potensiale til å bli best i verden på distansen, mener NRKs skøytekspert Even Wetten.

Håvard Holmefjord Lorentzen

Håvard Holmefjord Lorentzen

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
  • Hege Bøkko (25)
Hege Bøkko

Hege Bøkko

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Som Holmefjord Lorentzen var også Bøkko offensiv på 1000 meteren i verdenscupåpningen i Kina. Men på sisterunden stivnet hun helt i siste sving. Tiden ble 1.17,83, noe som holdt til en 8.-plass. Men Even Wetten mener åpningen lover godt for resten av sesongen.

– Hun skaper stor fart for tiden. Og finner hun formen på sisterunden kan hun bli et positivt tilskudd på 1000-meteren, mener Wetten.

Årets stjerneskudd fristil

  • Marius Heie Mæhle (23), skicross
Marius Heie Mæhle

Marius Heie Mæhle (Foto: Norges Skiforbund)

Har kjørt i verdenscupen i flere år, men har manglet ett knepp for å nå helt til topps. Det skjer i år, mener NRKs fristilsekspert Audun Grønvold.

– Han har en vanvittig treningsiver, og en vanvittig bra fysikk. Han har slitt littegrann mentalt, og det mentale er viktig når man skal få ut det fulle og hele potensialet. Jeg håper at treningssamarbeidet med Sverige, som har gitt god «matching», skal føre til at han får ut potensialet sitt hundre prosent, sier Audun Grønvold.

  • Hedvig Wessel (21), kulekjøring

Kjørte inn til sin aller første pallplass i verdenscupen i fjor med en tredjeplass i kulekjøring i Russland.

– Hun har også et uforløst potensiale, og har vært en «stayer». Har også en vanvittig treningsiver. Har kjørt et bra opplegg sammen med svenskene og har hatt et fellesskap rundt seg som hun kan måle seg mot. Jeg håper hun kan stabilisere seg på det nivået som hun viste med tredjeplassen i fjor vinter, sier Grønvold.

Hedvig Wessel

Hedvig Wessel

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Årets stjerneskudd kombinert

  • Jarl Magnus Riiber (19)
Jarl Magnus Riiber

Jarl Magnus Riiber

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Riiber fikk vel sitt egentlige gjennombrudd forrige sesong da han vant sin første verdenscupseier i Holmenkollen. Men fikk også mye oppmerksomhet etter flere uhell i konkurranser i løpet av sesongen. Men Heming-gutten er bare i startgropa og NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg mener Riiber blir enda sterkere denne sesongen. Har potensiale til å bli verdens beste kombinertløper og er Lundbergs tips som årets stjerneskudd.

– Samtidig tror jeg også Espen Andersen kan få sitt gjennombrudd i vinter, har fått gode rapporter på han, sier Lundberg.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal