Hopp til innhold

Oppløst i tårer i NRK-intervju - tar på seg skylden for tapet

Både Leif Gunnar Smerud og NRKs eksperter var langt ifra imponert over dommern i Norges tap mot Portugal. En knust Mathilde Harviken tar på seg skylden for tapet.

Jeg skal ikke kommentere det, men jeg har sett bedre dommere for å si det sånn, sier Norges trener Leif Gunnar Smerud til NRK.

For underveis i kampen var det flere situasjoner som ekspertene stusset på. Carl-Erik Torp mente at:

 • Norge skulle hatt frispark i forkant av Portugals 1-0-scoring.
 • At den første straffen Portugal ble tildelt var «billig».
 • At Portugal ikke burde fått den andre straffen som sørget for 3-2.
h-kN79Akx48

TRENER: Leif Gunnar Smerud.

Foto: NTB

– Det har ikke vært godt dømt av dommerne. Dømmingen er under enhver kritikk. Det har vært dårlig dømming, var Torps klare dom over kamplederne.

Det er ekstremt billig, jeg tror at hun dømmer frispark til meg, sier Norges keeper Aurora Mikalsen.

Hun var tett på en duell som førte til straffe, og fikk gult kort av dommeren etterpå.

Jeg gikk bort til dommeren og spurte hvorfor det var straffe. Da virket hun redd og dro opp det gule kortet. Jeg forstår ikke helt hva som skjer, forteller hun.

Sønderknust Harviken

Mathilde Harviken forårsaket den andre straffen imot for Norge, målet som sikret 3-2.seier for Portugal. I intervju med NRK måtte en sønderknust landslagsspiller tørke tårene.

– Det er tungt. Jeg føler at en individuell feil av meg er med på å gjøre at vi taper denne kampen, sier Harviken, som fikk trøst av Guro Reiten da det var hennes tur til å intervjues av NRK.

jkw8OBQe8JY

STØTTE: Aurora Mikalsen trøster Harviken.

Foto: NTB

– Det er ikke hennes skyld. Vi er et lag uansett hvordan det går. Vi slipper inn tre mål og har noen sjanser fremover. Alle har del i dette og det er ikke hennes (skyld) mer enn noen andre, sier Reiten.

– Er det ikke for brutalt å legge all skyld på seg selv? spør NRK Harviken.

– Jo, selvfølgelig, vi hadde jo sjanser og det er mye som skjer begge veier egentlig. Men når du står oppi en slik situasjon, så er det lett å ta mye av skylden for at det blir slik.

OL-håpet svinner hen

Målscorer Frida Maanum var heller ikke imponert over nivået på dommerne og etterlyste VAR, noe som ikke brukes i nasjonsligaen for kvinner.

Det er snakk om et OL, noe som er veldig viktig for oss spillerne. I sånne situasjoner skulle man gjerne hatt VAR, sier Maanum.

Nå har jeg ikke sett det igjen, men i kampen opplever jeg det som feil. Da er det klart at hvis man hadde hatt VAR, så ville det kanskje blitt et annerledes utfall. Det preger jo kampene og resultatet, sier Elisabeth Terland.

Nå står Norge med ett poeng etter to kamper i Nasjonsligaen. Gruppeleder Frankrike har seks. Bare ett lag tar seg videre fra gruppa og er med videre i kampen om en OL-billett. Det håpet er allerede i ferd med å svinne hen for Norge, uten at spillerne gir opp av den grunn.

Det er selvfølgelig tøft, men vi har to kamper igjen mot Frankrike. Får vi seks poeng der lever håpet fortsatt, mener Maanum.

Til sykehus etter hodesmell

Oppgjøret startet på dramatisk vis da Norge-spiss Sophie Román Haug og Portugals keeper Ines Pereira jaktet den samme ballen.

Keeperen nådde innlegget fra Marit Bratberg Lund først, men like etter at hun hadde bokset unna, skallet de to spillerne kraftig sammen, hode mot hode. De ble begge liggende nærmest urørlig på bakken og legene løp til stedet.

– Her er det bekymrede ansiktsuttrykk og det skjønner vi godt. Hodeskader må vi være uhyre forsiktig med, sa NRKs kommentator Christian Nilssen.

Pereira ble bandasjert rundt hodet med en ekte «Donald-kul» i panna, og byttet ut allerede etter seks minutter. Fire minutter senere ble en Roman Haug, som blødde voldsomt fra nesen, tatt av banen.

Hun ble sendt til sykehus like etterpå.

– Hun fikk en skikkelig smell i ansiktet og har nok pådratt seg et brudd i nesen i tillegg til et lite kutt. Vi følte det var best at hun dro til sykehuset for en liten sjekk, men det er ikke noe dramatisk, sa landslagslege Magnus Myntevik til NRK.

– Hun er litt skjelven og «shaky», men hun tar det bra, sa han om Liverpool-spilleren.

Football, Nations League, Portugal - Norway
Z6NEVcXeLLI
cGcnI96NLyw
atnTNZ6-qe8

Praktscoring av Maanum

Norges første mål kom etter 32 minutter. Ingrid Syrstad Engen fant Guro Reiten, som spilte videre til Frida Maanum. På utsøkt vis skrudde Arsenal-spilleren ballen i lengste kryss.

Stillestående prikker hun den inn. Dette er landsskytterstevnet, ikke fotball. Det er utagbart for keeperen, mente Torp.

Gleden ble imidlertid kortvarig for det norske laget, for på seks minutter snudde portugiserne kampen.

szm7DFxIjhA

BEND IT LIKE MAANUM: Frida Maanum vartet opp med en vakker scoring mot Portugal.

Foto: NTB

Kritisk til dommeren

Norge klusset det til i forsvaret og Andreia Jacinto benyttet muligheten til å banke ballen i hjørnet. En situasjon i forkant skapte imidlertid reaksjoner.

Reiten fikk så vidt klarert ballen unna i forkant av scoring, før hun ble taklet i bakken.

Reiten blir jo meid over ende etterpå. Norge skulle kanskje hatt frispark der. Silva er for sent ute, der kunne dommer absolutt dømt et frispark til Norge, sa Torp om situasjonen.

Carl Erik Torp, NRK-ekspert

EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Også ved Portugals 2-1-scoring mente ekspertene at dommeren gjorde feil.

Diana Silva gikk i bakken i en duell med Tuva Hansen og keeper Aurora Mikalsen, og dommeren pekte på straffemerket.

Reprisene viste derimot at Portugal-spilleren ikke var først på ballen, og ekspertene mente at det var en ryddig duell mellom motstanderne.

Det føles billig ut, sa Torp.

– Det er rare greier. Silva er egentlig ikke borti ballen. Det er Hansen som tar Silva, men Mikalsen som får det gule kortet, sier ekspert Alexander Schau.

Straffe ble det uansett, og selv om Mikalsen var fryktelig nære å stoppe skuddet, tok hjemmelaget ledelsen.

Terland reduserte

Andre omgang handlet om å slå tilbake for Norge. Og på topp fortsatte Terland å være en plage for det portugisiske forsvaret.

Etter 57 minutter ble hun spilt i bakrom etter en praktfull gjennombruddspasning av Reiten. Alene mot keeper lugget det imidlertid litt for Terland, som så ut til å sparke i gresset i avslutningsøyeblikket. Keeperen reddet, men minuttet senere fikk 22-åringen en nesten identisk mulighet.

Nå var det Maanum som fant spissen i bakrom og denne gangen gikk hun for motsatt hjørne. Keeperen fikk et bein på avslutningen, men ballen seilet i en bue inn i mål.

– Dårlig dømming

Dette var imidlertid Portugals dag. For de var ikke ferdigscoret og nok en gang havnet dommeren i fokus hos Torp.

Hjemmelaget forsøkte å spille Catarina Amado gjennom det norske forsvaret. Mathilde Harviken løp etter og kom borti beina til portugiseren. Amado var langt unna å rekke ballen, men dommeren pekte på straffemerket igjen.

– Det er helt utrolig. Jeg kan ikke skjønne det. De løper inn i hverandre med ballen langt unna. Jeg synes det virker helt misforstått. Kan Amado nå den ballen, blir situasjonen en helt annen, kommenterte Torp.

tJQZ-_KfXe0
Foto: NTB

– Det har ikke vært godt dømt av dommerne. Dømmingen er under enhver tvil. Det har vært dårlig dømming, la han til senere i kampen.

Denne gangen var straffesparket Carole Costa solid og Portugal tok ledelsen 3–2 20 minutter før full tid. Det holdt hele veien inn, dermed svinner Norges OL-håp hen, hele fem poeng bak Frankrike etter to kamper.

Siste nytt

 • Håvard Lorentzen nummer åtte i Stavanger

  Håvard Lorentzen noterte årsbeste med sin 8.-plass på 500-meteren under verdenscupen på skøyter i Stavanger. Japanske Wataru Morishige vant med 34,65.

  Håvard Lorentzen gikk inn til tiden 35,10. Han han hadde 11.-plass som best fra Beijing tidligere denne sesongen.

  Bjørn Magnussen noterte 35,15. Det holdt til 11. plass. Han har 10.-plass om best fra Obihiro tidligere i sesongen.

  Japanske Morishige vant foran kinesiske Gao Tingyu (34,66) og landsmannen Tasuya Shinhama (34,71).

  Den amerikanske sprinteren Jordan Stolz vant B-gruppen med 35,09. (NTB)

  EM på skøyter i Hamar 2023
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Dønnestad knuste Klæbo på Gålå

  Henrik Dønnestad smadret Johannes Høsflot Klæbo da han vant 10-kilometeren i klassisk stil under norgescupen på Gålå lørdag. Det gir verdenscupbillett.

  Klæbo vant sprintrennet på Gålå fredag, og mange forventet at trønderen skulle fortsette i samme stil lørdag. Slik ble det imidlertid ikke.

  Henrik Dønnestad gikk nemlig et pangløp og ledet hele veien. I mål slo han Klæbo med hele 14,1 sekunder.

  – Det var bare å komme seg fortest mulig til mål. Jeg lyktes godt med den planen. En kjempedag, rett og slett, sa telemarkingen. (NTB)

  BamWqZK5f5s
  Foto: NTB
 • Kvandal imponerte NRK-ekspert - men havnet utenfor pallen

  Eirin Maria Kvandal ble nummer fire i sesongens første verdenscuprenn i hopp. Hun levert en knallsterk første omgang, men mistet mye stilpoeng.

  Kvandal hoppet 96 og 92 meter på LIllehammer lørdag. 21-åringen står med én verdenscupseier fra januar 2021. Det var like før hun skadet seg stygt og mistet nesten to år med verdenscupkonkurranser.

  Denne sesongen er hun et av de største norske håpene i hoppbakken.

  Kvandals hopp i første omgang på Lillehammer lørdag fikk NRK-ekspert Johan Remen Evensen til å sperre opp øynene. Det målte 96 meter.

  – Det er i en egen klasse. Helt rå hopping. Dette er den råeste hopperen vi har sett på kvinnesiden opp mot guttene. Det hun driver på med om dagen er det nærmeste vi har målt opp mot guttene, sa Evensen.

  Hun var nummer to og hadde 6,7 poeng opp til leder Alexandria Loutitt foran finaleomgangen. Der landet hun på 92 meter og falt dermed to plasser.

  Japanske Yuki Ito vant med hopp på 90,5 og 94 meter.

  Anna Odine Strøm ble nummer fem etter hopp på 90,5 og 88 meter, mens Thea Minyan Bjørseth endte på 7.-plass etter 89 og 88,5 meter i Lysgårdsbakken. (NTB)

  Ski-VM 2023: Hopp, normalbakke kvalifisering for kvinner
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal